Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Ιερά σχέδια για ευλογημένες μπίζνες


Πολλές φορές ακούμε ότι η εκκλησία δεν ασχολείται με τη πολιτική, είναι ουδέτερη, υπεράνω…  κλπ. Εμείς, βέβαια,  δεν το πιστεύαμε ποτέ αυτό.  Και επιβεβαιωνόμαστε, καθώς βλέπουμε συνεχώς το νέο μητροπολίτη Ιωνίας Φιλαδέλφειας που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πόστο του,  έδειξε πως μάλλον… τον ενδιαφέρει και μάλιστα, αρκετά.

Έτσι:

--- Θέλει να διδάξει στα σχολεία σωστά θρησκευτικά, καθώς μάλλον… δεν φτάνουν οι θεολόγοι.

---Πραγματοποιεί μεγάλες εκδηλώσεις για τον μικρασιατικό πολιτισμό… στο Μέγαρο, στο Ηρώδειο, με όλα τα προσφυγικά σωματεία.

---Καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κόψει κορδέλα για την ανακαίνιση του παιδικού σταθμού της εκκλησίας (ούτε καν δηλαδή,  για νέο  παιδικό σταθμό), με χορηγία φίλου του από τη Panama Papers(sic!).

---Αφού, πρώτα, έχει φροντίσει να απενοχοποιήσει το γεγονός ότι «ο πλούτος δεν είναι ενοχή και δεν είναι εμπόδιο για τον Θεό», σε διάλεξη στο 10ο Επιχειρηματικό Συνέδριο «CEO Summit 2016», ξέχασε να πει ότι  είναι «είναι πλούτος που έχει κλαπεί μέσω της βαριάς εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης από τους ανθρώπους της εργασίας».

---Τις τελευταίες μέρες φρόντισε ο αθωωμένος και αποκαθαρμένος της μονής Βατοπεδίου γνωστός μας Εφραίμ,  με την εικόνα της Παναγίας  της Βηματαρίτισσας (για την ακρίβεια, αντίγραφο της εικόνας) να κάνει πρεμιέρα στη Νέα Ιωνία, και από κοντά βρέθηκαν αρκετοί πιστοί τοπικοί δημογέροντες για να μαζέψουν κανέναν ψήφο.

---Τελευταίο γεγονός (… για  την ώρα), η ημερίδα «ελληνισμός και ορθοδοξία» και άλλα τέτοια, σε συνεργασία με το ΚΕΜΙΠΟ (…) με το γνωστό «απολίτικο» δημοσιογράφο Α. Παπαχελλά και… πάλι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καλεσμένο, για να μας πει ότι είμαστε « αναπόσπαστο μέρος  του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και της ΕΕ», που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο των φραχτών, των αποκλεισμών και των πνιγμών…

Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι προσπαθούν να κρύψουν τα σχέδιά τους, είτε για αναρρίχηση στην ιεραρχία  της εκκλησίας είτε στην πολιτική, πίσω από δήθεν μη πολιτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις.  Προσπαθούν να  κρύψουν τα πραγματικά τους συμφέροντα και στην περιοχή μας, που δεν είναι άλλα από  το real estate στο οικόπεδο της ΚΥΔΕΠ (σεισμόπληκτα στον Περισσό), …ίσως και με τη βοήθεια του Ηγουμένου Εφραίμ,  που… ξέρει από επενδύσεις.

Φωτογραφίες και βίντεο από τον ιστορικό περίπατο για το Μπλόκο της Καλογρέζας, 2/4/17

Τετάρτη 15 Μάρτη 1944, 73 χρόνια πριν. Η Καλογρέζα είναι η περιοχή που έγινε το πρώτο, μεγάλο Μπλόκο της Κατοχής (είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν η μάχη στην Κοκκινιά).
Η Νέα Ιωνία ήταν εργατούπολη και εκκολαπτήριο του ΕΑΜ και του εργατικού ΕΑΜ.  Άρα για τα τάγματα ασφαλείας και τη χωροφυλακή, η περιοχή ήταν εχθρική.  Η Καλογρέζα, είναι η περιοχή που έγινε η πρώτη εκτέλεση της ΟΠΛΑ, της οργάνωσης που στοχοποιούσε και εκτελούσε, συνήθως σε δημόσιους χώρους, τους συνεργάτες των Γερμανών. Είναι η γειτονιά που οι δυνάμεις της Χωροφυλακής "χτύπησαν" χωρίς γερμανική εντολή.  Οι στιγμές αυτές είναι ακόμη ζωντανές. Κάτι που φάνηκε χθες το πρωί Κυριακή 2 Απρίλη, στον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε από την Εκτός Σχεδίου, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της πόλης μας, στα βασικά σημεία που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Χαλέμος, οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο, ο οποίος ερευνά το θέμα επί σειρά ετών μελετώντας πρωτογενείς πηγές και συλλέγοντας μαρτυρίες, μας βοήθησε να ακολουθήσουμε τα ίχνη των γεγονότων, με στάσεις σε κτίρια και τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα οι συλλήψεις, τα κυνηγητά, οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι εκτελέσεις στην περιοχή. Οι ερωτήσεις πολλές, και οι αφηγήσεις επίσης…

Για εμάς, ήταν μια πρώτη προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα ένα κομμάτι της Ιστορίας που μας καθορίζει ακόμη. Γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτά τα γεγονότα, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας και δη της αντιστασιακής ιστορίας, να τα γνωρίζουμε, να τα συζητάμε και να εμπνεόμαστε για τον δύσκολο- μα όμορφο αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται, θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.

Σήμερα, που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά,  είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε.