Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Πρόταση φιλοξενίας προσφύγων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας

Παρακάτω ακολουθεί η πρόταση που κατατέθηκε από την Εκτός Σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Απρίλη 2016, για φιλοξενία προσφύγων σε χώρο στη Νέα Ιωνία. Η πρόαση υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νέας Ιωνίας

Προσπαθώντας να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή που έφερε στη χώρα τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν. Στον τόπο τους είναι σε εξέλιξη φρικτοί πόλεμοι που ακολούθησαν τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επεμβάσεις που είχαν ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αφού εξασφάλισαν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη. Και ενώ οι ίδιοι προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Όχι μόνο δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου αλλά υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές: "φυλάνε” τα σύνορα από τους πρόσφυγες, κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων και απελάσεις, φέρνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ να συνδράμουν σε επαναπροωθήσεις.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από την μέρα που στην εργατογειτονιά της Καλογρέζας εκτελέστηκαν από τους γερμανούς ναζί, 21 νέα παλικάρια, εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής μας και ένας ιταλός αντιστασιακός.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των Γερμανών φασιστών και των ντόπιων φασιστών τους το Μπλόκο της Καλογρέζας. Το Μπλόκο, το πρώτο μεγάλο στην Αθήνα, ήρθε σαν εκδικητική απάντηση στην αντιστασιακή δράση που υπήρξε στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οργανωμένη από το ΕΑΜ απεργία & τις συλλογικές διεκδικήσεις των λιγνιτορυχίων της Καλογρέζας. Ήταν μια συντονισμένη, αιματηρή απάντηση κατακτητών και εργοδοσίας για να τσακίσουν τη λαϊκή αντίσταση.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη / Οχι στον πόλεμο και το ρατσισμό

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, να διακινδυνεύουν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, αναζητώντας τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες.

Η κρίση του καπιταλισμού, οι οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με στόχο τη διασφάλιση κερδών, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Πυροδοτούν πολέμους, συντελούν στην ολοκληρωτική διάλυση κρατών και την ενίσχυση αντιδραστικών φασιστικών-ρατσιστικών οργανώσεων (ISIS). Διαμορφώνουν μια τεράστια πολεμική ζώνη, με τις πολεμικές επιχειρήσεις να μην αφήνουν σπιθαμή γης για τον άμαχο πληθυσμό.