Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Αλληλεγγύη στο αγώνα μαθητών-φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία!


Νέο Λύκειο: Εκτροφείο αλόγων κούρσας με φόντο την ιδιωτική εκπαίδευση

«Είμαστε οι πρώτες σταγόνες της καταιγίδας που έρχεται», έγραφε το μαθητικό σύνθημα στον τοίχο ενός από τα εκατοντάδες σχολεία που συμμετείχαν στο πρόσφατο κύμα των μαθητικών καταλήψεων ενάντια στο λεγόμενο «Νέο Λύκειο».

Η εφαρμογή του Νέου Λυκείου, δεν αποτελεί απλώς «έναν ακόμη πειραματισμό» των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου παιδείας αλλά επιτακτική εντολή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και βεβαίως και των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτουν, τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την μετατροπή της σε εργοστάσιο παραγωγής άβουλων ανθρώπων - ρομπότ. Την κατάργηση των σημερινών εργασιακών σχέσεων, την παράδοση του χώρου της παιδείας στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, την εισαγωγή νέων εργασιακών σχέσεων στην πιο αντιδραστική τους μορφή  και τελικά την δημιουργία του αυριανού εργατικού δυναμικού που θα είναι πλήρως υποταγμένο, αναλώσιμο, φτηνό και χωρίς ουσιαστική μόρφωση, που θα έχει μάθει να απλώνει το χέρι σε στάση επαίτη και όχι να διεκδικεί υψώνοντας τη γροθιά του.

«Θέλουμε τη ζωή και τα όνειρά μας πίσω», έγραφε ένα δεύτερο σύνθημα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που τα αιτήματα των μαθητών στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος.