Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας, Πέμπτη 28 Μαρτίου

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από την μέρα που στην εργατογειτονιά της Καλογρέζας εκτελέστηκαν από τους γερμανούς ναζί, 21 νέα παλικάρια, εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής μας και ένας ιταλός αντιστασιακός.
Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας. Να μιλήσουμε για τη Νέα Ιωνία της Κατοχής, του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, των δολοφονημένων υφαντουργών του '43 και του Μπλόκου της Καλογρέζας.
Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται. Σήμερα, που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε. Σήμερα που ο λαός μας δίνει πάλι έναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά.
Σας καλούμε όλες και όλους, λοιπόν, στην εκδήλωση που οργανώνει η "Εκτός Σχεδίου", για το μπλόκο της Καλογρέζας, με ομιλητές δύο νέους ιστορικούς, μελετητές του κινήματος της Αντίστασης.

 
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

ΜΙΛΑΝΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ


Το 1821 καταγράφηκε στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως η επανάσταση που ξεκίνησε από τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρασύροντας στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Η Τουρκοκρατία εξέθρεψε κοινωνικές τάξεις με συγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, εκμετάλλευση και καταπίεση. O λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στους ντόπιους ολιγάρχες, στο οθωμανικό κράτος και τους υψιλόβαθμους κληρικούς και διεκδίκησε να γίνει αφεντικό του τόπου του, της γής του, της ζωής του. Γι' αυτό η Επανάσταση του 1821, εκτός από εθνική υπήρξε και βαθύτατα κοινωνική.

Αν και πέρασαν 192 χρόνια, ζωντανά και επίκαιρα παραμένουν τα μεγάλα οράματα των εξεγερμένων προγόνων μας για λευτεριά, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα τον ρόλο της αντίδρασης και της καταπίεσης λαών και εθνοτήτων στο όνομα της «Παγκοσμιοποίησης» έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ…

Έτσι, σε  κάθε εθνική επέτειο εμφανίζονται όλοι εκείνοι που είναι απόντες από τον καθημερινό αγώνα του ελληνικού λαού:

·         Η κυβερνητική τρόικα εσωτερικού των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα στηθεί καμαρωτά στις εξέδρες να παρακολουθήσει τις παρελάσεις κάνοντας δηλώσεις για το πόσο τους εντυπωσίασαν τα νιάτα της πατρίδας. Τα ίδια αυτά νιάτα που μαστίζονται κατά 60% από την ανεργία. Που αν πιάσουν δουλειά θα είναι κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη. Που θα πάρουν τελικά τον δρόμο για την ξενιτιά, αφού η... πατρίδα, φρόντισε να τσακίσει τα όνειρά τους.

·         Οι καλοπληρωμένοι ρουφιάνοι που υποδύονται τους δημοσιογράφους στα τρομοδελτία των 8.  Ο Γιάννης η Όλγα, ο Παύλος και φυσικά ο Μπάμπης αλλά και τόσοι  άλλοι. Στημένοι στα τηλεπαράθυρα αμείβονται τον μήνα με όσα βγάζει (ή μάλλον έβγαζε) ένας σκληρά  εργαζόμενος άνθρωπος το χρόνο. Θα  φέρουν στα μέτρα τους το νόημα και αυτής της επετείου. Το νόημα το καθορίζουν αυτοί και τα αφεντικά τους. Στις εθνικές επετείους δεν χωράνε διαμαρτυρίες! Δεν μπορεί να χαλάει τη φιέστα με την παρέμβασή του ο λαός. Αυτός μπορεί μόνο να αποτελεί το ντεκόρ και να χειροκροτεί. Α και να υπομένει. Σιωπηλά κατά προτίμηση.

·         Στο πλευρό των δύο παραπάνω, οι επίδοξοι συνεχιστές των ναζί. Οι φασίστες της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και τον τρόμο στις ψυχές των ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση και την απελπισία.


Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΟΤ 150 ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ


Πριν από λίγες ημέρες, η δημοτική αρχή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για  τη δημιουργία υπογείου πάρκινγκ στο ΟΤ 150, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές εκφράσει τις απόψεις μας για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης μας, για τη χρήση του αυτοκινήτου και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Συνοπτικά, η άποψή μας για την πόλη που ζούμε απαιτεί μεταξύ άλλων μια μεγάλη διεύρυνση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο χώρος του ΟΤ 150. Πιστεύουμε ότι το βασικό για να γίνει μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, να αγαπηθεί πάλι από τους κατοίκους της και όσους εργάζονται σε αυτή είναι να γίνει βιώσιμη και όχι «κυκλοφορίσιμη».

Προϋποθέσεις γι αυτό είναι μια μεγάλη στροφή στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, της δημιουργίας πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με παράλληλη αντιστροφή στο ρόλο και τη σημασία του ΙΧ στην καθημερινή μας ζωή.

Ίσως, βέβαια, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους να μοιάζει «πολυτέλεια» στις σημερινές συνθήκες, όπου λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων και της τρόϊκας, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιμετωπίζει προβλήματα υλικής επιβίωσης, όμως μήπως τελικά αυτό είναι το απολύτως αναγκαίο σε μια περίοδο που η περιοχή της Αθήνας μετατράπηκε το χειμώνα που μόλις πέρασε σε θάλαμο αερίων από την καύση οποιουδήποτε τύπου ξυλείας για να αντιμετωπίσει ο κόσμος το κρύο; Μήπως, τελικά «πολυτέλεια» είναι να θυσιάζεται ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος για την κατασκευή ενός έργου που έχει στόχο την προώθηση της λογικής χρήσης του αυτοκινήτου και μάλιστα σε μια περίοδο που η «αγορά» του αυτοκινήτου κατακρημνίζεται λόγω της οικονομικής ανέχειας;

Άλλωστε,  η ίδια η εμπειρία έχει δείξει ότι ακριβώς τέτοιου τύπου πολιτικές θυσίας ελεύθερων χώρων για τη λειτουργία στεγασμένων πολυώροφων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, είτε είναι υπόγειοι είτε είναι υπέργειοι, μόνο στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον δεν αποφέρουν οφέλη.

Από την πλευρά του δήμου προβάλλεται σαν επιχείρημα ότι η δημιουργία του έργου θα τονώσει την τοπική αγορά. Είναι πραγματικά αστείο στις σημερινές συνθήκες τόσο έντονης οικονομικής κρίσης να πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα «μαρασμού» της αγοράς είναι η έλλειψη πάρκινγκ και όχι η έλλειψη χρημάτων(μας θυμίζει το επιχείρημα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές).


Ανακοίνωση με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ: http://stopeuroee.wordpress.com/
 
 
Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων των πολιτών στην Κύπρο, από το πρώτο ευρώ και χωρίς την εξαίρεση ούτε καν των λαϊκών μικροκαταθέσεων, έρχεται να καταδείξει ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, φανερώνει και την ύπαρξη σχέσεων ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και επιβολής στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ από τις χώρες ανώτερων βαθμίδων σε βάρος των υπολοίπων, που θεωρούνται ‘’υποδεέστερες’’,  όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με την Κύπρο.

 

Τα δοτά όργανα διακυβέρνησης της ΕΕ απευθείας από τα λόμπι των πολυεθνικών, που ουσιαστικά αλλά και θεσμικά βρίσκονται έξω από κάθε λαϊκό έλεγχο και χωρίς κανένα ίχνος δημοκρατικής ανάδειξης ή νομιμοποίησης, δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Λειτουργούν ανοιχτά και αποκλειστικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των τραπεζών και γενικότερα των οικονομικών ελίτ σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών αλλά και σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις (Ρωσία, φυσικό αέριο, Μ. Ανατολή). Αποδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαθύτατη ανισοτιμία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΕΕ με την απόλυτη επικυριαρχία του ηγεμονικού της πυρήνα πάνω στις περιφερειακές χώρες, κυρίως του νότου, και στους λαούς τους. Στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ευρωζώνης οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές αποφάσεις των απολυταρχικών οργάνων της ΕΕ μοιράζουν διαρκώς ανεργία, λιτότητα και φτώχεια χωρίς όρια.