Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εργατική Πρωτομαγιά: Όλοι στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωμαείων, 11:00 στο Μουσείο


Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα

Βαρεθήκαμε πια να δουλεύουμε άσκοπα,

να σκεφτόμαστε μόνο την επιβίωση

χωρίς λίγη ώρα για να ονειρευτούμε.

Κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας και φωνάζουμε[...]

οχτώ ώρες δουλειά

οχτώ ώρες ανάπαυση

οχτώ ώρες για ζωή και όνειρα.

 
Το τραγούδι των οχτώ ωρών,
που τραγουδούσαν οι εργάτες του Σικάγο το 1886






 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Διήμερο εκδηλώσεων από την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας 27/28 Απρίλη


Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απρίλη, στο νέο της χώρο, Ελευθερίου Βενιζέλου 84, με προβολές ταινιών, έκεθση φωτογραφία, συζητήσεις γονιών-καθηγητών και πάρτι.
Δημοσιεύουμε το κείμενο - κάλεσμα στις εκδηλώσεις αυτές:


Άνοιγμα Εργατικής Λέσχης, 2ήμερο εκδηλώσεων Σάββατο και Κυριακή, 27-28/04
Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, με κοινές αγωνίες και ανάγκες, που πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε την ζωή μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Έτσι λοιπόν μαζευτήκαμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε  έναν  χώρο συνάντησης, προβληματισμού, αναζήτησης αλλά και διεκδικητικής δράσης, των εργαζομένων αλλά και των ανέργων της Νέας Ιωνίας. Στόχος μας είναι μέσα από τη λειτουργία της Εργατικής Λέσχης, να συμβάλουμε στην συγκρότηση του εργατικού κινήματος της εποχής μας, να προβάλλουμε και να υλοποιήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ της εργαζόμενης πλειοψηφίας, να αναζητήσουμε δείγματα ενός άλλου αντιεμπορευματικού τρόπου ζωής αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου λαϊκού και εργατικού πολιτισμού,
Ως μια πρώτη έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης έχουμε ήδη οργανώσει  υποστηρικτικά μαθήματα για παιδιά γυμνασίου/λυκείου της περιοχής μας, παιδιά ανέργων, μεταναστών, υποαπασχολούμενων ή γονιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με τη συμβολή  συναγωνιστών καθηγητών. Μία προσπάθεια που θέλουμε να συνεχιστεί και να πλαισιωθεί από ακόμα περισσότερους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η εργατική λέσχη απέκτησε το δικό της χώρο (Ελ. Βενιζέλου 82-84, Νέα Ιωνία, «Άγαλμα Μητέρας») τον οποίον ανοίγουμε με ένα 2ημερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην εργατική πρωτομαγιά αλλά και με σκοπό να έρθουμε σε επαφή και να γνωριστούμε καλύτερα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

·         Σάββατο, 27 Απριλίου.

o        1:00μμ – 9:00μμ. Έκθεση φωτογραφίας και προβολές με θέμα «Η Εργατική Πρωτομαγιά από την εξέγερση του Σικάγο το 1886 μέχρι σήμερα».

o        9:30μμ. Πάρτι γνωριμίας και οικονομικής ενίσχυσης της Εργατικής Λέσχης.

·         Κυριακή, 28 Απριλίου.

o        11:30πμ – 1:00μμ. Συνάντηση γονιών μαθητών και καθηγητών της Λέσχης με θέμα τα υποστηρικτικά μαθήματα αλληλεγγύης.

o        1:00μμ – 8:00μμ. Έκθεση φωτογραφίας και προβολές με θέμα «Η Εργατική Πρωτομαγιά από την εξέγερση του Σικάγο το 1886 μέχρι σήμερα».

o       8:00μμ – 10:30μμ. προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι».

Στους καιρούς που προβάλλεται το “πρέπει” της υποταγής
πάρε τη θέση "που πρέπει"

Έλα στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η 1η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!


Ζούμε σε μια περίοδο άγριας επίθεσης σε όλα τα κεκτημένα του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία λεηλασίας και τρόμου.
Τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού είναι καθημερινά από την κυβέρνηση και ολοένα πιο σκληρά. Η απόφαση για απολύσεις στο δημόσιο, η διάλυση παιδείας, υγείας, ασφάλισης, η ρατσιστική πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και τοξικομανών, η κατάργηση της Ε.Σ.Σ.,  είναι μέτρα που επιβάλει πλήρως συνειδητά κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές των εργοδοτών και συνδυάζονται με την καταστολή κάθε φωνής και κινητοποίησης ενάντια τους, τη λασπολογία από τα ΜΜΕ και την ποινικοποίηση αγωνιστών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεταφορά της 1ης Μάη (ως αργία) μιας και δεν βολεύει τους μεγαλοκαταστηματάρχες (ΕΣΕΕ) και τις πολυεθνικές. Θέλουν, όπως λένε, «να τονώσουν την αγορά» όμως, όλοι οι άνθρωποι της εργασίας και των φτωχών στρωμάτων γνωρίζουν ότι δεν είναι ο χρόνος που μας λείπει άλλα τα χρήματα για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς.
Η 1η Μάη αποτελούσε ανέκαθεν πολύ σημαντική ημέρα για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Από το 1886 και την εξέγερση του Σικάγο με αίτημα την καθιέρωση του 8ώρου έως και σήμερα κύλισε πολύ νερό στο μύλο. Με την θέσπιση της μέρας αυτής ως αργία οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες απέκρυπταν το πραγματικό νόημα της. Δηλαδή ότι είναι μια ακόμα ημέρα αγώνα και διεκδικήσεων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 5μμ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


ΔΟΥΛΕΙΑ-ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
21 ΑΠΡΙΛΗ 2013

46 χρόνια μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ο αγώνας για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι επίκαιρος και επιτακτικός. Είναι μάλιστα πιο αναγκαίος παρά ποτέ αφού μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται μια άγρια εργατική γενοκτονία με 1,5 εκατ. ανέργους και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς περίθαλψη, συχνά απλήρωτους και με μισθούς πείνας.

Σήμερα στην περίοδο που άνοιξε το πρώτο μνημόνιο, ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες. Ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας που έχουν εξαπολύσει κυβερνήσεις, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφάλαιο, σέρνει μαζί του έναν πρωτοφανή αυταρχικό ολοκληρωτισμό. Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει ένα μόνιμο καθεστώς επιτροπείας για την Ελλάδα και όλες τις χώρες. Έτσι υποβαθμίζονται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού αντιμετωπίζονται με τυφλή καταστολή και όταν δεν φτάνει αυτό, με ποινικές διώξεις.

Η πανταχού παρούσα «κρυφή» βία ασκείται στην κοινωνική πλειοψηφία με τη μαζική, μόνιμη ανεργία και φτώχεια, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Στους χώρους δουλειάς έχει εκτραχυνθεί ο εργοδοτικός δεσποτισμός και η αυθαιρεσία, έχει επιβληθεί ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας και του εργατικού αγώνα, υπό την απειλή της απόλυσης και την τρομοκρατία της ανεργίας.

Οι απεργίες κηρύσσονται σωρηδόν παράνομες και καταχρηστικές, οι διαδικασίες των σωματείων τίθενται υπό παρακολούθηση, το μέτρο της επιστράτευσης επιβάλλεται για την καθυπόταξη των εργαζομένων, οι πρωτοφανείς καταδίκες συνδικαλιστών πολλαπλασιάζονται και επιχειρείται να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των εργαζομένων, ανοίγοντας το δρόμο σε μια «βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων Πόλης για την καταδίκη των 3 συνδικαλιστών ΟΤΑ


Αναρτούμε εκ νέου την καταγγελία σχετικά με την καταδίκη των 3 συνδικαλιστών ΟΤΑ και την  ποινικοποίηση αγώνων, την οποία συνυπογράφει πλήθος αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλεων και περιφερειών:




H πρωτοφανής απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε 3 εργαζόμενους συνδικαλιστές των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή ήταν παρόντες και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, επιδιώκει να θέσει τους αγώνες των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα στο απόσπασμα. (!!!)

 

Ο Νίκος Αδαμόπουλος. Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας, η Βασιλική Καραγεώργου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων δήμου Ηρακλείου και ο Νίκος Μαυρουδής, μέλος του ΔΣ συλλόγου εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας, ήταν συμπαραστάτες, μαζί με άλλα μέλη του σωματείου μας καθώς και εργαζόμενους από πολλά σωματεία του κλάδου,  στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου, κάτι που δεν άρεσε στον δήμαρχο του Ηρακλείου που μέσω της προσωπικής του «αυλής» φρόντισε να κινηθούν οι διαδικασίες κατασυκοφάντησης των 3 συνδικαλιστών.

Σε μια δίκη παρωδία, όπου κανείς από τους μάρτυρες (ακόμη και από τους αστυνομικούς) δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο, ο εισαγγελέας απεφάνθη πως «και μόνο η παρουσία των 3 συνδικαλιστών στον απεργιακό αγώνα, ασκεί ψυχολογική βία σε αυτούς που ήθελαν να εργαστούν» και πρότεινε την καταδίκη τους!!! Η καταδικαστική απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία!

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στηρίζουμε την προειδοποιητική Λαϊκή Στάση Πληρωμών τον Απρίλη


Στις περιοχές μας, όπως και σε όλη τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας.  Τα χαράτσια και οι φόροι, σε συνδυασμό με την ανεργία, την περικοπή μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις στις τιμές των κοινωνικών αγαθών, έχουν οδηγήσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας όχι μόνο να μη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση. Αδιάψευστος μάρτυρας οι 2,5 εκατομμύρια ανεξόφλητες οφειλές φυσικών προσώπων στην εφορία, οι χιλιάδες διακοπές ρεύματος νοικοκυριών κάθε μήνα, τα στοιχεία για την ανεργία και οι στατιστικές τους για τη εξάπλωση της φτώχειας.

Αυτή η κατάσταση χρειάζεται να πάρει τέλος, πριν οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική πείνα και εξαθλίωση.

Για αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανακήρυξη του Απρίλη σε μήνα προειδοποιητικής Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Πιστεύουμε ότι όλοι οι φορείς που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Με την προειδοποιητική Λαϊκή Στάση Πληρωμών τον Απρίλη να στείλουμε το μήνυμα των λαϊκών διαθέσεων, να εκφραστεί η αντίθεση, η διαμαρτυρία και η θέληση του λαού να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. Να μετατραπεί η μέχρι τώρα παθητική αδυναμία πληρωμής του καθένα,  σε μαζική, συλλογική, οργανωμένη λαϊκή στάση πληρωμών και  σε συνδυασμό με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες και τα τοπικά κινήματα αντίστασης να δυναμώσει το κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Για να διώξουμε αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ,  κυβερνήσεις, τρόικα και όλους όσους μας εκμεταλλεύονται.

Οι κινήσεις πόλης

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση Δ.Ρ.Α.ΣΥ Ιωαννίνων
Εκτός των τειχών, Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου
Εκτός Σχεδίου, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνία
Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.) Δάφνης Υμηττού
Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια-ΠΡΩΚΑΤ
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο Γαλάτσι

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση-Καταγγελία





H πρωτοφανής απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε 3 εργαζόμενους συνδικαλιστές των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή ήταν παρόντες και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, επιδιώκει να θέσει τους αγώνες των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα στο απόσπασμα. (!!!)


Ο Νίκος Αδαμόπουλος. Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας, η Βασιλική Καραγεώργου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων δήμου Ηρακλείου και ο Νίκος Μαυρουδής, μέλος του ΔΣ συλλόγου εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας, ήταν συμπαραστάτες, μαζί με άλλα μέλη του σωματείου μας καθώς και εργαζόμενους από πολλά σωματεία του κλάδου,  στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου, κάτι που δεν άρεσε στον δήμαρχο του Ηρακλείου που μέσω της προσωπικής του «αυλής» φρόντισε να κινηθούν οι διαδικασίες κατασυκοφάντησης των 3 συνδικαλιστών.

Σε μια δίκη παρωδία, όπου κανείς από τους μάρτυρες (ακόμη και από τους αστυνομικούς) δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο, ο εισαγγελέας απεφάνθη πως «και μόνο η παρουσία των 3 συνδικαλιστών στον απεργιακό αγώνα, ασκεί ψυχολογική βία σε αυτούς που ήθελαν να εργαστούν» και πρότεινε την καταδίκη τους!!! Η καταδικαστική απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία! Όπως τυχαίο δεν είναι πως λίγες μόλις ημέρες μετά, διώκεται ποινικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος, για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ!

Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, που εκτυλίσσεται η μεγαλύτερη μεταπολεμικά επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ,  είναι φανερό πως κάθε ενοχλητική φωνή διαμαρτυρίας ή έστω συμπαράστασης σε αγώνες των εργαζομένων πρέπει να σταματήσει. Οι μόνοι που δικαιούνται να ομιλούν και να λένε ό,τι θέλουν είναι οι εργοδότες και τα παπαγαλάκια τους από τα τρομοδελτία ειδήσεων των 8. Κάθε άλλη φωνή είτε δεν πρέπει να ακούγεται ή πρέπει να τσακιστεί παραδειγματικά.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Εισηγήσεις και φωτογραφίες από την εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία - Εκτός Σχεδίου με τίτλο:
«69 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας. Όψεις της ιστορικής μνήμης σε μια περίοδο ανιστόρητης αμνησίας»

Οι τοποθετήσεις των δύο εισηγητών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν τη συζήτηση και πλήθος ερωτημάτων στους παρεβρισκόμενους.
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, συγγραφέας και ιστορικός ανέπτυξε το θέμα της "χρησιμοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας ενάντια στο εαμικό αντιστασιακό κίνημα στην κατοχική Αθήνα", με ιδιαίτερες αναφορές στην Καλογρέζα,και μπορείτε να διαβάσετε την εισήγησή του πατώντας  εδώ, ενώ Σπύρος Αλεξίου  προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα "γιατί τόση συζήτηση για το ΕΑΜ σήμερα;" και μπορείτε να διαβάσετε την εισήγησήτου πατώντας εδώ