Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η υπεύθυνη δημοτική αρχή ξαναχτυπά


Με αφορμή την κατάπτυστη απόφαση του δημάρχου της Νέας Ιωνίας κ. Γκότση, με την οποία τιμωρεί με στέρηση αποδοχών τριών ημερών του Σπύρου Μπουρνελέ, συνδικαλιστή εργαζόμενου στον τομέα καθαριότητας γιατί τόλμησε να αναφέρει και να καταγγείλει τα όσα γίνονται στο γκαράζ και τη συμπεριφορά και δράση του γνωστού, από παλιότερες καταγγελίες κ. Καρβουνιάρη, προϊσταμένου τομέα καθαριότητας, έχουμε, καταρχήν να δηλώσουμε τα εξής:

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η χούντα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας την παρουσία των εκπροσώπων της ΕΕ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει εξαπολύσει τη χειρότερη ταξική επίθεση από τη μεταπολίτευση και μετά στην εργαζόμενη πλειοψηφία, με  όραμά της μια κατάσταση όπου οι εργοδότες δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση και οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, ενώ επιχειρεί να καταστείλει είτε με τη φυσική βία, είτε συκοφαντώντας όποιον τολμάει έστω να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη. Σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την δημοτική αρχή. Από την ανάληψη των καθηκόντων η (για αρκετούς) πολλά υποσχόμενη, δήθεν «αριστερή» δημοτική αρχή (καθώς αποτελούσε και αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή) - έδειξε ποιους θεωρεί, καταρχήν, εχθρούς της.

 Θυμίζουμε, για μια ακόμη φορά ότι από το 2010 και μετά έχει κάνει τα παρακάτω:

·         Αύξησε ουσιαστικά τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα σε έναν δήμο που η κοινωνική του σύνθεση είναι λαϊκή και εργατική και τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας της κυβερνητικής πολιτικής στους κατοίκους της, ιδιαίτερα έντονα. Φέτος, 100 τουλάχιστον παιδιά είναι εκτός σταθμών, ενώ για να εγγράψουν τα παιδιά ζητούν εξοφλητικό από την τράπεζα για τα τροφεία των προηγούμενων χρόνων με τόκο. Επιπλέον με απαράδεκτο σκεπτικό δεν ανανέωσε συμβάσεις σε όσες παιδαγωγούς είχαν ασθένειες ή ήταν εγκυμονούσες όπως κατήγγειλαν στο δημοτικό συμβούλιο.

·         Διαχειρίστηκε εντελώς επικοινωνιακά το θέμα της αντίδρασης των πολιτών στην είσπραξη του χαρατσιού για τα σπίτια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, συκοφαντώντας, ταυτόχρονα όποιες άλλες προσπάθειες εναντίωσης στην πληρωμή του χαρατσιού, υπήρχαν στην περιοχή.

·         Έκανε κυβίστηση ολκής (κοινώς κωλοτούμπα) στο θέμα της διαμόρφωσης του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ 150 σε χώρο parking με εμπλοκή και ιδιωτών επιχειρηματιών που θέλουν να βάλουν χέρι όχι μόνο εκεί, αλλά και συνολικά σε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο μας.

·         Υπήρξε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που έσπευσε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΜΚΟ «Νόστος» για την ενοικίαση εργαζομένων, μέσω αυτής, με πρόσχημα την δουλειά σε ανέργους και την κάλυψη κενών στους Δήμους, με εξευτελιστικούς μισθούς και καμία ασφάλιση. Το ίδιο κάνει και τώρα με τη συμμετοχή στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΟΑΕΔ, ανέργων για 5 μήνες, πάλι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, με μισθούς πείνας.

·         Αν και αρχικά στήριξε την πρόταση μεταφορά των εργαζομένων από τον ΟΠΑΝ και το ΚΕΒΡΕΦΟ στο δήμο, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων ή και  απόλυσης των εργαζομένων σε αυτά τα ΝΠΔΔ, με διάφορα προσχήματα κωλυσιεργεί. Ταυτόχρονα, μεθοδεύεται η εκχώρηση στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων με την δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, μεταφέροντας άμεσα μεγαλύτερο κόστος στους δημότες.

·         Εξήγγειλε επανειλημμένα τη διοργάνωση υποστηρικτικών μαθημάτων αλληλεγγύης σε μαθητές που οι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια, ωστόσο τα ελάχιστα μαθήματα που τελικά ξεκίνησαν έγιναν μόνο λόγω της πραγματικής θέλησης συγκεκριμένων καθηγητών της τοπικής ΕΛΜΕ, που τελικά απογοητεύτηκαν  και οι ίδιοι πάρα πολύ από την «αδιαφορία» της δημοτικής αρχής. Αντίθετα έσπευσε να επιτεθεί σκαιότατα σε συλλογικότητες της πόλης (πχ Εργατική Λέσχη) που χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες διοργανώνουν τέτοια μαθήματα ή θέλησαν να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες (επιτροπή αγώνα Καλογρέζας).

·         Τη περίοδο που λειτουργούσε η δημοτική αστυνομία στοχοποιούσε ανήμπορους μετανάστες μικροπωλητές με συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους κατάσχοντας και καταστρέφοντας την πραμάτεια τους, ενώ ο  δε δίστασε να καλέσει την αστυνομία ώστε να εκδιωχθούν βίαια οι Ρομά που είχαν εγκατασταθεί στο άλσος Βεϊκου, ενισχύοντας το κλίμα ρατσισμού στην περιοχή.

·         Σε συνέχεια της παραπάνω απαράδεκτης πρακτικής, ο δήμος της Νέας Ιωνίας συγκαταλέγεται στη θλιβερή μειοψηφία των δήμων της χώρας που έσπευσαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, παρέχοντας στοιχεία για τα ποσοστά των αλλοδαπών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, καλυπτόμενος πίσω από την «υποχρέωση» που είχε, κάνοντας κάθε προοδευτικό πολίτη να ντρέπεται για την επαίσχυντη αυτή πράξη.

Φυσική κατάληξη όλων των παραπάνω, η επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο. Η διοίκηση του δήμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, στοχοποίησε το σωματείο και τους εργαζόμενους του δήμου ακολουθώντας την παλιά καλή και δοκιμασμένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης δεν διστάζει να επιτεθεί προσωπικά σε έναν εργαζόμενο, φτάνοντας στο εξωφρενικό σημείο να τον τιμωρήσει, στέλνοντας κι ένα μήνυμα της διοίκησης που θα ακολουθείται από εδώ και πέρα, βάζοντας ταυτόχρονα τους «Ημέτερους» να εξαπολύουν απειλές και να τρομοκρατούν όσους αντιστέκονται.

Δεν είναι τυχαία αυτή η επίθεση. Από κάποιους στη δημοτική αρχή, φαίνεται ότι υπάρχουν βαθύτερα σχέδια με στόχο το σωματείο εργαζομένων στο δήμο, ένα  σωματείο το οποίο εδώ και χρόνια με μοναδικό γνώμονα την προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων αγωνίζεται για να υπάρξει πραγματική αντίσταση, μαζική ανυπακοή και κοινή δράση των εργαζόμενων απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της εκάστοτε κυβέρνησης, προβάλλοντας και προωθώντας  μια ξεκάθαρη πολιτική θέση και ανατρεπτική αντίληψη για το εργατικό κίνημα. Απατώνται όσοι νομίζουν ότι μπορεί να γίνει υποχείριο κανενός, ή να συναινέσει στην απεμπόληση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Σε μια περίοδο που η κυβερνητική προπαγάνδα ψάχνει να βρει συμμάχους που να ενστερνίζονται τις χουντικές πρακτικές της, που ανακαλύπτει κέντρα διαφθοράς και ανωμαλίας, τεμπέληδες και υπεράριθμους εργαζόμενους και με μια απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφασίζει και διατάσει το κλείσιμο όποιου οργανισμού γουστάρει, ο δήμος της Νέας Ιωνίας ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική. Βρίζει τους εργαζόμενους, μιλάει για τεμπέληδες, για συνδικαλιστές που επιχειρούν να συνδιοικήσουν το δήμο. Ποιοι τα λένε όλα αυτά; Οι ίδιοι που τοποθετούν σε θέσεις ευθύνης, ώστε να εισπράττουν και τα αντίστοιχα επιδόματα, δικούς τους ανθρώπους και μάλιστα κατά παράβαση των διαδικασιών που προβλέπονται και εφαρμόζουν πολιτικές ημετέρων και κουμπάρων. Αυτοί που σκόπιμα 3 χρόνια τώρα κωλυσιεργούν για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και δεν αποστέλλουν τις κρίσεις των προϊσταμένων αλλά τους κρατούν ομήρους με ανάθεση. Οι ίδιοι που κωφεύουν σε καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων για ατασθαλίες.

Για να το πούμε πιο απλά, όποιος θέλει να μιλάει και πολύ περισσότερο να πράττει στο όνομα μιας αριστερής πολιτικής πρέπει να θέσει με ουσιαστικό τρόπο τον εαυτό του σύμμαχο στην ανατροπή στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, να συμβάλλει στην προάσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γενικά και πρώτα και κύρια των δικών του εργαζομένων και όχι να αποτελεί  μια παραλλαγή αντιλαϊκής διαχείρισης.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει -τουλάχιστον για εμάς- είναι πως επιβεβαιώνεται η αντίληψή μας για το ρόλο των δήμων και των δημοτικών αρχών στην εποχή του Καλλικράτη και των μνημονίων. Τα ασφυκτικά όρια που θέτει ο Καλλικράτης και οι πολιτικές των μνημονίων για το τοπικό κράτος δεν αφήνουν περιθώρια για άσκηση οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής. Το όποιο σχέδιο έχει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι μαζί με "μετανοημένους" ΠΑΣΟΚους μπορεί απλά έχοντας ένα υποτιθέμενο "αριστερό" προσωπείο, να ξεγελάσει τον κόσμο, δεν μπορεί να σταθεί. Η άρνηση αντιπαράθεσης με τη λογική συγκρότησης του τοπικού κράτους και των πυλώνων του (πχ.ΕΕ),  δεν απαντάει σε κανένα από τα επίδικα που εμείς θεωρούμε κρίσιμα στην πολιτική περίοδο που διανύουμε, με βασικότερα, αυτό της ανατροπής της πρωτοφανούς επίθεσης απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους, της αντίστασης στη διαρκή χειροτέρευση της ζωής και της καθημερινότητάς μας, μέσω από διαδικασίες συλλογικής οργάνωσης και δράσης και μορφές συγκρότησης και εμφάνισης ενός μαχητικού λαϊκού εργατικού κινήματος. Δεν πρόκειται για απλή αστοχία του σχεδίου τους. Όλο το σχέδιό τους είναι λάθος από την αρχή.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του δήμου και το σωματείο τους και δηλώνουμε ξεκάθαρα με ποια πλευρά είμαστε. Με εκείνη των αγωνιζόμενων ανθρώπων, με τη νεολαία που αναζητά μια διαφορετική ζωή, με τις συλλογικότητες και τα σωματεία που αγωνίζονται να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία..


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com