Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ….Ή Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ


Δημοσιεύουμε ανακοίνωση των μικροεμπόρων και  αυτοαπασχολούμενων Καλογρέζας
Οι μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι της Καλογρέζας απευθυνόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε σε όλο τον Ιωνιώτικο λαό, στις μαζικές του οργανώσεις αλλά και στις διοικητικές τοπικές αρχές τα εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία είναι:

1ο)Η άδικη φορολογία και τα χαράτσια που μας εξοντώνουν οικονομικά, αφού καταργείται το αφορολόγητο, φορολογούμαστε με 26% από το πρώτο ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος από 500 γίνεται 600 ευρώ.

2ο)Μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο η τάση συγκέντρωσης του τζίρου στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στις πολυεθνικές του εμπορίου, γεγονός που μας καταδικάζει στην ανεργία. Ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων στην Καλογρέζα (όπως άλλωστε και σε όλη τη Ν.Ιωνία) είναι ήδη απογοητευτικά μεγάλος με αυξητικές τάσεις.

3ο)Το 40% ίσως και παραπάνω των συναδέλφων δεν μπορεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ ένας στους τρεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε πλέον να καλύπτουμε το υψηλό κόστος των λειτουργικών εξόδων των μαγαζιών μας, ενώ την ίδια στιγμή η επιβάρυνση των μεταφορικών είναι πολύ υψηλή, και η ΔΕΗ αυξάνει το ήδη ακριβό ρεύμα.

4ο)Το 86,5% των αυτοαπασχολούμενων έχει πρόβλημα ρευστότητας, το 70% δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, το 93% βρίσκεται σε επενδυτική απραξία, το 53,4% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών ενώ το 75,7% χρησιμοποιεί προσωπικές καταθέσεις για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησής του (έρευνα ΓΣΕΒΕΕ για το 2012).

5ο)Η υποχρεωτική αναγραφή στα καταστήματά μας της υποχρέωσής μας να κόβουμε αποδείξεις αν θέλουμε να πληρωθούμε. Αλήθεια μήπως θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση να δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή βάσει νόμου να μην πληρώνει τα εμπορεύματα που παίρνει σε περίπτωση που δεν του αρέσουν τα μούτρα του καταστηματάρχη; Μήπως είναι αξιόλογο και ηθικό να επιβραβεύει, μέσω νόμου πάντα, το χαφιεδισμό και την καλά σχεδιασμένη απόπειρα αντιπαράθεσης μεταξύ κοινωνικών ομάδων με κοινά συμφέροντα; Και όλα αυτά την στιγμή που είμαστε όλοι γνώστες του χορού των εκατομμυρίων που ‘εκπίπτουν’ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην περίπτωση των πολυεθνικών του εμπορίου.


6ο)Η μείωση σε βαθμό εξαθλίωσης των μισθών των εργαζομένων, των συντάξεων αλλά και η τεράστια ανεργία παράγοντες που όχι μόνο μειώνουν δραματικά τους τζίρους μας αλλά ναρκοθετούν το μέλλον όλων μας.

7ο)Και σαν το κερασάκι στην τούρτα ή καλύτερα σαν δούρειος ίππος πλασάρεται η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων μας τις Κυριακές και μάλιστα με την φαιδρή επιχειρηματολογία της ‘βαθιάς τομής’ στη λειτουργία των καταστημάτων και της ‘θετικής αλλαγής’ στις πωλήσεις τους.

Τι να πρωτοπεί κανείς για το συγκεκριμένο μέτρο. Ας δούμε τι λέει και τι δεν λέει η κυβέρνηση και ποια είναι η πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση λέει:

Α) «εναρμόνιση με όσα ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε». Η πραγματικότητα είναι πως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Ελλάδα είναι ήδη μεγαλύτερο από εκείνο αρκετών χωρών της ΕΕ. Ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στην Ελλάδα είναι 40 ώρες έναντι 37,8 ωρών που είναι ο μέσος όρος για τις χώρες της ευρωζώνης.

Β) «Να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους περισσότερες ημέρες και ώρες». Ξεχνά όμως ότι από τους εργαζόμενους των 560 ευρώ, από τους συνταξιούχους των 300 ευρώ, από τους ανέργους του μηδενικού εισοδήματος δεν λείπει ο χρόνος αλλά τα λεφτά.

Γ) «Να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των μικρών (εξού και το όριο των 250 τ.μ.». Η αλήθεια είναι όμως πως το κριτήριο αυτό δεν εξαιρεί τις εμπορικές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε υπερκαταστήματα τύπου Mall και Golden Hall. Επιπλέον, η πραγματικότητα είναι, παρότι η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει, πως μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει σε επίπεδα κανιβαλισμού τον ανταγωνισμό μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων με τελικό αποτέλεσμα την χειροτέρευση της ανταγωνιστικής θέσης των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, η κυβέρνηση ξεχνά ότι η απόφαση αυτή στην ουσία θα προκαλέσει τη φυσική εξόντωση των μικρών εμπόρων αφού είναι πρακτικά αδύνατο ένας άνθρωπος να δουλεύει κάθε μέρα, όλη μέρα χωρίς σταματημό, όπως επίσης ξεχνά και τις συνθήκες διαβίωσης των απασχολούμενων σε αυτές.

Δ) Η κυβέρνηση λέει πως θα ζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων. Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα και αν έτσι ζωντάνευαν τα κέντρα των πόλεων, δηλαδή μέσω της αγοράς και της επικράτησης του ατομισμού και του καταναλωτισμού ως προτύπων ζωντανού και δημιουργικού βίου και όχι μέσω δημιουργίας χώρων στέγασης αστέγων, περίθαλψης ναρκομανών και αρρώστων, δημιουργίας χώρων πρασίνου και διεξαγωγής πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων, το πιο πιθανό θα ήταν η γεωγραφική μετατόπιση του κύκλου εργασιών από τις συνοικιακές αγορές προς τις κεντρικές.

Ε) Η κυβέρνηση λέει πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας χωρίς ταυτόχρονα να επηρεαστεί το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων στις επιχειρήσεις. Η εμπειρία από την Ευρώπη (π.χ. Γερμανία) λέει ότι η οποιαδήποτε αύξηση στις θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της διεύρυνσης των ωρών λειτουργίας των επιχειρήσεων προκαλεί αποτελέσματα εκτόπισης σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας της διεύρυνσης των ωρών λειτουργίας μειώνουν τις θέσεις απασχόλησης. Το μόνο που αυξάνεται είναι οι θέσεις περιστασιακής απασχόλησης- και μάλιστα χωρίς κοινωνική ασφάλιση- κατά 2,5%.

ΣΤ) Η κυβέρνηση λέει πως αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θα συντελέσει στην ανάκαμψη συνδέοντας την πρόσθετη εργασία με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Όμως ξεχνά πως οι μικροί επαγγελματίες αδυνατούμε, αλλά κυρίως δεν θέλουμε, να απασχολούμε προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ε) Η κυβέρνηση δεν λέει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα αποτελέσει το όχημα προκειμένου αλυσιδωτά να δουλεύουν την Κυριακή και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όπως οι μεταφορείς, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι υπηρεσίες του δήμου κ.λ.π.

Ζ) Και τέλος η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κατάργησης της αργίας της Κυριακής στην εργασιακή και πολιτισμική κουλτούρα όχι μόνο των άμεσα ενδιαφερόμενων αλλά όλου του κόσμου της περιοχής.

Ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν γιατί απευθυνόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο αφού αυτό δεν είναι αρμόδιο για το ωράριο λειτουργίας της αγοράς.

Απαντάμε:

-Όπως ήδη αναφέραμε τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου της περιοχής, που έτσι ή αλλιώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου, αφορούν σε τελική ανάλυση όλους τους κατοίκους της άμεσα ή έμμεσα.

Επίσης,

-Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, στο άρθρο 75 (ν.3463/2006), που αναφέρεται σε πρόσθετες αρμοδιότητες των δήμων σημειώνεται χαρακτηριστικά πως στο δήμο εναπόκειται η τήρηση των διατάξεων που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθώς επίσης και η έγκριση της λειτουργίας Κυριακάτικων Αγορών.

[14) Η τήρηση των διατάξεων που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. 31)Η έγκριση (με απόφαση δημοτικού συμβουλίου) της λειτουργίας Κυριακάτικων Αγορών καθώς επίσης και η χορήγηση αδείας συμμετοχής στις αγορές αυτές].

-Επιπλέον, στα πλαίσια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συστήνει στις κυβερνήσεις αλλά και σε όλες τις δημόσιες αρχές (βλέπε τοπικές διοικήσεις) στην παροχή προνομίων (βλέπε Ζώνες Ελευθέρου Εμπορίου) στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που δήθεν απαντά στην κρίση εμείς καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε θέση. Το σύνολο των μέτρων που προτείνει η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση θωρακίζει τη θέση των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών του εμπορίου και συνθλίβει εμάς τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Έτσι, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τη στάση της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου στη βάση των εξελίξεων που έρχονται.

Κλείνοντας, με βάση όλα τα παραπάνω οι μικροέμποροι Καλογρέζας, εκφράζοντας την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας (μέχρι τώρα έχουμε συγκεντρώσει, μόνο στην Καλογρέζα, 65 υπογραφές), δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους της περιοχής μας, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τη νεολαία και μέσα από τα μαζικά μας όργανα στην Ν.Ιωνία, ενάντια στις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές επιλογές για να μην χάσουμε την δουλειά μας και την ταυτότητά μας. Θα αγωνιστούμε για αξιοπρεπή εισοδήματα, για ουσιαστική δυνατότητα περίθαλψης για μας και τις οικογένειές μας και για σύνταξη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Όπως δεν πέρασε στην πράξη η απελευθέρωση του ωραρίου, όπως δεν έγινε το εμπορικό κέντρο του Χαραγκιώνη στο Γαλάτσι έτσι δεν θα περάσει και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ακόμα και αν αυτή ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Εν τέλει δεν πρόκειται μόνο για μια μέρα επιπλέον δουλειάς αλλά για το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.


ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ.