Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας: εξεύρεση χώρου φιλοξενίας στην περιοχή μας για τους πρόσφυγες/μετανάστες

Αναρτούμε την πρόταση που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας σχετικά με την εξεύρεση χώρου φιλοξενίας στην περιοχή μας για τους πρόσφυγες/μετανάστες

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νέας

Κύριε Πρόεδρε

Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι μετανάστες δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας, είτε πολεμικών συγκρούσεων.

Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, το Αφγανιστάν. Κοινός παρονομαστής: Στον τόπο τους είναι σε εξέλιξη φρικτοί πόλεμοι που ακολούθησαν τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επεμβάσεις που είχαν ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αφού εξασφάλισαν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη.

Εξαιτίας της εφαρμογής των Κανονισμών της ΕΕ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 1 και 2 και της συνθήκης Σένγκεν οι άνθρωποι αυτοί αφού φτάνουν, εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί δίνουν ραντεβού με τους “διακινητές” τους που θα τους προωθήσουν στην Βόρεια Ελλάδα από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη. Η πολιτισμένη δύση όμως ορθώνει φρούρια σε αυτά τα ποτάμια των απελπισμένων που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ θεωρούμε τουλάχιστον απάνθρωπο ενώ οι πρόσφυγες-μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρμόδιες αρχές).

Στη Ν. Ιωνία, έπειτα από πρόταση μας στις 29 Δεκεμβρίου 2014, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, διέθεσε κάποιες αίθουσες του πρώην 1ου παιδικού σταθμού Ν. Ιωνίας στην Αγ. Κωνσταντίνου, για να φιλοξενηθούν 8 Σύροι πρόσφυγες (3 γυναίκες με τα 5 παιδιά τους), θύματα ενός άγριου πολέμου.

Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να συμβάλλουμε -στο βαθμό που μπορούσαμε- στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς, ενώ ταυτόχρονα καλέσαμε το λαό της Νέας Ιωνίας να κάνει το ίδιο. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και συλλογικότητες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια. Όμως πάντα υπάρχουν περισσότερα να γίνουν. Η κρίση στη χώρα μας οδήγησε τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούσαμε, να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, ο χώρος ο οποίος τους φιλοξένησε για 9 μήνες, σήμερα είναι κενός.

Ζητάμε ο χώρος αυτός να αποτελέσει μόνιμο χώρο φιλοξενίας για νέους πρόσφυγες, θύματα πολέμου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος αυτός μετά την διαμόρφωση που ήδη έχει γίνει, παρέχει στοιχειώδεις υποδομές (νερό, θέρμανση, κρεβάτια, κουζίνα, WC) ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκ νέου άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο. Ο δήμος να αναλάβει τη φιλοξενία παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα υλικά αγαθά (τροφή, επιπλέον υποδομή που τυχόν χρειαστεί κλπ), φροντίδα υγείας, κοινωνική στήριξη κλπ

Ταυτόχρονα ζητάμε από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων σε δήμους της Αττικής και να διεκδικήσει χρηματική επιχορήγηση στους δήμους για το σκοπό αυτό.

Ζητάμε το θέμα αυτό να συζητηθεί στη συνεδρίαση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί σχετική απόφαση.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία