Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ...

...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


Χωρίς να προσπαθήσει να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, η «αριστερή» διοίκηση του δήμου μας προχωράει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με Μη Κυβερνητική Οργάνωση, για τις οποίες και ασφαλώς λεφτά υπάρχουν, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις εργασίας που λείπουν. Ανάμεσα στις δράσεις για τις οποίες θα ζητήσει προσωπικό ο Δήμος (οι θέσεις είναι περίπου 200) θα είναι η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία (γυμνάσια), η δημιουργική (απογευματινή) απασχόληση  παιδιών στα δημοτικά αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των μαθητών, η δημιουργία υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ στις παιδικές χαρές, οι προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες (“Βοήθεια στο Σπίτι”), η καταγραφή κοινωνικών αναγκών του Δήμου, η δασοπροστασία και καθαρισμός χώρων πρασίνου και τέλος παρεμβάσεις ψυχολογικής στήριξης μαθητών.
Το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και αφορά στην «απασχόληση» 55.000 ανέργων, η οποία όμως θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των ΜΚΟ!!!!   Ενώ οι δήμοι δεν θα έχουν καμιά επιβάρυνση, αφού το πρόγραμμα είναι εξ΄ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο, δηλαδή με άλλα λόγια από όλους εμάς.  Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι έως πέντε μήνες, ενώ οι άνεργοι που θα απορροφηθούν θα λαμβάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των € 25,00 ημερησίως.
Είναι φανερό πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια τύπου stage (αλλά καλυμμένου) που με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού και την ελλιπή χρηματοδότηση δημιουργεί μια νέα γενιά συμβασιούχων που, όπως και οι προηγούμενοι θα αποτελέσουν πολιορκητικό κριό για την πλήρη και τελική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους. Η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας – μερικής απασχόλησης – ανεργίας που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Μνημονίου, εκμεταλλεύεται την πραγματική ανάγκη των ανέργων που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις μέρες μας, έτσι ώστε να υποκύψουν σε ακόμη πιο φθηνές κι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οι μορφές ελαστικής-επισφαλούς εργασίας-ομηρίας γίνονται καθημερινότητα, συμπιέζοντας όχι μόνο τους ανέργους αλλά όλους τους εργαζόμενους.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παγώνει τις προσλήψεις και κόβει τις κοινωνικές δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται, σύντομα κάθε κοινωνική δαπάνη θα κόβεται και θα καλύπτεται από ανάλογης φύσης προγράμματα που μάλιστα θα ντύνονται και τον μανδύα της κοινωνικής πολιτικής, αφού θα βρίσκουν μέσω αυτών έστω προσωρινά έστω με άθλιες εργασιακές συνθήκες ένα κομμάτι ψωμί χιλιάδες άνεργοι.
Αυτή τη λογική που απορρέει από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η «προοδευτική και αριστερή» διοίκηση του δήμου μας την έκανε γαργάρα και ουσιαστικά την αποδέχτηκε πλήρως. Είναι θλιβερό να επιβεβαιωνόμαστε κάθε φορά σε ό,τι είχαμε προβλέψει για το κατά πόσο στα πλαίσια του Καλλικράτη υπάρχει δυνατότητα άσκησης διαφορετικής πολιτικής. Η μόνη δυνατότητα που υπήρχε και υπάρχει είναι η πλήρης απόρριψή του μαζί με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και ο αγώνας για να πέσει αυτή η κυβέρνηση που ήδη έχει καταγραφεί ως η πιο αντιδραστική και ταξική κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική ανατροπή όλων των εφαρμοζόμενων πολιτικών, για να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του.
Αλλιώς θα έχεις το θλιβερό προνόμιο να μιλάς ενάντια στο μνημόνιο και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις πλατείες και μάλιστα να προβάλλεις το πρόγραμμά σου σαν το δρόμο που οδηγεί στην επιτυχία, όπως επιχειρήθηκε να γίνει από την Ενότητα στις πρώτες λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ιωνία, αλλά να εφαρμόζεις την πολιτική αυτή και μάλιστα ανερυθρίαστα, ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις όλων όσων πέρασαν από την αριστερά αλλά έφυγαν για άλλες πολιτείες.
Η δημοτική αρχή με τη στάση της αποδεικνύει τελικά ότι είναι ο καλύτερος εφορμοστής των πολιτικών του μνημονίου, που όπως και ο  ΓΑΠ, στο όνομα των δύσκολων προβλημάτων αναγκάζεται  να παίρνει μέτρα και να υιοθετεί πολιτικές με τις οποίες δε συμφωνεί…, την ίδια στιγμή που  καταγγέλλει στις πλατείες αυτές ακριβώς τις πολιτικές, και που διοργανώνει εκδηλώσεις για την κρίση.
Είναι ωστόσο χρήσιμη η εξέταση της πολιτικής που εφαρμόζεται στο δήμο μας για όλους εμάς, καθώς αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο.
Μας δείχνει πώς να μην καταντήσουμε.
  
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία