Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στην ΕΡΤ καλά τα είπες. Γι' αυτά τι λες;



Λαλίστατη η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας. Για όλα τα ζητήματα έχει πάντα κάτι να πει. Από την Κερατέα, και το χαράτσι της ΔΕΗ, έως την ΕΡΤ και την πραξικοπηματικού και φασιστικού τύπου προσπάθεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης να την κλείσει, η δημοτική αρχή της πόλης μας παρεμβαίνει. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις της αφορούν άλλους. Για τα ζητήματα του δήμου η διοίκηση κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Αρχή άνδρα (και γυναίκα) δείκνυσι, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Δηλαδή, με απλά λόγια μπορεί να λες ό,τι θες, αλλά αν τα φέρει η τύχη, η μοίρα, ο λαός έτσι τις καταστάσεις και κληθείς να δώσεις δείγματα γραφής, τότε φίλε μου, τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί ξαφνικά να γλύφεις εκεί που έφτυνες ή να ανακαλύπτεις ότι εντάξει μπορεί να είπες μια κουβέντα παραπάνω, αλλά δεν είναι ώριμες οι συνθήκες, δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δεν τα πιστεύεις αυτά που κάνεις αλλά αναγκάζεσαι.
Είμαστε λοιπόν εδώ και τρία χρόνια μάρτυρες των πρακτικών μιας δημοτικής αρχής που είναι στα λόγια «αριστερή», αλλά στην πράξη ένας θεός ξέρει. Ή μάλλον ξέρει. Γιατί πώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει μια δημοτική αρχή που από το 2010 και μετά έχει κάνει τα παρακάτω:
·         Αύξησε ουσιαστικά τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς σε τέτοιο σημείο που να είναι πια από τους ακριβότετους δήμους της Αττικής, και μάλιστα σε  έναν δήμο που η κοινωνική του σύνθεση είναι λαϊκή και εργατική και τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας της κυβερνητικής πολιτικής στους κατοίκους της , ιδιαίτερα έντονα. Φέτος για να εγγράψουν τα παιδιά ζητούν εξοφλητικό από την τράπεζα για τα τροφεία των προηγούμενων χρόνων με τόκο.

·         Διαχειρίστηκε εντελώς επικοινωνιακά το θέμα της αντίδρασης των πολιτών στην είσπραξη του χαρατσιού για τα σπίτια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα η πρακτική του στυλ «ότι δεν ελέγχουμε το συκοφαντούμε» είχε ευρεία χρήση. Οι συμπολίτες μας από την επιτροπή κατοίκων Περισσού-Πευκακίων που γι’αυτό ακριβώς το θέμα είχαν παρακολουθήσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ακόμα θυμούνται την απαράδεκτη επίθεση, ακόμα και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που δέχτηκαν από την δημοτική αρχή.
·         Έκανε κυβίστηση ολκής (κοινώς κωλοτούμπα) στο θέμα της διαμόρφωσης του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ 150 σε χώρο πάρκιγκ με εμπλοκή ιδιωτών επιχειρηματιών που θέλουν να βάλουν χέρι όχι μόνο εκεί, αλλά και συνολικά σε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο μας.
·         Υπήρξε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που έσπευσε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΜΚΟ «Νόστος» για την ενοικίαση εργαζομένων, μέσω αυτής. Με πρόσχημα την δουλειά σε ανέργους και την κάλυψη κενών στους Δήμους δημιούργησε μία νέα γενιά συμβασιούχων, ουσιαστικά ένα νέο πολιορκητικό κριό για την πλήρη και τελική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μισθών, καταρχήν στους δήμους, αλλά και γενικότερα. Ούτε του πέρασε από το μυαλό η ιδέα να ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δήμου.
·         Αν και αρχικά στήριζε τον δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων στα ΚΕΠ Νέας Ιωνίας για την μονιμοποίησή τους και ενώ, με πολιτική απόφαση, είχε καλύψει την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους, μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, πλέον κωλυσιεργεί στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως προστάζει και η δικαστική απόφαση. Δεν υπάρχουν λεφτά λέει. Μερικές χιλιάδες ευρώ που για τους πρώην εργαζόμενους στο ΚΕΠ είναι απαραίτητα. Λεφτά που τα έχουνε δουλέψει και τα δικαιούνται από κάθε άποψη. Αν είναι για το πάρκινγκ στο ΟΤ150 θα τα βρίσκανε, εδώ δυσκολεύονται!!!
·         Εξήγγειλε επανειλημμένα τη διοργάνωση υποστηρικτικών μαθημάτων αλληλεγγύης σε μαθητές που οι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια, ωστόσο μάλλον επρόκειτο για ακόμη μια επικοινωνιακή δήλωση του δήμου, αφού τα ελάχιστα μαθήματα που τελικά ξεκίνησαν έγιναν μόνο λόγω της πραγματικής θέλησης συγκεκριμένων καθηγητών της τοπικής ΕΛΜΕ, που τελικά απογοητεύτηκαν και οι ίδιοι πάρα πολύ από την «αδιαφορία» της δημοτικής αρχής. Αντίθετα έσπευσε να επιτεθεί σκαιότατα σε συλλογικότητες της πόλης (πχ Εργατική Λέσχη) που χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες διοργανώνουν τέτοια μαθήματα ή θέλησαν να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες (επιτροπή αγώνα Καλογρέζας).
·         Μέσω της δημοτικής αστυνομίας στοχοποιεί ανήμπορους μετανάστες μικροπωλητές με συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους κατάσχοντας και καταστρέφοντας την πραμάτεια τους. Ποιος ξέρει, μπορεί και η «αριστερή» δημοτική αρχή να θεωρεί πως για την κρίση και τα κλειστά μαγαζιά φταίνε οι ξένοι.
·         Σε συνέχεια της παραπάνω απαράδεκτης πρακτικής, ο «αριστερός» δήμος της Νέας Ιωνίας συγκαταλέγεται στη θλιβερή μειοψηφία των δήμων της χώρας που έσπευσαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, παρέχοντας στοιχεία για τα ποσοστά των αλλοδαπών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, καλυπτόμενη πίσω από την «υποχρέωση» που είχε, κάνοντας κάθε προοδευτικό πολίτη να ντρέπεται για την επαίσχυντη αυτή πράξη
·         Φυσική κατάληξη όλων των παραπάνω, η επίθεση στο σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο. Η διοίκηση του δήμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, στοχοποίησε το σωματείο και τους εργαζόμενους του δήμου ακολουθώντας την παλιά καλή και δοκιμασμένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Επιτέθηκε προσωπικά σε εργαζόμενους που δεν ήταν υποτακτικοί της, πήρε ακόμα και διοικητικά μέτρα, ενώ όπως καταγγέλει και ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου, έχει εξαπολύσει κύμα απειλών και τρομακρατίας απέναντι σε όσους αντιστέκονται.
Μικρή παρένθεση: Άξιοι συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στην αντίληψη αυτή είναι και εκείνες οι δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο που είτε σφυρίζουν αδιάφορα γιατί δεν ελέγχουν το σωματείο (Λαϊκή Συσπείρωση) οπότε τελικά συμβάλλουν με την στάση τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ, είτε είναι ακόμα πιο επιθετικοί (Ιωνία-Νέα Άποψη, Ιωνία-21ος Αιώνας κ.α.) στη στάση τους σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων  στη λειτουργία του δήμου, όπως και με την περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, των εργαζόμενων στο δήμο μας.
Να το πούμε καθαρά: Σε μια περίοδο που η κυβερνητική προπαγάνδα ψάχνει να βρει συμμάχους που να ενστερνίζονται τις χουντικές πρακτικές της, που ανακαλύπτει κέντρα διαφθοράς και ανωμαλίας, τεμπέληδες και υπεράριθμους εργαζόμενους και με μια απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφασίζει και διατάσει το κλείσιμο όποιου οργανισμού γουστάρει, ο «αριστερός» δήμος της Νέας Ιωνίας ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική. Βρίζει τους εργαζόμενους, μιλάει για τεμπέληδες, για συνδικαλιστές που επιχειρούν να συνδιοικήσουν το δήμο. Ποιοι τα λένε όλα αυτά; Οι ίδιοι που τοποθετούν σε θέσεις ευθύνης, ώστε να εισπράττουν και τα αντίστοιχα επιδόματα, δικούς τους ανθρώπους και μάλιστα κατά παράβαση των διαδικασιών που προβλέπονται. Οι ίδιοι που κωφεύουν σε καταγγελίες του  σωματείου εργαζομένων για ατασθαλίες.
Η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου επιχειρείται η βίαιη φτωχοποίηση του λαού,  η κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος, είναι σε οριακό σημείο. Τα σωματεία και οι συλλογικότητες, οι κινήσεις  οι λαϊκές συνελεύσεις, οι εργατικές λέσχες, είναι μορφές και όπλα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ανέργων στην πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Όποιος στα λόγια υποτίθεται ότι τις καταγγέλει και στην πράξη επιχειρεί να υπονομεύσει τα στηρίγματα των εργαζόμενων, να αποδυναμώσει τα σωματεία, να διασπάσει τους εργαζόμενους, δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Για να το πούμε πιο απλά, μετά από την «αριστερά» της ευθύνης που συγκυβερνούσε με ΝΔ ΠΑΣΟΚ, και η «αριστερά» του δήμου παίρνει σιγά σιγά τη θέση της στο κάδρο όλων αυτών που συνέβαλλαν στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Μια τέτοια όμως «αριστερά» την έχουμε σιχαθεί. Ας σταματήσει, τουλάχιστον, να καμώνεται ότι τη νοιάζουν τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων.
Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στο σωματείο των εργαζόμενων του δήμου μας και δηλώνουμε ξεκάθαρα με ποια πλευρά είμαστε. Με εκείνη των αγωνιζόμενων ανθρώπων που δεν βολεύονται με την σημερινή κατάσταση. Με τη νεολαία που ασφυκτιά και αναζητά μια διαφορετική ζωή, ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση τους ετοιμάζει.  Με τις συλλογικότητες και τα σωματεία που αγωνίζονται να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση η ΕΕ και η τρόικα να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία. Και θυμίζουμε: Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία