Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑ «ΑΠΟΛΥΣΤΕ – ΠΕΡΙΚΟΨΤΕ –ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ»


Το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/10 στη Ν. Ιωνία ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό όσον αφορά τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Βασικό ζητούμενο η άμεση αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού, σε κατεύθυνση περικοπών εννοείται, αφού το Παρατηρητήριο για τα οικονομικά των ΟΤΑ, (μια μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης που όπως φαίνεται υλοποιείται στο ακέραιο), ζήτησε άμεση αναμόρφωσή του προκειμένου να είναι ισοσκελισμένος.

Η κατά τα άλλα «αντιμνημονιακή» διοίκηση του Δήμου της Ν. Ιωνίας έσπευσε να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό, περικόπτοντας ποσά που αφορούν από τις τακτικές αμοιβές όλων των κατηγοριών εργαζομένων του δήμου και τις εργοδοτικές εισφορές του δήμου, μέχρι τις αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά κτλ.

Φυσικά οι αποφάσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή και στην καθημερινότητα μας σαν κατοίκους της Νέας Ιωνίας καθώς μεταφράζονται σε μείωση της λειτουργίας των υπηρεσιών προς τους δημότες, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν το έδαφος είτε λειτουργίας σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών (καθαριότητα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) με καθεστώς ανταποδοτικότητας ή και ιδιωτικοποίησής τους.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η δημοτική αρχή της Ν Ιωνίας ανακοίνωσε την απόλυση 12 εργαζομένων από τον τομέα καθαριότητας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι συμβασιούχοι οι οποίοι έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα εδώ και 2 περίπου χρόνια και παραμένουν στη δουλειά θεωρούμενοι ως αορίστου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους η οποία είναι στα μέσα Δεκέμβρη. Η δημοτική αρχή επικαλούμενη την βασική κυβερνητική κατεύθυνση, που θέλει να «ξεμπερδεύει» με το θέμα των συμβασιούχων μέσα στον Οκτώβρη για να πιάσει τα νούμερα των απολύσεων, δεν πτοήθηκε από το γεγονός της ύπαρξης ασφαλιστικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων, και τους ανακοίνωσε την απόλυσή τους. Οι εργαζόμενοι του δήμου το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν κατάληψη στο γκαράζ του δήμου, προχώρησαν σε συνέλευση του σωματείου και αποφάσισαν μια σειρά από κινητοποιήσεις.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα της μνημονιακής αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και της απόλυσης εργαζομένων με ταυτόχρονα σαρωτικές περικοπές στα προϋπολογισθέντα ποσά για μισθούς, εισφορές, υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση δεν είναι καθόλου συμπτωματικό.

Τι το διαφορετικό κάνει άραγε η δημοτική αρχή από την κυβέρνηση; Μάλλον όχι κάτι πολύ διαφορετικό, αφού απ ότι φαίνεται η επείγουσα συμμόρφωση με τις υποδείξεις κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ καταλήγει στην ίδια γνωστή συνταγή: Απολύστε όσους μπορείτε, κόψτε ότι μπορείτε και ξεπουλήστε ότι μπορείτε (αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις με την «αξιοποίηση» του Ο.Τ. 150 και στο κομμάτι του ξεπουλήματος η δημοτική αρχή χαράζει το δρόμο).

Στις αντιδραστικές αυτές εξελίξεις ήρθε να προστεθεί και ο εμπαιγμός των εργαζομένων εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Η αρχική υπαναχώρησή της στην απόλυση των 12 εργαζομένων, υπό το βάρος των κινητοποιήσεων ανατράπηκε από επαναφορά των απολύσεων, τις επόμενες ημέρες, προσπαθώντας, ταυτόχρονα να πείσει  ότι  δεν φταίει αυτή για τις απολύσεις, αλλά… το μνημόνιο.

Η αποτροπή των απολύσεων των 12 εργαζομένων στην καθαριότητα, η ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων και της διαθεσιμότητας δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στο δήμο. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και του λαού της Νέας Ιωνίας. Δεν είναι μόνο μορφή αλληλεγγύης στην καταιγίδα της ανεργίας που δεν κάνει διάκριση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι κυρίως πλευρά του αγώνα για δημόσιες δωρεάν αξιοπρεπείς κοινωνικές υπηρεσίες που δικαιούμαστε με τους τόσους φόρους και δημοτικά τέλη πληρώνουμε.

Όσο για την «αντιμνημονιακή» δημοτική αρχή, απλά λέμε ότι  όποιος θέλει να μιλά και πολύ περισσότερο να πράττει στο όνομα μιας πολιτικής υπεράσπισης των εργαζομένων, πρέπει να θέσει με ουσιαστικό τρόπο τον εαυτό του σύμμαχο στην ανατροπή της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, να συμβάλλει στην προάσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, γενικά και πρώτα και κύρια των δικών του εργαζομένων και όχι να αποτελεί  μια παραλλαγή αντιλαϊκής διαχείρισης.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους 12 εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλειά τους, για μια αξιοπρεπή ζωή, για να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ 12 ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ


Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία