Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΜΚΟ και δήμος Νέας Ιωνίας – ιστορία μου… αμαρτία μου

Οι ΜΚΟ δημιουργήθηκαν το 1990, με πρωταγωνιστή στη δημιουργία τους την ίδια την ΕΕ. Διαφημίστηκαν πολύ και προωθήθηκαν από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ως εργαλεία «συμμετοχής», ως όργανα της «κοινωνίας των πολιτών» με την ΕΕ να υποχρεώνει τις χώρες να δίνουν ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση τους!!!

Πρόκειται για μια – από τις πολλές- «προσπάθειες» απάντησης του συστήματος στην όξυνση του κοινωνικού προβλήματος με τη δημιουργία «δομών αλληλεγγύης» τις οποίες φροντίζει να προωθεί μέσω του ίδιου του κράτους, της ΕΕ, διάφορων διεθνών οργανισμών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων με «ευθύνη» και «κοινωνικό» έργο, εκκλησιών, δήμων και περιφερειών.

Την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων μέσα και από το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο Καλλικράτης, υποβαθμίζονται, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις και «σπρώχνουν» τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ανέργους, ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά στον ιδιωτικό τομέα ή στην 'καλύτερη' περίπτωση στην ανταποδοτική λειτουργία. Εμφανίζονται οι ΜΚΟ «…σαν έτοιμες από καιρό…» να καλύψουν από τη μια την αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν σε κοινωνικές υπηρεσίες και από την άλλη λειτουργούν σαν δουλέμποροι στο «σκλαβοπάζαρο» της πρόσληψης προσωπικού 5μηνων συμβάσεων με 600 ευρώ μισθό.

Συμβάλουν να δημιουργηθεί φθηνό, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλές, ελαστικοποιημένο εργατικό δυναμικό, παίζουν το ρόλο του δούρειου ίππου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων πρώτα και κύρια στους ΟΤΑ, την απόλυση-διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων αλλά και την αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους.

Αποτελούν στην ουσία διαμορφωτές των εργασιακών σχέσεων που το κεφάλαιο θέλει για όλους, ενώ παράλληλα δημιουργούν και το έδαφος ώστε να ανοίξει ο δρόμος του «εθελοντισμού» αφήνοντας τους αρμοδίους (Δήμους, Υπουργείο Παιδείας, κράτος) έντεχνα, χωρίς ευθύνες, και υποχρεώσεις.

Ο Δήμος Ν Ιωνίας παρότι στα λόγια διακηρύσσει μια αριστερή πολιτική και προβάλει μια υποτιθέμενη φιλολαϊκή διακυβέρνηση, εναρμονισμένος πλήρως με τη θεσμική πολιτική του Καλλικράτης και πολιτικές των μνημονίων σπεύδει, από τους πρώτους δήμους στη χώρα, να χρησιμοποιήσει στις υπηρεσίες του εργαζόμενους μέσω «Μη Κυβερνητικών» Οργανώσεων.
Για την ακρίβεια έχει συνάψει συμβάσεις με δύο ΜΚΟ.

Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2011 με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Νόστος» (με πρόεδρο το τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αντιδήμαρχο Κορυδαλλού Δημήτρη Χριστοφορίδη) προκειμένου να καλυφθούν μερικά από τα αρκετά κενά σε προσωπικό που υπήρχαν στο δήμο για την ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία (γυμνάσια), την δημιουργική (απογευματινή) απασχόληση παιδιών στα δημοτικά και στους παιδικούς σταθμούς, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των μαθητών, την δημιουργία υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ στις παιδικές χαρές, τις προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες (“Βοήθεια στο Σπίτι”), κ.α.. Ο δήμος ζήτησε 200 άτομα, τελικά πήρε 80.

Η δεύτερη ήταν η σύμβαση του κοινωνικού ιατρείου του δήμου Ν Ιωνίας το Δεκέμβρη του 2012 με την ΜΚΟ «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ», (στην οποία εμπλέκεται και η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη), για τον δωρεάν εμβολιασμό των ανασφάλιστων παιδιών, ενώ εκείνη την περίοδο το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωνε αντίστοιχες δράσεις δωρεάν, και επιπλέον, στη Νέα Ιωνία λειτουργούσε στο (τότε) ΙΚΑ και ειδικό κέντρο φροντίδας για τα παιδιά.

Ο κ Γκότσης σε τηλεοπτική εκπομπή στις 25 Φλεβάρη, δήλωσε για τη πρώτη περίπτωση ότι «αναγκάστηκε να το κάνει καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ», (ενώ σε δημοτικό συμβούλιο εκείνη την περίοδο που τέθηκε το θέμα η απάντηση ήταν πως συμβάλλουν στην καταπολέμηση (!) της ανεργίας, αφού έστω και έτσι προσφέρουν εργασία σε ανέργους (!!)), ενώ για την δεύτερη περίπτωση, στην ίδια εκπομπή, αφού αρχικά προσπάθησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος πως το υπουργείο δεν είχε εμβόλια εκείνη την περίοδο, πως ούτε το ΙΚΑ είχε, κ άλλα τέτοια, τελικά και υπό την πίεση των ερωτήσεων δήλωσε πως δε γνωρίζει πολλά για το θέμα, καθώς δεν το παρακολουθεί στενά κ είναι θέμα που χειρίζεται η κοινωνική υπηρεσία του δήμου…

Για μας η δημοτική αρχή είναι υπόλογη… Όσο και να θέλει να καλυφθεί πίσω από την προσπάθεια της για κοινωνική πολιτική και καταπολέμηση της ανεργίας θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιον πραγματικά ωφελούν μακροπρόθεσμα αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια στο ακέραιο! Κατά πόσο στα πλαίσια του Καλλικράτη, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της πολιτική τους υπάρχει δυνατότητα άσκησης διαφορετικής πολιτικής.

Από την πλευρά μας από την αρχή δηλώσαμε τόσο την αντίθεσή μας στην πρόσληψη εργαζομένων με ΜΚΟ στο δήμο μας, (εδώ και εδώ), όσο και την πεποίθησή μας πως η μόνη προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή είναι η πλήρης απόρριψη της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, και ο αγώνας για να πέσει αυτή η κυβέρνηση που ήδη έχει καταγραφεί ως η πιο αντιδραστική και ταξική κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική ανατροπή όλων των εφαρμοζόμενων πολιτικών, για να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του.

Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά, πως θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην δημιουργία ενός μαζικού ενωτικού κινήματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων πρόθυμων εταίρων. Για:
  • Μόνιμη και σταθερή αξιοπρεπή δουλειά, μισθό, παιδεία, υγεία.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου. Καμία πρόσληψη από ΜΚΟ – προσλήψεις με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον
  • Αύξηση αντί περιστολή της κοινωνικής πολιτικής.
  • Δωρεάν, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία, πρόνοια, κ.α.) για τους κατοίκους. Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωνικής υπηρεσίας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και μάλιστα χιλιοπληρωμένο.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας