Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ …ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣΜε περσινό έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας  επιτρέπει σε κληρικούς να επισκεφτούν τα σχολεία και να παρακολουθήσουν  το πώς γίνεται  το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Αφήνεται επίσης να εννοηθεί  ότι  είναι δυνατό ο επισκέπτης κληρικός  ακόμη και να διδάξει το μάθημα… Είχε προηγηθεί αίτημα της  Μητρόπολης  Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας  προς την κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο το υπουργείο μάλιστα, ως Πόντιος Πιλάτος μιλά για εγκυκλίους της προηγούμενης κυβέρνησης που έχουν λήξει και, τελικά,  πετάει το μπαλάκι για την υλοποίηση  του αιτήματος στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων.

Το νέο αυτό επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε  ένα σερί συνεργασιών της κατά τα άλλα «αριστερής»  κυβέρνησης που επιθυμεί να κάνει  την Εκκλησία συμμέτοχο και συνεργάτη στην υλοποίηση του μοιράσματος της φτώχειας. Έτσι  μετά τη διανομή τροφίμων μέσω των γνωστών εκκλησιαστικών ΜΚΟ έρχεται και η παρουσία των μητροπολιτών στα σχολεία. 

Η παρουσία της εκκλησίας  στη σχολική ζωή είναι διαχρονικά έντονη και ασφυκτική. Πρωινή προσευχή , εκκλησιασμός αλλά και το ίδιο  το μάθημα των Θρησκευτικών με τον ανορθολογικό κατηχητικό του χαρακτήρα είναι στοιχεία που εμπεδώνουν την περίφημη συμπόρευση εκκλησίας και Κράτους από γεννήσεως ελληνικού κράτους. Το πόσο η εκκλησία συνέβαλε και συμβάλλει στην διαπαιδαγώγηση της ελληνικής κοινωνίας είναι γνωστό. Τα παραδείγματα αυτής της συμβολής ολοζώντανα. Από  το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών μέχρι και την υπόθεση των ταυτοτήτων .

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως  αν η εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης  είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος στενής συνεργασίας της κυβέρνησης με τον αντιδραστικό θεσμό της εκκλησίας,  η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κόψει τους όποιους δεσμούς.  Ποιος θυμάται τις διακηρύξεις περί διαχωρισμού εκκλησίας –κράτους; Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η απόφαση του δήμου Νέου Ηρακλείου να δωρίσει οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως χώρο για αθλοπαιδιές, για ανέγερση ναού, η επιχορήγηση του δήμου Ν. Ιωνίας στη μητρόπολη Ιωνίας-Φιλαδέλφειας για επισκευή χώρου για συσσίτια που πραγματοποιεί… η εκκλησία (καθώς φαίνεται πως η εκκλησία έχει πρόβλημα χρημάτων ενώ ο δήμος πλεόνασμα), ή η απαίτηση της μητρόπολης  να πληρώσει ο δήμος Μεταμόρφωσης το λογαριασμό ΔΕΗ σε ναό που βρίσκεται στο δήμο Μεταμόρφωσης…

Ως “Εκτός Σχεδίου” είμαστε αντίθετοι σε κάθε εμπλοκή της εκκλησίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ας αφήσει η μητρόπολη και το Υπουργείο τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους και το μάθημα τους. Ακόμα και αν αυτό είναι των Θρησκευτικών.


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Δωρεάν Δημόσιοι Παιδικοί Σταθμοί για όλους.Κατάργηση εδώ και τώρα των τροφείων


Με αφορμή την επιστολή του συναγωνιστή και μέλους μας Χρήστου Κυργιάκη, σχετικά με την επιβολή τροφείων σε πολύτεκνη οικογένεια λόγω εισοδηματικών κριτηρίων θα θέλαμε να πούμε τα εξής:

Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο απάνθρωπης λιτότητας εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και  αυτοί  που μας  κυβερνούν, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την επίθεση στις δημόσιες –δημοτικές υπηρεσίες και στο κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Για εμάς είναι απαραίτητο όλα τα κλεμμένα δημόσια αγαθά να μπουν στην ημερησία διάταξη διεκδίκησης και άμεσης επιστροφής, ιδιαίτερα σήμερα που η πολιτική Ε.Ε ΔΝΤ κεφαλαίου επιτίθεται άγρια στα λαϊκά στρώματα, στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας στη λογική της ανταποδοτικότητας και της διαχείρισης του εφικτού κοστολογεί κάθε υπηρεσία προς τους δημότες, ακόμα και τις κοινωνικές όπως οι παιδικοί σταθμοί. Είναι πρόκληση οι δημότες να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υπηρεσίες που γίνονται όλο και χειρότερες. Όταν οι συνθήκες στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές, όταν τα παιδιά στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που προσπαθούν να τις καλύψουν με πεντάμηνες και άλλες συμβάσεις, με ελλείψεις σε εποπτικό υλικό και ελλιπή χρηματοδότηση, όταν οι φτωχοί καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, είναι πρόκληση ο Δήμος να εμφανίζεται κοινωνικά ανάλγητος ζητώντας τροφεία από τους  γονείς.

Μέσα στις σημερινές τραγικές συνθήκες που βιώνουν και οι δημότες της Νέας Ιωνίας, επανέρχεται επιτακτικά το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς τροφεία, όλων των παιδιών που το επιθυμούν, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Άλλωστε η καταβολή των φόρων από τους πολίτες τούς δίνει το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε κοινωνική παροχή και μάλιστα υψηλής ποιότητας. Η καταβολή τροφείων, ακόμη και με εισοδηματικά κριτήρια, ανοίγει το δρόμο στη θέσπιση διδάκτρων και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης όπως πολύ πρόσφατα ζήτησαν τα συνηθισμένα παπαγαλάκια. Τα εισοδήματα του καθενός ας αποτελούν φορολογικά «κριτήρια» και όχι κριτήρια επιβολής ή όχι τροφείων.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Εκτός Σχεδίου: Πολιτική Εκδήλωση μνήμης προς τιμή του συντρόφου μας Βασίλη Κοντομήτρου, Κυριακή 14 Φλεβάρη 13:00,


στο στέκι της Ρήξης και Ανατροπής στο Ηράκλειο (Πολυτεχνείου 29,  κοντά σε ΗΣΑΠ Ηρακλείου)


Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον Βασίλη και να βαδίζουμε μαζί από πολύ παλιά. Βρεθήκαμε μαζί σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, στην αγωνία και τον αγώνα να φτιάξουμε μια ζωή όπως πιστεύουμε όλοι ότι θα ήταν καλύτερη. Όχι μόνο για την πάρτη μας αλλά για όλους. Και το κάναμε με χαρά γιατί μόνο έτσι άξιζε…


Όταν φεύγει ένας σύντροφος μας, μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναψάξουμε το νόημα στην συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την τρυφερότητα, να ξαναδούμε με άλλο βλέμμα τον κόσμο και τους ανθρώπους μας, τα μεγάλα μας όνειρα. Να σκεφτούμε πόσο πολύτιμοι και ανεπανάληπτοι είναι οι συνταξιδιώτες μας κ να συνεχίσουμε, όπως και οι ίδιοι θα ήθελαν, ακόμη πιο αποφασισμένοι την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την Κοινωνική Απελευθέρωση, τον αγώνα για μια άλλη ζωή, αυτή που μας αξίζει. Και πάντα ο Βασίλης, προσπαθούσε να κάνει πράξη πλευρές αυτής της ζωής, να τη φέρει πιο κοντά στην καθημερινότητά του, στους συντρόφους τους, στη δουλειά, στην οικογένειά του.

Ένα χρόνο μετά τον χαμό του αγαπημένου μας Βασίλη, εμείς στην «Εκτός Σχεδίου»,  νιώθουμε πάντα τον σύντροφό μας δίπλα μας να μας χαμογελά να μας κοιτά με τα γελαστά του μάτια.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Να μην φτάσει στην Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

  
                                       
 
 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις συμφωνίες και τα μνημόνια που εκ νέου σύναψε με τους εταίρους της (ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου), επιχειρεί να ψηφίσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα!
Διαλύουν έτσι τα απομεινάρια της κοινωνικής ασφάλισης, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζουν την περίθαλψη και τα ταμεία, αυξάνουν τα χρόνια δουλειάς και την ανεργία!
Με τον νόμο αυτό επιχειρείται:
  1. Η μετατροπή της ασφάλισης και της υγείας από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση.
  2. Η σύνταξη στα 67 ή στα 40 χρόνια εργασίας! Δουλειά λοιπόν μέχρι το θάνατο, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και στους νέους 60%.
  3. Η μείωση από 20 ως 30% στις συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, το τσάκισμα των αναπηρικών και των προνοιακών επιδομάτων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  4. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενοποίηση προς τα κάτω όλων των ασφαλιστικών ταμείων με νέα λεηλασία των τελευταίων αποθεματικών τους. Ο αφανισμός των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των νέων επιστημόνων.
  5. Η υλοποίηση του στόχου του 3ου μνημονίου για περικοπή της κρατικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ για το ασφαλιστικό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016.
  6. Το κράτος θα εγγυάται μόνο την «εθνική σύνταξη» πείνας των 384 € (και αυτή με την προϋπόθεση της ανάπτυξης). Το υπόλοιπο μέρος θα είναι “ανταποδοτική”. Θα υπολογίζεται με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία.
  7. Αυξάνονται κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές οι κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη και η προβλεπόμενη νέα αύξηση εισφορών οδηγούν σε επιπλέον μείωση των μισθών. Εξανεμίζονται οι επικουρικές με τον «κανόνα βιωσιμότητας» (νέα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).
  8. Μειώνεται κατά 10% ως 15% το εφάπαξ.
  9. Φτιάχνουν πελατεία για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για όσους τουλάχιστον μπορούν.