Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφισμα συμπαράστασης στους 5 διωκόμενους αγωνιστές του Μιλάνο

Ως Εκτός Σχεδίου καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα στήριξης των 5 διωκόμενων αγωνιστών, προς υιοθέτηση από το δημοτικό συμβούλιο της 14ης Δεκέμβρη

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12/11/2015, οι ελληνικές διωκτικές αρχές εισέβαλαν σε οικίες στην Αγία Παρασκευή και συνέλαβαν 5 φοιτητές δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου. Οι 5 φοιτητές κατά τη διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στην πόλη συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς που είχαν ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς επιχειρηματικής έκθεσης Expo 2015 που διεξαγόταν εκείνες τις μέρες στο Μιλάνο, συγκεντρώνοντας απέναντί της ένα μαζικό κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, πολιτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι 5 φοιτητές προσήχθησαν από την ιταλική αστυνομία από καφετέρια στην οποία κάθονταν, στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση. Μετά από πολύωρη κράτηση χωρίς την παρουσία διερμηνέα αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως να απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον τους. Οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου έξι μήνες μετά, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τα σκάνδαλα και τις δικαστικές έρευνες για τις συναλλαγές με τη μαφία που συνδέονται με την έκθεση Expo 2015, προχωρούν σε 10 συλλήψεις διαδηλωτών, σε Ιταλία και Ελλάδα, που συμμετείχαν στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Οι 5 Έλληνες φοιτητές που έχουν έντονη κοινωνική δράση συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα, στις συνελεύσεις γειτονιάς τους και σε εργατικές διεκδικήσεις βρίσκονται στην αδιανόητη θέση παρότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα να αντιμετωπίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας, όπως σωματεμπορία και εμπόριο ναρκωτικών.