Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ! - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!

Τα τελευταία χρόνια η ζωή μας χειροτερεύει διαρκώς. Οι απολύσεις, η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών μας, μαζί με την καταστολή και το φόβο, αποτελούν τις καθημερινές πρακτικές της κυβέρνησης του τραπαεζοαλήτη Παπαδήμ(ι)ου που κυβερνά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και με την επιβολή της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.

Πληρώνουμε με λιτότητα, φόρους και χαράτσια ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Το χρέος το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα δάνεια στους βιομήχανους, τα έργα των μεγαλοεργολάβων. Πληρώνουμε για να σωθούν οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο. Τα μέτρα που σταματημό δεν έχουν μετά και από την  υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου μνημονίου, σηματοδοτούν την ξεδιάντροπη παράδοση των εργαζόμενων, των νέων, των συνταξιούχων ως σκλάβους και τη μετατροπή τους σε σύγχρονους δουλοπάροικους που θα δουλεύουν όποτε χρειάζεται, για όσο χρειάζεται και θα αμείβονται όποτε και  όσο χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας για την εξασφάλιση των κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, έστω και πάνω από τα πτώματά μας. Οι σύγχρονοι ρουφιάνοι της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ΝΔ, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, παίζουν θέατρο μπροστά στις κάμερες προσπαθώντας να πείσουν όσους έχουν ακόμα απομείνει να τους πιστεύουν, πως τάχα μάχονται προκειμένου να πονέσουμε λιγότερο -γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πονέσουμε- ενώ πίσω από αυτές έχουν συμφωνήσει σε όλα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


H συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό την επιταγή του Μνημονίου συνεχίζει το… θεάρεστο έργο της. Ξεθεμελιώνει οριστικά με στοχευμένες πολιτικές καθετί που θυμίζει κοινωνικό κράτος. Πρώτο θύμα ο χώρος της παιδείας όπου το θεάρεστο αυτό έργο ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά με τις  συγχωνεύσεις και καταργήσεις πάνω από 1000 σχολείων δήθεν εφαρμόζοντας παιδαγωγικά κριτήρια. Συνεχίστηκε φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καθηγητές και σε βιβλία. Ακόμα και τώρα τα μαθήματα σε πολλά σχολεία γίνονται με φωτοτυπίες, ενώ οι ελλείψεις σε απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές είναι τραγικές.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση για κατάργηση των  διαπολιτισμικών σχολείων με την προσχηματική και εντελώς αβάσιμη αιτιολόγηση ότι έχουν μεταβληθεί σε γκέτο αλλοδαπών μαθητών. Υποστηρίζει το υπουργείο ότι η μεταφορά των μαθητών αυτών στα σχολεία των περιοχών όπου κατοικούν θα τους βοηθήσει να ενταχθούν καλύτερα στη χώρα υποδοχής τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο, από τη στιγμή που τα σχολεία γειτονιάς στερούνται οποιασδήποτε υποστηρικτικής δομής (τμήματα ένταξης, φροντιστηριακά τμήματα κλπ), που απαιτείται για να μπορέσει ένα παιδί που δεν γνωρίζει ούτε να μιλάει ελληνικά να κοινωνικοποιηθεί και να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, ως αποτέλεσμα θα έχουμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των παιδιών αυτών και την οριστική αποκοπή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την ταξική διάσταση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, με τις τεράστιες μειώσεις των δαπανών για την παιδεία. Το «ομοιόμορφο» -σχολείο – επιχείρηση δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικότητες, ενώ την ίδια στιγμή ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός, η «ασφάλεια» εξοβελίζουν κάθε προσπάθεια και προοπτική αντισταθμιστικής παιδαγωγικής αγωγής που προσέφεραν αυτά τα σχολεία.