Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

3ο Μνημόνιο (και βλέπουμε): Η κοινωνία στο απόσπασμα


Η τρικομματική κυβέρνηση του ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ με το νέο (τρίτο στη σειρά) Μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή επιχειρεί, να εφαρμόσει  ένα εφιαλτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους, το λαό και όλη την κοινωνία. Στόχος τους οι απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο (λέγε με αργία, μετακίνηση, διαθεσιμότητα, μετάταξη…) χιλιάδων εργαζομένων με την ρετσινιά ότι οι διορισμοί τους έγιναν με «ρουσφέτι», η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση απολύσεων, η πάμφθηνη εργασία, η διάλυση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η φορομπηξία, τα χαράτσια, η ακρίβεια….

Ζούμε ένα εργασιακό παρόν όπου οι αμοιβές μας θυμίζουν περισσότερο ελεημοσύνη παρά ένα μισθό για αξιοπρεπή διαβίωση. Ζούμε τις συνέπειες από την κατάργηση της δημόσιας παιδείας και υγείας την πλήρη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση κάθε δημόσιου αγαθού ως πεδίου κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής. Η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό, ακόμη και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα γίνουν είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κοινά και στοχεύουν στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου υποταγμένου και εξαθλιωμένου που δεν θα έχει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ιδιώτης. Γι αυτό θέλουν να προσθέσουν στη στρατιά των 1.300.000 ανέργων και των 500.000 απλήρωτων εργαζόμενων άλλα 150.000 θύματα από το δημόσιο κ ευρύτερο δημόσιο  τομέα, θυσία στο σφαγείο της χρεομηχανής, των τραπεζικών και πολυεθνικών συμφερόντων με ένα και μοναδικό στόχο: να μπορέσει το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του αλώβητα για το ίδιο φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού.

3ο Μνημόνιο και Δήμοι: Κοψτε, Απολύστε, Ξεπουλήστε!

Ας σταθούμε όμως, λίγο στους δήμους. Η εφαρμογή της «Οικονομικής Επιτροπείας» από ένα «Παρατηρητήριο» του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς (έστω και 10%) που είναι σχεδόν βέβαιη μιας και το κεντρικό κράτος δεν δίνει την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση στους δήμους, σημαίνει σύμφωνα με την Πράξη Ν.Π. ότι «αυτοί οι δήμοι υπάγονται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης» και έχουν «υποχρέωση εφαρμογής παρεμβάσεων» που είναι «αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές», «αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και δεκαπλασιασμό», «ο περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες», «αναστολή προσλήψεων», «υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού»  κ.α.