Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή προς το άτυπο γραφείο του Δημάρχου κ. Γκότση


Ο κύριος Τατάρογλου, ιδιοκτήτης του Zonews και προσφάτως, άτυπο γραφείο τύπου του δημάρχου Νέας Ιωνίας, σε ένα από τα συνηθισμένα το τελευταίο διάστημα παραληρηματικού τύπου λιβελλογραφήματα από το portal του, απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς και προς την Εκτός Σχεδίου, ως άλλος εισαγγελέας, προβοκατόρικα ερωτήματα και μας καλεί να απαντήσουμε

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να πούμε τα παρακάτω και να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να μην ασχοληθούμε ξανά με τον κύριο αυτό.

1.      Η Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, έχει ιδρυθεί το 2006 από αγωνιστές της περιοχής μας για να εκφράσει πολιτικά και στο δήμο μας μια συγγεκριμένη αντίληψη για την λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Μια αντίληψη που πιστεύει ότι ο δήμος ειδικά στη σημερινή εποχή του Καλλικράτη και των μνημονίων, είναι το τοπικό κράτος και όχι το «λαϊκό μετερίζι» του όποιου καλού δημάρχου. Που θεωρεί τη λαϊκή κινητοποίηση και πάλη σαν πρωταρχικό και αναντικατάστατο τρόπο για την όποια βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων, μικρή ή μεγάλη. Που θεωρεί ότι αν δεν βγεις από το πλαίσιο που σου ορίζουν, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσεις την ίδια πολιτική που ακολουθούν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι. Για να το πούμε απλά και για να συνενοούμαστε, όπως δεν  μπορείς να καταργήσεις το μνημόνιο χωρίς να βγεις από το ευρώ και την ΕΕ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν μπορείς να είσαι δημοτική αρχή σήμερα και να μην ακολουθείς τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που βιώνουμε. Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με συνολική ανατροπή της κατάστασης τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο πεδίο, σε όλη τη χώρα. Η συμβολή της συλλογικότητας μας είναι να μπορέσει να αποτελέσει στη Νέα Ιωνία εκείνη τη δύναμη που θα συμβάλλει τοπικά, στο μεγάλο πανελλαδικό λαϊκό ξεσηκωμό που θα ανατρέψει  την κυβέρνηση την Τρόικα και όλους όσους στηρίζουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Αν επιλέξεις να παίξεις το ρόλο του «καλού» δημάρχου, χωρίς να έρθεις σε σύγκρουση και ρήξη με το υπάρχον πλαίσιο, το πολύ πολύ να βγάζεις καμιά ανακοίνωση για την ΕΡΤ και την Κερατέα.

2.      Από την ίδρυσή μας και μέχρι σήμερα στο μέτρο των δυνάμεών μας, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που συμβαίνει στη Νέα Ιωνία. Ήμασταν σε κάθε κινητοποίηση που αφορά το ΟΤ 150 και την προσπάθεια να μετατραπεί σε πάρκινγκ, τόσο από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Χαραλάμπους, όσο και από τη σημερινή του κ. Γκότση-παρά τις προεκλογικές του διακηρύξεις. Ήμασταν δίπλα στις εργαζόμενες στο Πηνελόπειο Ίδρυμα στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το ίδρυμα και τις δουλειές τους, στην προσπάθειά τους να παραμείνει ανοιχτός ένας χώρος υποδοχής και παιδαγωγικής για τα μικρά παιδιά. Και ο δήμαρχος εκεί ήταν. Για καφέ.  Ήμασταν δίπλα στους εργαζόμενους της Phone Marketing  σε όλη τη διάρκεια των 115 ημερών της ηρωικής τους απεργίας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στον αγώνα τους εναντίον της εργοδοσίας που ήθελε να τους βάλει να δουλεύουν με όρους γαλέρας. Ήμασταν δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ήμασταν μαζί με τους κατοίκους του Περισσού και της Καλογρέζας όταν δημιούργησαν επιτροπές κατοίκων για να αντιμετωπίσουν το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα λαϊκά σπίτια, και αντιμετωπίσαμε μαζί τους τη χλεύη και τις αήθεις επιθέσεις της δημοτικής αρχής, η οποία μπήκε σήκωσε με τυμπανοκρουσίες το «αντι-χαρατσιακό» μέτωπο αλλά σφύριξε τάχιστα και τη λήξη του. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Εργατικής Λέσχης που επιχειρεί να συμβάλλει με τη δική της δράση στο άνοιγμα ενός άλλου δρόμου λαϊκής αυτοοργάνωσης, ταξικής αλληλεγγύης και κοινωνικής μόρφωσης, σε πείσμα όσων από τη δημοτική αρχή θεωρούσαν ότι μπορούν ανέξοδα να πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Ήμασταν και είμαστε δίπλα στους αγώνες του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Νέας Ιωνίας, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας των απολύσεων και των περικοπών. Η προσπάθεια που κάνει το σωματείο εργαζομένων του δήμου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δήμο, είναι παράδειγμα προς μίμηση για κάθε σωματείο. Η δημοτική αρχή που θεωρεί, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ίδιου του δημάρχου, πως όποιος έχει άλλη  γνώμη από την ίδια (και εννοεί στην εφαρμογή της  εργατικής νομοθεσίας), επιχειρεί να συνδιοικήσει, ας μας συγχωρήσετε αλλά είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που θα έλεγε κάθε εργοδότης που δεν θέλει κανένα σωματείο να παρεμβαίνει στο «μαγαζί του». Εκτός και αν  κάποιοι θεωρούν ότι ο δήμος είναι το «μαγαζί τους».

3.      Δεν απολογούμαστε για τίποτε και σε κανέναν, ούτε σκοπεύουμε πολύ περισσότερο να ζητάμε την άδεια από τον οποιοδήποτε προκειμένου να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να στηρίζουμε έναν αγώνα. Ειδικά σήμερα που και το τελευταίο φύλλο συκής έχει πέσει, είμαστε απέναντι σε όποιον λέει πως δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο γιατί του το επιβάλλει το μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτή την εξωφρενική αντίληψη, δεν φταίει η κυβέρνηση για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, ούτε για το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, δεν φταίει ο επιχειρηματίας που επιβάλλει ατομική σύμβαση, δεν φταίει η εργοδοσία και το κεφάλαιο. Φταίει το μνημόνιο μόνο και οι κακοί ξένοι που το επιβάλλουν! Τι να πει κανείς! Υπάρχουν φορές που η πλήρης υποταγή στις αντεργατικές πολιτικές πρέπει να διακιολογείται με τους πιο απίθανους τρόπους. Ομολογούμε ότι αυτόν δεν τον είχαμε σκεφτεί!

4.      Τελευταίο αφήνουμε το γελοίο υστερόγραφο που μας απευθύνει ο κ.Ταταρόγλου σε ένα ρυπαρογράφημα που μάλιστα κοσμούνταν από ένα ρόπαλο! Δεν καταλάβαμε αν πρόκειται για το νέο σύμβολο του portal του ή εκφράζει τις μύχιες σκέψεις του για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων, αλλά μάλλον πρόκειται για κάτι χειρότερο. Πρόκειται για την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αγώνα των εργαζόμενων στο δήμο. Δεν μας προξενεί καμιά εντύπωση. Στην εποχή του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και του Αλαφούζου, του Θέμου, του Μπάμπη, του Γιάννη, και της Όλγας (της άλλης), στην εποχή που πρόσφατα το κράτος προχώρησε σε χορηγία 2,5 δις ευρώ σε εκδότες για την προμήθεια βιβλίων (Πήγασος, Πρώτο Θέμα, Real Media) δεν μπορεί παρά και στο τοπικό κράτος να επιβεβαιώνεται η παροιμία «ο σκύλος δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει». Νομίζετε ότι θα το δαγκώσουν οι δημοσιογράφοι; ,  Εμείς που θωρούμε ότι ο Μαρξ είναι πάντοτε επίκαιρος, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε  εκείνο το κομμάτι από την ανάλυσή του που αναφερόταν στο γεγονός ότι τα υλικά συμφέροντα καθορίζουν τελικά και τη συνείδηση.


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
           www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com

 Υ.Γ.1 Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας που σαφέστατα στηρίζει τις αντεργατικές αποφάσεις και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της δημοτικής αρχής είναι πολύ διδακτική. Πού να γίνουν και κυβέρνηση!

Υ.Γ.2 Η προσωρινή λύση που τελικά δόθηκε στο θέμα των 12 απολύσεων ήταν αποτέλεσμα της πάλης των ίδιων των εργαζομένων και του σωματείου που δεν δέχτηκαν  την «ερμηνεία» της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Οι απίθανοι τύποι που το έβριζαν απ’ το πρωϊ ως το βράδυ και τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, είναι χαρακτηριστικό δείγμα αναξιοπρέπειας και ξετσιπωσιάς.