Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

1η Μάη. Όλοι στη συγκέντρωση ώρα 10:30 στο Μουσείο


ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Συμμετέχουμε στην απεργία και την πορεία της Πρωτομαγιάς, μαζί με τα ανεξάρτητα εργατικά σωματεία, στο Μουσείο, στις 10:30 το πρωί

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μια οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο και τους υποστηρικτές του

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του αντιδημάρχου του τομέα καθαριότητας του δήμου μας κ. Τσομπάνογλου, (που μας θύμισε εκπομπή σε μεσημεριανή ζώνη), αλλά κυρίως την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Ιωνίας κ. Γκότση (που μας θύμισε ανάλογες ανακοινώσεις του κ. Πάγκαλου), με τις οποίες καταγγέλλουν «μικρή μερίδα» εργαζομένων που «... την κοπανά, αρνείται να προσφέρει εργασία, παίρνει πλασματικές υπερωρίες...» και το Σωματείο εργαζομένων που «προσπαθεί να συνδιοικήσει» τον δήμο, έχουμε, καταρχήν να δηλώσουμε τα εξής:
Ζούμε σε μια περίοδο όπου καταπατούνται εργατικά δικαιώματα αιώνων.
Η χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την παρουσία της τρόϊκας δηλαδή των εκπροσώπων της ΕΕ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εδώ και ενάμιση χρόνο έχει εξαπολύσει τη χειρότερη ταξική επίθεση από τη μεταπολίτευση και μετά στην εργαζόμενη πλειοψηφία.
Η επίθεση αυτή περνάει από το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και την επίθεση σε στοιχειώδη δικαιώματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σαν όραμά της μια κατάσταση όπου οι εργοδότες δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση και οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, ενώ επιχειρεί να καταστείλει είτε με τη φυσική βία, χτυπώντας αλύπητα κάθε διαδήλωση είτε με τη λεκτική βία συκοφαντώντας με τα παπαγαλάκια της από τα δελτία «ειδήσεων» όποιον τολμάει έστω να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη. Σε αυτά τα πλαίσια επιχειρείται να γίνει συνολική απαξίωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, και των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζόμενων ώστε αυτοί πια να γίνουν βορά στις διαθέσεις του κεφαλαίου.
Σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την νέα δημοτική αρχή. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα – και για αρκετούς υποσχόμενη, δημοκρατική, αριστερή δημοτική αρχή (καθώς αποτελούσε κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή) – έδειξε ποιους θεωρεί, καταρχήν, εχθρούς της. Όλο το προηγούμενο διάστημα με συστηματικό τρόπο επιχειρεί να συκοφαντήσει το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο μας, αφού όπως φαίνεται, εκτιμάει ότι αυτό θα σταθεί εμπόδιο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με όλες τις δημοτικές αρχές, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου που επιτάσσει ο Καλλικράτης.
Δεν είναι τυχαία αυτή η επίθεση. Το σωματείο εργαζομένων του δήμου είναι ένα  σωματείο το οποίο εδώ και χρόνια προβάλλει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση και ανατρεπτική αντίληψη για το εργατικό κίνημα και αγωνίζεται για να υπάρξει πραγματική αντίσταση, μαζική ανυπακοή, και κοινή δράση των εργαζόμενων απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να γίνει υποχείριο κανενός, ούτε φυσικά να συναινέσει στην απεμπόληση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης που ζήλεψε την δόξα του ανεκδιήγητου αντιπροέδρου της κυβέρνησης καταφέρεται ενάντια στο συγκεκριμένο σωματείο, κατηγορεί ευθέως τους εργαζόμενους ότι δεν δουλεύουν και καταλήγει με μεγαλοστομίες κενές περιεχομένου περί ανάγκης να «ανταποκρίνονται καλύτερα και αποδοτικότερα οι δημοτικές υπηρεσίες», θυμίζοντας ανησυχητικά την ορολογία της κυβέρνησης και των παπαγάλων της που αναμασούν καθημερινά κατηγορίες για δημοσίους υπαλλήλους τεμπέληδες και κοπρίτες.
Μάλιστα φτάνει στο εξωφρενικό σημείο να καταγγείλει δήθεν «συνδιοίκηση» του δήμου που τάχα γινόταν το προηγούμενο διάστημα από το σωματείο, αφήνοντας άφωνο ακόμα και τον πιο σκληρό υπερασπιστή της κυβέρνησης και του μνημονίου. Αλήθεια, την παρέμβαση του σωματείου για να μην υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δήμο και άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, ο δήμαρχος τις θεωρεί συνδιοίκηση; Για να μην ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του δήμου και αυτή τη θεωρεί συνδιοίκηση; Και, φυσικά, την παρέμβαση του σωματείου, ώστε να αποτραπούν δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις ο δήμαρχος τις θεωρεί συνδιοίκηση; Μήπως θα πρέπει να του ζητάει και την άδεια το σωματείο για να βγάλει ανακοίνωση;
Στην εφιαλτική ζωή που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία από την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υπάρχουν δύο δρόμοι. Του αγώνα και της διεκδίκησης ή της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού.
Ο δρόμος που φαίνεται να επιλέγει η διοίκηση του δήμου είναι επικίνδυνος. Είναι δρόμος μιας δήθεν αριστερής διαχείρισης, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αποδοχή και εφαρμογή του συνόλου της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Την καλούμε να να σταματήσει την επίθεση στο σωματείο και τους εργαζόμενους.
Καλή η φιλεργατική σας ρητορεία κύριοι/ες της δημοτικής αρχής, αλλά πια, όλοι γνωρίζουμε ότι απειλείτε εργαζόμενους, ότι μόνιμοι εργαζόμενοι καθαιρούνται για να βάλετε «τους δικούς σας» ανθρώπους στη θέση τους, ότι θέλετε να εφαρμόσετε κι εσείς τις νεοφιλελεύθερες, καλλικρατικές πολιτικές που (μόνο στα λόγια) καταγγέλλετε. Ποιος ξέρει; ίσως γι’ αυτό και η άμεση ανταπόκριση του δήμου στην έκκληση της αστυνομίας να επισκευάσουν τα συνεργεία του δήμου τα περιπολικά της. Κατά τα άλλα, κοινωνικά κινήματα, αναφορά στους εργαζόμενους των 600-700 ευρώ, πουλμανάκια για την Κερατέα κ.λπ., μόνο στις διακηρύξεις...
Ως Εκτός Σχεδίου στηρίζουμε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας και δηλώνουμε ότι θα απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις οργανωμένα και αποφασιστικά.
Έχουμε μπουχτίσει με την «Αριστερά» των ωραίων λόγων και του life-style που όχι μόνο συναινεί με τις αντεργατικές επιλογές του συνασπισμού εξουσίας, αλλά τις προωθεί. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η ελπίδα είναι αλλού: στους ασυμβίβαστους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και στην αντικαπιταλιστική αριστερά.


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Καταδίκη της καταστολής των αγώνων: θέμα διαρκώς επίκαιρο

1 Φεβρουαρίου: Κινητοποίηση δημοτικών κινήσεων για δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες και δυναμική παρέμβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς “δεν ακυρώνουμε εισιτήριο, ακυρώνουμε την πολιτική τους”. Η ΤΡΑΜ Α.Ε. κάνει μηνυτήρια αναφορά στην δημοτική κίνηση Ν. Σμύρνης μια πόλη ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων συνοδευόμενη και υποστηριζόμενη από έναν ατελείωτο τρομο-λαγνικό λόγο δια στόματος υπουργού μεταφορών και επίσημων ΜΜΕ.
23 Φλεβάρη: Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ανέλπιστα  μεγάλη  μαζικότητα και μαχητικότητα. Αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών και βίας, καθώς και 26 προσαγωγές διαδηλωτών από τις οποίες 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τη γνωστή μέθοδο κατασκευής ή παραποίησης στοιχείων. Αυτά  όχι  τόσο  ανέλπιστα. Κάθε  φορά  για  λίγα  λεπτά  αφότου  μαθαίνουμε  για  οποιαδήποτε  μορφή  καταστολής  έχουμε  την  εντύπωση  πως  νιώθουμε  έκπληξη, πως  είναι  πιο  εξοργιστικό από  το  προηγούμενο  παρόμοιο  μαντάτο. Ειδικά  αν  είμαστε  αυτόπτες  μάρτυρες. Κι  όμως  το  θέμα  μετά  τα  λίγα  αυτά  λεπτά  είναι να  μην  έρθει  η  συνήθεια  που  θα  χαλαρώσει  την  οργή  μπροστά  στο  τόσο  γραφικό  παράλογο.
25 Μάρτη: Προγραμματισμένη διαμαρτυρία για τις συγχωνεύσεις σχολείων από πρωτοβουλία εκπαιδευτικών / φοιτητών και παρέμβαση από την κίνηση “καλλιτέχνες ενάντια στο μνημόνιο”. Δεν πρόλαβαν όμως. Ούτε να διαμαρτυρηθούν, ούτε να κάνουν το δικό τους “σχόλιο” για το πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό “εθνικό δράμα”. Η κυβέρνηση φρόντισε να τους φιμώσει πραγματοποιώντας προσαγωγές χωρίς καμιά εξήγηση και δικαιολογία.
29 Μάρτη: Κερατέα. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά χρησιμοποιεί την άγρια καταστολή για να κάνει πράξη την πολιτική της, την πολιτική του Καλλικράτη, της αισχροκέρδειας, της μπίζνας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Επιστρατεύει  όλες τις μεθόδους, από ύπουλες και δολοφονικές επιθέσεις τη νύχτα στους κατοίκους που περιφρουρούν το μπλόκο, μέχρι  καταιγισμό από ΜΑΤ, μπουλντόζες, δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες. Δια στόματος Ραγκούση “ο ΧΥΤΑ θα γίνει έτσι κι αλλιώς”. Το “έτσι” το έδειξε με τον πιο καταδικαστέο τρόπο. Το “αλλιώς” το δείχνουν οι κάτοικοι με τον πέρα για πέρα αξιοπρεπή, δυναμικό, δίκαιο αγώνα τους. 
5 & 11 Απρίλη: Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία των συμβασιούχων του δήμου καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. Ο δυναμικός αγώνας χιλιάδων εργαζομένων του δήμου που από τη μια μέρα στην άλλη μένουν χωρίς δουλειά, καταστέλλεται με βαναυσότητα. Απ’ ότι φαίνεται φοβίζουν οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και η συσπείρωση και αποφασιστικότητα των εργαζομένων.
12 Απρίλη: Απεργία λιμενεργατών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΛΠ. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση απαντά με εγκληματική επίθεση από τα ΜΑΤ, τραυματίζοντας εργαζόμενους. Για μια ακόμα φορά το ίδιο μάθημα: οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες δουλειάς τιμωρούνται σκληρά.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα καταστολής, φυσικής και ιδεολογικής, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με αυξανόμενη συχνότητα και αγριότητα ενάντια στους αγώνες και στα κινήματα. Ο τρόπος ποικίλλει. Από τις αστυνομικές δυνάμεις – ένστολες και μη – που καταστέλλουν τα μαζικά κινήματα στο δρόμο με απρόκλητη βία, προσαγωγές, συλλήψεις. Από τραμπουκισμούς εις βάρος απεργών και αγωνιστών. Από δολοφονικές επιθέσεις φασιστικής μορφής εις βάρος μεταναστών, κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Ως τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ποινικοποιούν τους αγώνες και νομιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες μορφές ασφαλιτών, ελεγκτών, «σεκιουριτάδων». Καθώς και την προπαγάνδα των επίσημων ΜΜΕ που στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και εξόδου από την κρίση, αλλοτριώνουν κάθε αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας στις συνειδήσεις.
Στόχος; Η φυσική και προπάντων ιδεολογική εξόντωση κάθε ανατρεπτικής φωνής, κάθε μορφής αντίδρασης – οργανωμένης ή αυθόρμητης – στην ολοκληρωτική και σαρωτική νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Τι έχει όμως στη δεδομένη ιστορική συγκυρία να φοβηθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Το δυναμικό ενός εργατικού κινήματος. Τη φωνή των χιλιάδων ανέργων, απολυμένων, εργαζόμενων, που υπόκεινται σε μειώσεις μισθών, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίησης του ωραρίου, κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, μείωσης των συντάξεων, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Την μαζική αντίδραση ενάντια στην αυθαίρετη αφαίρεση κεκτημένων των εργατικών αγώνων, ενάντια στην ερήμην καταδίκη σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα. Τον αγώνα για ένα άλλο οικονομικό σύστημα, για μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας, όπου δεν καθορίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κεφάλαιο τις τύχες των εργαζόμενων.
Όπως έχει να φοβηθεί και κάθε κοινωνικό και παγκόσμιο κίνημα. Τη διεκδίκηση των μεταναστών και προσφύγων, τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα «δεν πληρώνω», τις διαμαρτυρίες για την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους (συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία, κατάργηση των κοινωνικών παροχών, ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο). Την φωνή της ανατρεπτικής αριστεράς ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ που στρέφεται ενάντια στις εργαζόμενες μάζες και στη νεολαία. Το πρόταγμά της για διαγραφή του χρέους, για πολιτική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, του θέματος της υγείας, της παιδείας. Τον αγώνα της για μιαν άλλη κοινωνία, μια κοινωνία έξω από τη λογική εμπορευματικών κριτηρίων, μια κοινωνία δημόσιων δωρεάν κοινωνικών αγαθών, μια κοινωνία αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών.
Δεν μας πτοούν!
Δεν υποκύπτουμε στην οποιουδήποτε είδους καταστολή – φυσική και ιδεολογική!
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συλληφθέντες αγωνιστές του κατασταλτικομανούς αυτού τόπου!
Απαντάμε με συνεχείς ριζοσπαστικούς και μαχητικούς αγώνες! Στο χώρο της δουλειάς μας, στη γειτονιά μας, όπου υπάρχει κίνημα για την ανατροπή, για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας!

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Επιστολή φυσιοθεραπευτών του δήμου Νέας Ιωνίας

Κύριε Δήμαρχε

κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι

Λυπούμαστε ειλικρινά για το γεγονός ότι 26 χρόνια μετά τη λειτουργία των Κ.Α.Π.Η. στο Δήμο της Ν. Ιωνίας  και 20 χρόνια μετά τη λειτουργία του τμήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, και ίσως και κάποιοι άλλοι, δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες.
Οι πτυχιούχοι φυσιοθεραπευτές εργαζόμενοι στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Ν. Ιωνίας δεν κάνουν …… μασάζ, κύριε Αντιδήμαρχε. Τέτοιες εκφράσεις αποτελούν κατάφωρη συκοφαντική δυσφήμιση για τη δουλειά μας. Δεχόμαστε ασθενείς και εκτελούμε φυσιοθεραπευτικές πράξεις.
Εξυπηρετούμε επί 26 συναπτά χρόνια περίπου 3.000 ηλικιωμένους μέλη των Κ.Α.Π.Η. μας και δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη βοήθεια μας σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία τους.   
Θεωρούμε ότι η κοινωνική προσφορά μας δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και δηλώνουμε ότι διατηρούμε το δικαίωμα να υπερασπίσουμε την ειδικότητα και την εργασία μας με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε τέτοιου είδους συκοφαντίες.           


Οι φυσιοθεραπευτές

Αλούπης Σπυρίδων
Γεωργακοπούλου Αναστασία
Λασκούλη Παναγιώτα
Σταύρου Πελαγία
Κοιν. :
Γραφείο Δημάρχου                                  
Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου                         
Δημοτικούς Συμβούλους                        

Ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του  αντιδημάρχου του τομέα καθαριότητας του δήμου μας κ. Τσομπάνογλου, http://www.zonews.gr/Index.php?showbody=1&articleid=6616, που μας θύμισε εκπομπή σε μεσημεριανή ζώνη και μάλιστα όχι πετυχημένη, αλλά κυρίως την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Ιωνίας κ. Γκότση http://www.xtypos.gr/xt/-mainmenu-43/11172-2011-04-14-06-52-50.html, που μας θύμισε ανάλογες ανακοινώσεις του κ. Πάγκαλου, Ραγκούση, και των συν αυτώ παρατρεχάμενων (Τυχαίο; Δε νομίζουμε...), έχουμε, καταρχήν να δηλώσουμε τα εξής:
Καλή η φιλεργατική σας ρητορεία κύριοι/ες της δημοτικής αρχής, αλλά γνωρίζουμε όλοι πια ότι απειλείτε εργαζόμενους, ότι μόνιμοι εργαζόμενοι καθαιρούνται για να βάλετε «τους δικούς σας» ανθρώπους στη θέση τους, ότι θέλετε να εφαρμόσετε κι εσείς τις πολιτικές που (μόνο στα λόγια) καταγγέλλετε. Σε μια περίοδο όπου καταπατούνται εργατικά δικαιώματα αιώνων, που το κεφάλαιο εξαπολύει την πιο λυσσαλέα επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, υπάρχουν δύο δρόμοι. Του αγώνα και της διεκδίκησης ή της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού. Η δημοτική αρχή του κυρίου Γκότση επέλεξε τον δεύτερο, δείχνοντας ξεκάθαρα το αληθινό της πρόσωπο.
Κατά τα άλλα, κοινωνικά κινήματα, πάλη εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, αναφορά στους εργαζόμενους των 600-700 ευρώ, πουλμανάκια για την Κερατέα κ.λπ., μόνο στις διακηρύξεις...
Ως Εκτός Σχεδίου στηρίζουμε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας και δηλώνουμε ότι θα απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις οργανωμένα και αποφασιστικά.
Έχουμε μπουχτίσει με την «Αριστερά» των ωραίων λόγων και του life-style που όχι μόνο συναινεί με τις αντεργατικές επιλογές του συνασπισμού εξουσίας, αλλά τις προωθεί. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η ελπίδα είναι αλλού: στους ασυμβίβαστους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και στην αντικαπιταλιστική αριστερά.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας:

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει στον χώρο κυρίως των εξωτερικών συνεργείων (καθαριότητα) φαινόμενα αυθαιρεσιών, λεκτικών και ψυχολογικών πιέσεων, απειλών και εκβιασμών απέναντι σε εργαζόμενες και εργαζόμενους.
Αποκορύφωμα της κατάστασης αυτής και η στάση του αντιδημάρχου καθαριότητας ο οποίος σαν ανακριτής - εισαγγελέας κάλεσε εργαζόμενες - μητέρες στο γραφείο του υποτίθεται  για «συνετισμό»  με ασήμαντες ή και ανυπόστατες αφορμές, εκτοξεύοντας απειλές και εκβιασμούς πέρα και έξω από κάθε δικαιοδοσία.
Σε παρέμβαση του σωματείου μας για να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά και μάλιστα σε μια περίοδο που πλήττονται συνολικά εργαζόμενοι από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης - τρόικας, τις συνεχείς περικοπές και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αντιμετωπιστήκαμε με απαράδεκτο τρόπο.
Ο αντιδήμαρχος αλλά και στη συνεχεία και ο ίδιος ο δήμαρχος χωρίς καν να το συζητήσουν, συνέχισαν με κλιμάκωση των απειλών, μάλιστα και προσωπικών απέναντι στο προεδρείο και ειδικά στον πρόεδρο του σωματείου.

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι

Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σχέδια που επιδιώκονται για το συνολικό ξεπούλημα κάθε δημόσιου
και κοινωνικού αγαθού  και κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων, το φόρτωμα νέων αρμοδιοτήτων χωρίς χρηματοδότηση, τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο Καλλικράτης στη λειτουργία των δήμων κ.τ.λ. προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα σε όλους μας.

Πού  αποσκοπεί μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά και στάση από μια δημοτική αρχή που στις εξαγγελίες τις ήθελε σύμμαχους της τους εργαζόμενους, ή δεν ισχύει αυτό  για μέρος της;
Γιατί συνεχίζει να στοχοποιεί εργαζόμενους και σωματείο για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες με τις ενέργειες και επιλογές της;

- Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας με ομόφωνη απόφαση του προειδοποιεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτεί πλέον τέτοιες καταστάσεις. Θα μας βρουν δυναμικά και αποφασιστικά απέναντι τους και θα αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα, οποιαδήποτε μορφή βίας, εκβιασμών και απειλών ασκηθεί από οποιοδήποτε απέναντι σε εργαζόμενους στο δήμο και τους νόμιμους εκπροσώπους τους.
- Η γνωστή συνταγή, πρώτα συκοφαντούμε και διαβάλουμε, στη συνέχεια απειλούμε και εκβιάζουμε και στη συνέχεια αφαιρούμε δικαιώματα και κατακτήσεις που εφαρμόζει πρώτα από όλα η αντεργατική, αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν θα περάσει εύκολα. Αν κάποιοι την ζήλεψαν και θέλουν να την εφαρμόσουν με ιδιαίτερο ζήλο ειδικά απέναντι στους εργαζόμενους στον δήμο Νεας Ιωνιας και το σωματείο τους θα μας βρουν απέναντι.

- Καλούμε το σύνολο της δημοτικής αρχής και το δήμαρχο να εστιάσουν και να αντιπαλέψουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του Καλλικράτη και το σύνολο των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.
- Να βάλει τέλος σε τέτοια φαινόμενα και να επανεξετάσει επιλογές της τώρα που είναι αρχή.


Νέα Ιωνία 11 Απρίλη 2011

Το Δ.Σ.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ ART RESISTANCE FESTIVAL: ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ








Κινητοποιήσεις το Σάββατο 9 Απρίλη στο Σύνταγμα για Δημόσιες Δωρεάν Συγκοινωνίες

 

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Απρίλη οι κινητοποιήσεις που κάλεσαν επιτροπές κατοίκων (www.katoikoi.blogspot.com) και η καμπάνια των κινήσεων πόλης "Δωρεάν Μετακίνηση" (http://www.dorean-metakinisi.blogspot.com/)
Από τις 11:00 το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας έγινε κλείσιμο των ακυρωτικών μηχανημάτων, με μοίρασμα ανακοινώσεων, ενώ όλες οι επιτροπές κατοίκων και οι κινήσεις πόλης συγκεντρώθηκαν στο μετρό της πλ. Συντάγματος στις 13:00, όπου έκλεισαν τα ακυρωτικά, άνοιξαν πανό, μοιράστηκαν ανακοινώσεις και έγιναν συζητήσεις με πολλούς επιβάτες.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

OΛΟΙ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

http://kerateaartres1stance.blogspot.com/

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ!
8-9-10/4 στο μπλόκο της ΒΙΟΠΑ

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βάρβαρη καταστολή. Η μάχη της Κερατέας αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα παραδείγματα κοινωνικής πάλης ενάντια στην ταπείνωση των εργαζομένων και της φύσης, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η Κερατέα κατακτά μια καινούργια περηφάνια αντίστασης στη σύγχρονη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, σκιαγραφεί τη δυνατότητα νίκης του κινήματος και ανατροπής της επίθεσης.  
Θεωρούμε ότι στην Κερατέα συντελείται ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα. Πρόκειται για μια ακόμη έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής, της υποταγής των πάντων στα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων και του καπιταλιστικού κέρδους.  Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων και την πραξικοπηματική και φωτογραφική παράδοση του όλου έργου σε εκπροσώπους του κατασκευαστικού κεφαλαίου, πανάκριβες λύσεις με θηριώδη εργοστάσια. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και η μετακύλιση του κόστους στους κατοίκους ακόμη και με τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για τα σκουπίδια, μας το λένε καθαρά «πληρώνω ότι πετάω». Είναι η άλλη όψη της πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης με το Μνημόνιο των άγριων περικοπών, των μαζικών απολύσεων στους Δήμους και στις υπηρεσίες για να ξεπληρωθεί το ληστρικό χρέος στους τραπεζίτες. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό.

Σε μια περίοδο, όπου το κίνημα στην Κερατέα αντιμετωπίζει την πιο σκληρή καταστολή, αλλά και τη συστράτευση όλων των μηχανισμών του συστήματος και των κυρίαρχων ΜΜΕ για να το συκοφαντήσουν, στεκόμαστε δίπλα θεωρώντας τον αγώνα τους και δικό μας αγώνα. Παίρνουμε κουράγιο στους αγώνες μας για το Ελληνικό, τις δωρεάν συγκοινωνίες στις αντιστάσεις μας στους χώρους δουλειάς, στην κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στα σχολεία, στις γειτονιές.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΡΑΤΕΑ


Αγωνιστική Κίνηση Αντι-ΘΕΣΕΙΣ, Αγία Βαρβάρα
Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Εκτός των Τειχών – Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση στο Μαρούσι
Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩΚΑΤ)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δεν ακυρώνουμε εισιτήρια-ακυρώνουμε την πολιτική τους!

Το Σάββατο ραντεβού:
ΩΡΑ  11:00 στον ΗΣΑΠ στο παρκάκι στα ΠΕΥΚΑΚΙΑ
ΩΡΑ 13:00 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ μαζί με άλλες κινήσεις πόλης και συλλογικότητες.

ΜΑΖΙΚΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ακυρώνουμε εισιτήρια-ακυρώνουμε την πολιτική τους!
Δημόσιες – δωρεάν – ποιοτικές συγκοινωνίες.
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΜ!

Η αύξηση κατά 40% των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών προκαλεί αγανάκτηση στους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που είναι κατά κανόνα και οι πιο αδύνατοι οικονομικά. Αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ακρίβεια, τις απολύσεις, την ανεργία, την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο,  με τη συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και υγείας, την παράδοση όλων των «κοινωφελών» υπηρεσιών στο κεφάλαιο και την επιβολή κανόνων κερδοφορίας στη λειτουργία τους  
Το κίνημα “δεν πληρώνω!” γιγαντώνεται
Όπως παραδέχεται και η μηνυτήρια αναφορά που απειλεί να καταθέσει η ΤΡΑΜ Α.Ε. εναντίον της καμπάνιας μας «Δωρεάν Μετακίνηση», της ΑΡΠΑ Νέας Σμύρνης – ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ και άλλων συλλογικοτήτων, επειδή προτρέπουμε τους επιβάτες να μην ακυρώνουν εισιτήριο, το κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!” διογκώνεται συνεχώς.
Απέναντι σε αυτό το κίνημα η κυβέρνηση μαζί με τα κανάλια και τους μεγαλοδημοσιογράφους εξαπολύει μια επίθεση ποινικοποίησης, πολιτικού εκφοβισμού και συκοφάντησης.

Μιλάει για «τζαμπατζήδες», «ανεύθυνους» και «αντικοινωνική συμπεριφορά».
Εμείς απαντάμε. Τζαμπατζήδες δεν είναι οι εργαζόμενοι που αρνούνται την επιβολή των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ.
Τζαμπατζής του μόχθου και της εργασίας μας είναι η κυβέρνηση που μειώνει μισθούς και συντάξεις, που διαλύει υγεία, παιδεία και συγκοινωνίες, που αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων, τα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ΦΠΑ βασικών αγαθών. Τζαμπατζήδες είναι οι σύντροφοι του Τσουκάτου και η SIEMENS, είναι αυτοί που αφήνουν απλήρωτες τις καθαρίστριες των γραφείων του ΠΑΣΟΚ…
Είναι οι εργολάβοι των δρόμων που υπογράφουν αποικιοκρατικές συμβάσεις με τις οποίες συμβάλλουν από 5% έως 8,5% στην κατασκευή έργων που θα εκμεταλλεύονται 100% τουλάχιστον για 30 χρόνια.
Είναι υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί που οφείλουν στον ΟΑΣΑ το ποσό των 2 δις 700 εκατ. € για αντισταθμιστικές καταβολές,
Είναι το ελληνικό δημόσιο που επιδοτεί με τα λεφτά των φορολογούμενων τις ιδιωτικές εταιρίες ακτοπλοΐας, την Olympic Air του Βγενόπουλου και τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ.  Ενώ τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς επιδοτούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ, στις δημόσιες συγκοινωνίες καταβάλλεται μόνο το 18% της προβλεπόμενης από το νόμο επιδότησης. «Ανεύθυνοι» είναι αυτοί που διαλύουν τον ΟΣΕ, καταργούν δρομολόγια και αραιώνουν τις γραμμές. Αντικοινωνική είναι η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ, η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους.
Λαθρεπιβάτες της ζωής μας είναι αυτοί που έχουν πνίξει στα χημικά, απαγορευμένα σε καιρό πολέμου, την Κερατέα και τους αγωνιζόμενους κατοίκους της για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εργολάβων.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα φταίνε οι μισθοί των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες. Επιχειρούν να μας στρέψουν ενάντια στους εργαζομένους των ΜΜΜ, και τους εργαζόμενους των ΜΜΜ ενάντια στους επιβάτες που θέλουν δωρεάν συγκοινωνίες για να μας τσακίσουν όλους! Δεν έχουν δικαίωμα οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ με τις βίλες και τα κότερα να χρησιμοποιούν τα ίδια ψεύτικα-κατασκευασμένα «στοιχεία» κάθε φορά που επιτίθενται σε ένα κλάδο με μισθούς των 1.200 και 1.500 €. Ξέρουμε ότι θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους για να μας οδηγήσουν όλους στην «εξίσωση» των 700 € και της ελαστικής, ανασφάλιστης εργασίας.
Αυτοί απειλούν να καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές για την πολιτική έκφραση και το κάλεσμα σε κοινωνικό αγώνα. Σε λίγο θα μηνύουν οι εργολάβοι όσους καλούν τον κόσμο να μην ψηφίσει τα κόμματα του Μνημονίου για … διαφυγόντα κέρδη!
Οι μηνύσεις και η ποινικοποίηση δεν μας κάμπτουν - μαζική πολιτική μαχητική απάντηση!
Οι αγώνες είναι μέρος της λύσης.
Μπροστά στο ογκούμενο κίνημα ανυπακοής η κυβέρνηση αναδιπλώνεται μερικώς και προσπαθεί να ελιχθεί. Η άρνηση πληρωμής εισιτηρίου νομοθετείται σαν πταίσμα αντί για πλημμέλημα που είχε αρχικά εξαγγελθεί ενώ ανακοινώνονται μέτρα μειωμένου εισιτηρίου για κοινωνικές ομάδες και μειώσεις τιμών κάποιων διοδίων.

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με τα κριτήρια της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, του μικρότερου κόστους γίνεται σε βάρος της ποιότητας, της εξυπηρέτησης, της κάλυψης των αναγκών της μετακίνησης, των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συγκοινωνίες πρέπει να επιδοτούνται από τους φόρους, όπως και η παιδεία, η υγεία, και να παρέχονται δωρεάν.
Η μετακίνηση και η πλήρης κάλυψη όλων των περιοχών με ποιοτικές, γρήγορες, συχνές, αξιόπιστες, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και κάθε πολίτη. Είναι μέσο και τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα της ζωής μας στο λεκανοπέδιο.


ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Οι συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αποτελεί δικαίωμα η ελεύθερη μετακίνηση όλων όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, που είναι κατά κανόνα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα (εργαζόμενοι και άνεργοι,  νέοι και συνταξιούχοι, νοικοκυρές και μετανάστες). Δωρεάν μετακίνηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην εποχή της ελαστικής απασχόλησης, της σπαστής βάρδιας και των ευέλικτων ωραρίων που «ξεχειλώνουν» τη ζωή μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες μετακίνησης για εργασία. Η δωρεάν μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων είτε ο σκοπός της είναι η εργασία, είτε η μόρφωση, η διασκέδαση, οι κοινωνικές σχέσεις, αφού όλα είναι ανθρώπινες ανάγκες. Το κράτος ήδη παρέχει δωρεάν μετακίνηση σε αρκετές ομάδες ανθρώπων και όχι μόνο με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με λογική «ημετέρων» σε «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες όπως: Αστυνομικοί και μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πυροσβέστες και μέλη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος.  Προσωπικό Ελληνικής Αγροφυλακής. Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές. «Γιατί αυτοί και όχι και εμείς;»

§         Οι πραγματικοί «μπαταχτσήδες» των ΜΜΜ είναι η ίδια η κυβέρνηση. Οι οφειλές υπουργείων στους δημόσιους οργανισμούς ΜΜΜ είναι συνολικά  825, 83 εκ. €!
§         Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση μιλά για τα χρέη των δημόσιων συγκοινωνιών, επιδοτεί τις ιδιωτικές εταιρείες συγκοινωνιών-μεταφορών (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, Αεροπορικές, πλοία της γραμμής κ.α.) με δυσανάλογα ποσά Μάλιστα η επιδότηση για το 2010 του ιδιωτικού ΟΑΣΘ που διαθέτει 600 λεωφορεία ήταν 111,822 εκ. €, ενώ του δημόσιου ΟΑΣΑ με επταπλάσιο μέγεθος (2.100 λεωφορεία, περίπου 300 τρόλεϊ και συρμούς τρένων) η επιδότηση ήταν  μόλις 114,413 εκ. €..
§         Η κυβέρνηση ενώ αυξάνει τα εισιτήρια με την πρόφαση της αύξησης εσόδων χαρίζει τεράστια ποσά σε τράπεζες και κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσπραξη της ΕΘΕΛ από εισιτήρια και κάρτες για το 2010 ήταν περίπου 1 δισ. €, ποσό που θα μπορούσε να καλυφτεί, όταν τα λεφτά που  δόθηκαν μόνο στις τράπεζες από το 2008 και μετά ήταν 78 δις €.
§         Μπορεί να υπάρξει τώρα Δωρεάν Μετακίνηση. Το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση, έχουν αναγνωρίσει και εφαρμόσει κατά καιρούς διάφοροι φορείς και κυβερνήσεις ενώ σήμερα δωρεάν μετακινήσεις κάνουν αρκετοί δήμοι με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.
§         Με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δρόμων και σε γρηγορότερες μετακινήσεις, γιατί θα αποτρέπει από τη χρήση του Ι.Χ.. Θα γλιτώσει ελεύθερους χώρους από τη μετατροπή τους σε πάρκινγκ. Θα βοηθήσει, στη μείωση των ρύπων και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.



Ø       Διεκδικούμε δημόσιες / ποιοτικές / δωρεάν συγκοινωνίες
Ø       Αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών. Είμαστε πολλοί, μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο!
Ø       Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το χρέος και την κρίση. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν!
Ø       Κοινός αγώνας επιβατών και εργαζομένων στα ΜΜΜ.
Ø       Κοινή δράση των σωματείων, φορέων, επιτροπών κατοίκων, κινήσεων και σχημάτων που αντιστέκονται.
Ø       Να οικοδομήσουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή τις αναγκαίες μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης και αγώνα. Λαϊκές επιτροπές και συνελεύσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών όρων μετατροπής του κινήματος ανυπακοής σε κίνημα ρήξης και ανατροπής με τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ και της ίδιας της κυβέρνησης.

Στην καμπάνια για δημόσιες – δωρεάν – ποιοτικές συγκοινωνίες μέχρι τώρα συμμετέχουν οι κινήσεις :

Αγωνιστική Κίνηση «Αντί-ΘΕΣΕΙΣ», Αγία Βαρβάρα
Ανεξάρτητη Κίνηση Αριστερών Πεντέλης
Ανταρσία στο Λιμάνι – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά
Ανυπόταχτη Πετρούπολη
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Εκτός των Τειχών – Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου
Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης-Υμηττού
Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια

Εκδήλωση – Συζήτηση κινήσεων πόλης για το Ελληνικό, Παρασκευή 8/4, ώρα 18:00 στη Νομική

το αεροδρόμιο ανήκει στο λαό
Με την υλοποίηση του μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού βρίσκονται καθημερινά στο απόσπασμα προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ακόμα περισσότερο, με την επιβολή του «4ου μνημονίου» και του νέου «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, επιδιώκεται από κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ μαζί με την εκμηδένιση του κόστους εργασίας, η «ρευστοποίηση» κάθε είδους «δημόσιας περιουσίας», είτε πρόκειται για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, είτε για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε πιο κλασσικά για ξεπούλημα δημόσιας γης, νησίδων, ορυκτού πλούτου, εγκαταστάσεων κ.α.
Σήμερα με τη διαδικασία του fast track όχι μόνο το αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και άλλοι πολύτιμοι χώροι για τους κατοίκους της Αθήνας μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, τα «μπαρουτάδικα» στο Αιγάλεω, οι «αναξιοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις», ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ σε Δάφνη-Υμηττό καθώς και δεκάδες περιοχές ανά την Ελλάδα που κινδυνεύουν να αποδοθούν σε κάθε είδους τουριστική και κατασκευαστική «αξιοποίηση». Το fast track κλιμακώνει επικίνδυνα  τις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων δύο δεκαετιών σε σχέση με τη χωρική οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη λειτουργία των αστικών συγκεντρώσεων και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτή η πολιτική, που ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της, βρίσκεται σε στενή διαπλοκή τόσο με τις διαδικασίες της καπιταλιστικής διεθνοποίησης στο εσωτερικό της Ο.Ν.Ε. όσο και με την οργάνωση της Ε.Ε. σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου με την καταστροφή της αγροτικής γης και την άνευ όρων παράδοση σε τουριστικές επενδύσεις (Π.Ο.Τ.Α., γήπεδα golf κ.α.). Στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, είτε με τη σταδιακή τσιμεντοποίηση, είτε με τις πυρκαγιές. Στην επιδείνωση των όρων ζωής των λαϊκών στρωμάτων στα αστικά κέντρα, με την παράδοση κάθε μικρού και μεγάλου ελεύθερου χώρου σε κάθε είδους εμπορική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικοποίηση κοινωνικών παροχών στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. που επιβάλλει ο Καλλικράτης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Αττική βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της επίθεσης του κεφαλαίου. Ήδη από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, η απόπειρα μετατροπής της σε  ανταγωνιστική μητρόπολη και η ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας κυρίως του κατασκευαστικού, αλλά και συνολικά του κεφαλαίου, οδήγησε σε καταστροφικές επιλογές για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων. Τεράστια οδικά έργα αποψίλωσαν τις εναπομείνασες δασικές εκτάσεις και όξυναν τα προβλήματα μετακίνησης. Η αστική διάχυση ιδιαίτερα προς την περιοχή των Μεσογείων, με τη χωροθέτηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στην πεδιάδα, όξυνε τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Παράλληλα, στον υφιστάμενο οικιστικό ιστό, η δημιουργία νέων οδικών αξόνων, η μετατροπή ελεύθερων χώρων σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η σταδιακή «εκκαθάριση» εκτεταμένων περιοχών με τη βοήθεια της αγοράς ακινήτων, συνέβαλαν στην όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά αποτέλεσαν μια από τις αιτίες της όξυνσης του χρέους και των ελλειμμάτων,  αλλά και της κρίσης που ακολούθησε την αποκαθήλωση του οράματος της «ισχυρής Ελλάδας» των τελευταίων 20 ετών. Οράματος που βασίστηκε στη συντριβή των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πλήρη προσαρμογή στην ΕΕ, στην «ανάπτυξη» με βάση το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, τα μεγάλα έργα και το τερατούργημα της Ολυμπιάδας. Της συμβολικής «κορωνίδας» της γραμμής της «ισχυρής Ελλάδας», που πέταξε πάνω από 30 δισ. € στη μαύρη τρύπα των άχρηστων ολυμπιακών έργων και της ρεμούλας των κατασκευαστικών εταιρειών.
Ειδικά ο χώρος του πρώην αεροδρομίου βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στο επίκεντρο αντιδραστικών σχεδιασμών του κράτους. Η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων το μετέτρεψε στην κορωνίδα της εκσυγχρονιστικής προπαγάνδας, αποτελώντας το «Δούρειο Ίππο» ώστε τόσο οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όσο και συνολικά ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο «αναπτυξιακό» σχέδιο με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση του χώρου κυρίως με τουριστικές και εμπορικές χρήσεις αλλά και την οικοπεδοποίησή του προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε τόσο το σχέδιο «αξιοποίησης» του αεροδρομίου που προέκυψε από το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2007 όσο και η απόπειρα κατασκευής των «νέων αυτοκινητόδρομων» στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αθήνας.
Σήμερα, λοιπόν, το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού, με τη διαδικασία του fast track, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απαιτούμενων θυσιών, από την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ για την «ανάγκη» εξεύρεσης 50δις € και την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κεφαλαίου, ενώ αύριο θα έρθει η σειρά κάθε μικρού και μεγάλου ελεύθερου χώρου, που μαζί με τα σχολεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα θα θυσιαστούν, όπως οι εργαζόμενοι και η κοινωνική πλειοψηφία, για τις ανάγκες της αστικής τάξης.
Οι πραγματικές όμως λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να μπουν στο περιθώριο όσο και αν προσπαθούν οι «τσαμπατζήδες» της πολιτικής να πείσουν το λαό ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι «αναπτυξιακό μέτρο». Αυτοί που θεωρούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους κατοίκους «εχθρό», είναι οι ίδιοι που ονομάζουν το εργατικό κίνημα «συντεχνία», τη διάλυση των σχολείων «παιδαγωγικό μέτρο» και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων «φυσικό φαινόμενο», τη μείωση των μισθών «αποτελεσματική διαχείριση», τη μείωση των προσλήψεων «εξορθολογισμό» και τους φόρους «κοινωνική αλληλεγγύη».
Δεν χρειαζόμαστε όμως «παπαγαλάκια» για να πείσουν ή όχι για το αυτονόητο. Αυτή η πολιτική που διεκδικεί να καταργήσει κάθε είδος εργατικού δικαιώματος και λαϊκής κατάκτησης θα ηττηθεί στο δρόμο του αγώνα, από τους ανυποχώρητους αγώνες του λαϊκού κινήματος, από τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Σήμερα ο αγώνας για το αεροδρόμιο δε μπορεί παρά να:
      διεκδικήσει το κατοχυρωμένο στη συνείδηση του λαού αίτημα για μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη, απέναντι σε διαχειριστικές λογικές «αυτοχρηματοδότησης του πάρκου», «άλλης αξιοποίησης» ή ακόμα και «πράσινης ανάπτυξης» που επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την κυρίαρχη πολιτική.
      ακολουθήσει το ισχυρό χνάρι της λαϊκής αυτοοργάνωσης, των λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων, τις νέες μορφές κοινωνικής αντίστασης που γεννά η διογκούμενη κοινωνική οργή. Μόνο αν οι κάτοικοι πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους θα δημιουργηθούν οι όροι πραγματικής αντιπαράθεσης και ρήξης, θα δημιουργηθεί αυτή η δυναμική που απαιτείται για να δοθεί αυτή η μάχη με νικηφόρα προοπτική. Για αυτό και ο αγώνας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού μετώπου διαμαρτυρίας ετερόκλητων πολιτικών ή/και θεσμικών φορέων, παρέχοντας άλλοθι σε όσους στηρίζουν ή και υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.
      συναντήσει τον άκαμπτο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα της ανυπακοής για τα εισιτήρια και τα διόδια, το κίνημα ενάντια στους αυτοκινητόδρομους αλλά και τους αγώνες για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία και την εντεινόμενη πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.
      αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και σημαντικό σταθμό της πάλης του λαού ενάντια στο μνημόνιο, που η επιτυχημένη της έκβαση θα συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης και την ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, ΕΕ και ΔΝΤ.
Το τι θα γίνει τελικά ο χώρος του αεροδρομίου εξαρτάται από το αν θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη απέναντι σε όλα τα συμφέροντα που ετοιμάζονται να το «αξιοποιήσουν», απέναντι τελικά στους σχεδιασμούς που υπό το καθεστώς του μνημονίου, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου προβλέπονται για όλη την Αθήνα και όχι από τυχόν «μελέτες» και εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης, που τα «αποτελέσματα» τους φαίνονται από τα φουγάρα του Θριασίου, στα κατεστραμμένα Μεσόγεια, στη «διπλή ανάπλαση» του Ελαιώνα, στο «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Γουδί…
Να απαιτήσουμε:
·         Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου, πάρκο του λαού και όχι του κεφαλαίου. Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αποδοθούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας (μαζικό αθλητισμό, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α.).
·         Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και την παραλία του Αγίου Κοσμά.
·         Καμία οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη. Καμία εκχώρηση όλου ή τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες για κανένα λόγο και με καμιά μορφή. Το κράτος – κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό - να αναλάβει το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρηση του πάρκου, χωρίς καμία αύξηση τελών και φορολογίας. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν!
·         Να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων, στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις, κάμερες κλπ), που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου.
·         Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή. Δωρεάν μαζικές μεταφορές για τους κατοίκους. Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε ιδιωτικής εγκατάστασης από την παραλία.
Εμείς ως κινήσεις πόλεις, σχήματα γειτονιάς, παρεμβάσεις σε εργατικούς και κοινωνικούς χώρους θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε επίσης κρίσιμη, κυρίως για το ζήτημα του αεροδρομίου αλλά και για τις μάχες που θα δοθούν ενάντια στην υλοποίηση του fast track όχι μόνο την κοινή δράση αλλά και την εν δυνάμει κοινή πολιτική συνεύρεση και συμπόρευση μας, θεωρώντας ότι αυτό θα συνεισφέρει τόσο στην ενίσχυση των λαϊκών διεκδικήσεων όσο και στην οικοδόμηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή των αναγκαίων μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης και αγώνα, των αναγκαίων κοινωνικών όρων για την αποτροπή του fast track και του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας, αλλά και γενικότερα για ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής με τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση
την Παρασκευή 8/4, 6:00μ.μ., στη Νομική
κυρίως όμως καλούμε το λαό της Αθήνας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του!

Αμαρουσίου Εκτός των Τειχών–Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση,
Βύρωνα Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα,
Γλυφάδας Πρωτοβουλία Κατοίκων (ΠΡΩΚΑΤ),
Νέας Ιωνίας Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία,
Νέας Σμύρνης Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης,
Περιστερίου, Αριστερή Κίνηση,
Πετρούπολης Ανυπότακτη Πετρούπολη