Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση της Εκτός Σχεδίου για φιλοξενία Σύριων Προσφύγων πολέμου στο δήμο Νέας Ιωνίας

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νέας

Κύριε Πρόεδρε

Οι Σύριοι πρόσφυγες, θύματα ενός άγριου πολέμου, κατέφυγαν στην Ελλάδα και παρέμειναν για αρκετές μέρες στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας άσυλο, αξιοπρεπή κι ανθρώπινη μεταχείριση, ενώ αρκετοί από αυτούς, ζήτησαν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μεταβούν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν, κάτι που απαγορεύεται από τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, των κλειστών συνόρων με την FRONTEX, του Δουβλίνο 2.

Στις 3 τα χαράματα της Δευτέρας 15/12, τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, έδειξαν για μια ακόμα φορά το απάνθρωπο πρόσωπό της, διώχνοντάς τους από το Σύνταγμα, για να αποκαταστήσουν την «αισθητική» της πλατείας εν όψει της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας του κου Καμίνη!

Παρά τις διαβεβαιώσεις για τη στέγαση και τη σίτιση των προσφύγων, μόνο οι μισοί από όσους ήταν στο Σύνταγμα, μετά την πίεση του κινήματος, στεγάζονται αυτή τη στιγμή (ο αριθμός όσων χρειάζονται στέγη είναι κατά πολύ μεγαλύτερος…).

Ζητάμε να αναλάβει ο δήμος Νέας Ιωνίας, τη φιλοξενία ενός αριθμού Σύριων προσφύγων (έως 15) σε χώρους της περιοχής μας που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να φιλοξενηθούν στον παλιό 1ο παιδικό δημοτικό σταθμό στην Αγ. Κωνσταντίνου, που απ’ όσο γνωρίζουμε είναι κενός εδώ και ένα περίπου χρόνο (ή και άλλοι χώροι του δήμου). Ο δήμος Νέας Ιωνίας, μάλιστα, μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη φιλοξενία τους, καθώς αυτός υπάρχει από τις κατασκηνώσεις.

Ταυτόχρονα ζητάμε από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων σε δήμους της Αττικής και να διεκδικήσει χρηματική επιχορήγηση στους δήμους για το σκοπό αυτό.

Ζητάμε το θέμα αυτό να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία