Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2017 – Επιχειρηματικά σχέδια και εκβιασμοί

Το τελευταίο διάστημα στην γειτονική μας Νέα Φιλαδέλφεια νέα επεισόδια τραμπουκισμών από μερίδα οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ διαδραματίζονται απέναντι σε όποιον τολμά να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο που αντιτίθεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα Μελισσανίδη και της Ανώνυμης Εταιρείας της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ειδικότερα, τα παραπάνω άτομα αφού με εξώδικο εκβιάζουν την προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου ώστε να παρακάμψει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις που χρειάζονται, προκειμένου να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη για το γήπεδο των επιχειρηματικών συμφερόντων της ΠΑΕ, έγραψαν με συνθήματα την είσοδο του δημαρχείου Νέας Φιλαδέλφειας και επιτίθενται απροκάλυπτα και στους δύο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της περιοχής, τη Στρούγκα και τη Λαϊκή Συνέλευση, γράφοντας επί μέρες συνθήματα και καταστρέφοντας τις πινακίδες τους. Ουσιαστικά, όμως επιτέθηκαν στο πολιτικό περιεχόμενο και στην διαφορετική άποψη την οποία αυτές εκφράζουν.
 
Βήμα – βήμα προς την ολοκλήρωση των φαραωνικών επιχειρηματικών σχεδίων

Όλα εντάσσονται σε μια ιστορία που ξεκινά το 2014 με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις, φωτογραφικές διατάξεις, και πιέσεις παράκαμψης των νομικών ζητημάτων εκεί που υπάρχουν, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να ξεκινήσει το έργο. Για αυτό το λόγο ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014 το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής”, με τη στήριξη της κυβέρνηση Σαμαρά, όπου για το γήπεδο αναφέρει ότι επιτρέπεται το ύψος των κερκίδων να φτάνει τα 27 μέτρα και των στεγάστρων τα 30 μέτρα, όταν το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ δεν ξεπερνούσε τα 14, «σκεπάζοντας» στην ουσία την περιοχή.

Στη συνέχεια σε μέσα από τα άρθρα το, επιτρέπεται «κατ’ εξαίρεση η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γ. Γ. Αθλητισμού ή σε εποπτεύοντα από αυτή νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτή δικαιώματα, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου....» , ενώ αναφέρεται ότι το ποσοστό επί του άλσους που επιτρέπονται όλα αυτά, δηλαδή η επιπλέον καταπάτησή του, είναι μέχρι και το 5% της έκτασής του.

Επίσης, αναφέρεται πως η ερασιτεχνική ΑΕΚ μπορεί να εκχωρήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την παραχώρηση σε τρίτους, δηλαδή στην ΠΑΕ ΑΕΚ και στην εταιρία «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» συμφερόντων Μελισσανίδη, ενώ, δεσμεύεται για το ποιος θα χτίσει το γήπεδο, δηλαδή η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε. κι όχι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Το έργο το χουμε ξαναδεί. Το ίδιο έγινε και στη Λάρισα, με την παραχώρηση χώρου από την Ερασιτεχνική σε Ανώνυμη εταιρεία του τότε προέδρου της ομάδας της Λάρισα, ο οποίος έφυγε από πρόεδρος… αλλά όχι από το γήπεδο με αποτέλεσμα η ομάδα να πληρώνει τεράστια ενοίκια για να μπορεί να παίξει εκεί (sic!). εκεί.

Τέλος, για να υλοποιηθεί αυτό το φαραωνικό έργο, πρέπει να υπογειοποιηθούν ολόκληρα τμήματα των παρακείμενων δρόμων, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις κατοικίες που βρίσκονται σε αυτούς τους δρόμους ενώ είναι σαφές , το χάος που θα προκύψει με την κίνηση και τη στάθμευση των οχημάτων που θα προσελκύει ένα τόσο μεγάλο γήπεδο και η αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς από νέες εντατικές χρήσεις και ειδικά του προσφυγικού οικισμού με τα στενά δρομάκια γύρω από το γήπεδο.

Όσο για την χρηματοδότηση για την κατασκευή του, μεγάλο τμήμα της βασίζεται σε κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής. Επί της ουσίας το τελικό σχέδιο για τη Φιλαδέλφεια δεν αφορά μόνο το χώρο του γηπέδου. Είναι γνωστό ότι εταιρείες συμφερόντων Μελισσανίδη έχουν αγοράσει οικόπεδα πέριξ του χώρου του γηπέδου στα παλιά εργοστάσια, υπάρχουν φήμες για δημιουργία εμπορικού κέντρου τύπου Mall στο χώρο της Columbia.

Με αφορμή το άλσος και το γήπεδο επιχειρείται η πλήρης καθυπόταξη μιας ολόκληρης πόλης στις ορέξεις ενός επιχειρηματικού κέντρου που δρα με παρακρατικές πρακτικές ενώ βρίσκεται και σε αγαστή συνεργασία με τη ναζιστική συμμορία που επιχειρεί, επίσης, να πατήσει στην περιοχή. Ο Πειραιάς και ο Βόλος δεν είναι πολύ μακριά.

Με αυτή την έννοια ως Εκτός Σχεδίου στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Αντίθετοι ήμασταν και στα συγκεκριμένα σχέδια που ενέπλεκαν γήπεδα και ομάδες-ανώνυμες εταιρείες και κατά το παρελθόν. Ήμασταν αντίθετοι και στα σχέδια Κόκκαλη για την αρπαγή του σταδίου Καραϊσκάκη και στα σχέδια Βαρδινογιάννη-Βωβού για τον Βοτανικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια κριτήρια είμαστε και αντίθετοι στην εκμετάλλευση του γηπέδου από τον Μελισσανίδη για τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το Άλσος και το γήπεδο

Ο χώρος για τον οποίο συζητάμε είναι δημοτική γη που εκχωρήθηκε στον αθλητικό σύλλογο της ΑΕΚ τη δεκαετία του '20. Στο χώρο αυτό στεγάζονταν, εκτός από το στάδιο, σχεδόν όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, τα οποία σήμερα μαραζώνουν, ψάχνοντας κάπου να στεγαστούν, ή έχουν καταργηθεί, δηλαδή τα τμήματα στα οποία έχει την όποια δυνατότητα η νεολαία της Φιλαδέλφειας (και όχι μόνο), καθώς το γήπεδο ήταν ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, οποιουδήποτε ήθελε να αποκτήσει μια καθημερινή, ερασιτεχνική επαφή με τον αθλητισμό: Οι ακαδημίες μπάσκετ, ο στίβος, η ξιφασκία, πυγμαχία, το βόλεϊ και όλα τα αθλήματα που σχετίζονται με αυτόν. Με την έννοια αυτή, ο χώρος του σταδίου, δε χρησιμοποιούνταν στενά από το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, πολύ περισσότερο όμως δεν ανήκε σε καμιά ανώνυμη εταιρία, όπως είναι η ΠΑΕ. Επομένως, η χρήση του, είχε ως κριτήριο και τις ανάγκες του συνόλου των ερασιτεχνικών τμημάτων, αλλά και των δημοτών. Το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτιστική ταυτότητα της Νέας Φιλαδέλφειας, οι κάτοικοι της οποίας συνδέθηκαν με την ΑΕΚ, μέσω και της καθημερινής ενασχόλησης τους με δραστηριότητες εντός και γύρω από το γήπεδο.

Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές εκφράσει τις απόψεις μας για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, και δεν κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε αναλυτικά αυτή την στιγμή. Το Άλσος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που αφορά την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στα πλαίσια αυτά η άποψη μας είναι πως θέλουμε αθλητικό κέντρο που θα προωθεί τον σωματειακό ερασιτεχνικό μαζικό λαϊκό αθλητισμό, χωρίς καμία παραχώρηση εκατοστού από το Άλσος.

Επειδή αυτό το κέντρο θα κατασκευαστεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ αλλά με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου (δηλαδή των εργαζόμενων φορολογούμενων ανεξαρτήτως ομάδας) πιστεύουμε ότι πρέπει να καλύπτει τρεις πλευρές:

α. Να μπορεί να υποδεχτεί όλα τα τμήματα και δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ

β. να έχουν πρόσβαση όσα περισσότερα αθλητικά σωματεία θελήσουν, αλλά και όλα τα παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο)

γ. να μην έχει καμία εμπορική χρήση.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, θεωρούμε πως θα πρέπει το κέντρο/γήπεδο αυτό είτε να είναι δημόσιο και η διαχείρισή του να ασκείται συλλογικά από την ερασιτεχνική ΑΕΚ και το δήμο, ή, εναλλακτικά, να λειτουργεί σε καθεστώς συνιδιοκτησίας ερασιτεχνικής ΑΕΚ και ελληνικού δημοσίου (πχ. Δήμου ΝΦ) με αμοιβαία δέσμευση των δύο παραπάνω πλευρών. Πρακτικά αναφερόμαστε στην φυσική εμπλοκή του λαού της Νέας Φιλαδέλφειας. Από την στιγμή που το κέντρο/γήπεδο θα ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ ή/και στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία. Είναι εύλογο όμως το επιχείρημα πως από την στιγμή που το κράτος δεν δίνει χρήματα για νοσοκομεία, σχολεία, μισθούς και συντάξεις, γιατί να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο; - γιατί είναι αλήθεια ότι η δυνατότητα άθλησης είναι λαϊκή κατάκτηση, αλλά είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι τα νοσοκομεία και σχολεία προηγούνται.

Η θέση μας είναι η εξής: Η πολιτεία οφείλει να χρηματοδοτήσει, μετά από τις προτεραιότητες που αναφέρθηκαν, την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα είναι στα μέτρα των αναγκαίων απαιτήσεων του σωματειακού, ερασιτεχνικού, μαζικού λαϊκού αθλητισμού .

Σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους δύο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της πόλης μας. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη συζήτηση και δράση για όλα τα ζητήματα καθώς επίσης και ότι δεν περιμένουμε τίποτε απολύτως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Περιφέρεια Αττικής που είναι πλήρη συνεργασία και σύμπλευση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις με τη σχεδόν καθημερινή παρουσία, τις απειλητικές διαθέσεις και πρακτικές ομάδας οπαδών απέναντι στις συλλογικότητες της γειτονιάς αλλά και στη δημοτική αρχή ξεφεύγει απ’τα στενά όρια της Α.Ε.Κ. και του γηπέδου της: τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δημοκρατίας και δυνατότητας του κόσμου της γειτονιάς, των φορέων του και του κινήματος να συζητά, να αποφασίζει, να πράττει και να υπάρχει ελεύθερα εκεί που ζει και αναπνέει.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις καμία μαχόμενη δύναμη της αριστεράς δεν μπορεί να σιωπά. Πρέπει με έμπρακτο τρόπο να συμβάλει μαζί με όλες τις συλλογικότητες της γειτονιάς και του κινήματος στην υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, του δικαιώματος των λαϊκών συλλογικοτήτων και του κόσμου να εκφράζουν την άποψή τους και να αντιπαλεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία