Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


H συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό την επιταγή του Μνημονίου συνεχίζει το… θεάρεστο έργο της. Ξεθεμελιώνει οριστικά με στοχευμένες πολιτικές καθετί που θυμίζει κοινωνικό κράτος. Πρώτο θύμα ο χώρος της παιδείας όπου το θεάρεστο αυτό έργο ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά με τις  συγχωνεύσεις και καταργήσεις πάνω από 1000 σχολείων δήθεν εφαρμόζοντας παιδαγωγικά κριτήρια. Συνεχίστηκε φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καθηγητές και σε βιβλία. Ακόμα και τώρα τα μαθήματα σε πολλά σχολεία γίνονται με φωτοτυπίες, ενώ οι ελλείψεις σε απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές είναι τραγικές.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση για κατάργηση των  διαπολιτισμικών σχολείων με την προσχηματική και εντελώς αβάσιμη αιτιολόγηση ότι έχουν μεταβληθεί σε γκέτο αλλοδαπών μαθητών. Υποστηρίζει το υπουργείο ότι η μεταφορά των μαθητών αυτών στα σχολεία των περιοχών όπου κατοικούν θα τους βοηθήσει να ενταχθούν καλύτερα στη χώρα υποδοχής τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο, από τη στιγμή που τα σχολεία γειτονιάς στερούνται οποιασδήποτε υποστηρικτικής δομής (τμήματα ένταξης, φροντιστηριακά τμήματα κλπ), που απαιτείται για να μπορέσει ένα παιδί που δεν γνωρίζει ούτε να μιλάει ελληνικά να κοινωνικοποιηθεί και να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, ως αποτέλεσμα θα έχουμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των παιδιών αυτών και την οριστική αποκοπή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την ταξική διάσταση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, με τις τεράστιες μειώσεις των δαπανών για την παιδεία. Το «ομοιόμορφο» -σχολείο – επιχείρηση δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικότητες, ενώ την ίδια στιγμή ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός, η «ασφάλεια» εξοβελίζουν κάθε προσπάθεια και προοπτική αντισταθμιστικής παιδαγωγικής αγωγής που προσέφεραν αυτά τα σχολεία.

Τα διαπολιτισμικά σχολεία επιτελούν έστω και κάτω από αυτές τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ιδιαίτερο παιδαγωγικό ρόλο. Το ότι τα σχολεία αυτά ΔΕΝ είναι γκέτο είναι προφανές σε όλους όσους έχουν πατήσει το πόδι τους εκεί μέσα. Είναι απλά πολύχρωμα σχολεία που καθρεφτίζουν τη σημερινή κοινωνική και πληθυσμιακή σύσταση της Ελλάδας, όπου άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες συνεννοούνται μεταξύ τους στα ελληνικά, δημιουργούν και κάνουν όνειρα, σέβονται ο ένας τον άλλο.

Το Δημοτικό Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Αλσούπολης, που λειτουργεί στην περιοχή μας, φιλοξενεί παιδιά αλλοδαπών οικογενειών που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Φοιτούν σ’ αυτό πάνω από 130 μαθητές από 25 διαφορετικές εθνικότητες και διδάσκουν εκπαιδευτικοί με εμπειρία και ιδιαίτερη κατάρτιση σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία, να δημιουργήσουν δεσμούς με τους συμμαθητές τους και να θέσουν τη βάση της μελλοντικής ένταξής τους με ισότιμους όρους στην κοινωνία της χώρας υποδοχής τους.  Η προσπάθεια για κλείσιμο των διαπολιτισμικών σχολείων εκπαίδευσης πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Απέναντι στην πρακτική της απαξίωσης του ρόλου του σχολείου και του δασκάλου. Απέναντι στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και τη διάλυση κάθε δομής που προστατεύει τους κοινωνικά ασθενέστερους.  Γιατί η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου περιλαμβάνει και το δικαίωμα των μεταναστών μαθητών για εκπαίδευση με ίσους όρους και ένταξη στην κοινωνία μας.

Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com