Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για την παιδεία και την υγεία την εποχή του μνημονίου


Εκδήλωση – συζήτηση
Παιδεία-υγεία σε κρίση. Τα κοινωνικά δικαιώματα στο αποσπάσμα.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Πέμπτη 26 Μάη, ώρα 19:30
Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας  (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, δίπλα σε ΚΕΠ και ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας)

ΜΝΗΜΟΝΙΟ no… 44
Κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, αποφάσισαν να μας νοικοκυρέψουν! Και νοικοκύρεμα εννοούν ότι στο όνομα της χρεοκοπίας, γκρεμίζουν τριών γενεών εργασιακά δικαιώματά. Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνουν νέα μέτρα, αφού... τα προηγούμενα δεν πέτυχαν. Αύριο θα πάρουν κι άλλα και δεν το κρύβουν. Το μόνο που κρύβουν είναι  για πόσα χρόνια σκοπεύουν να συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Σύμμαχοί τους, οι καναλάρχες, οι μεγαλοεκδότες, τα καθεστωτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και ο υποταγμένος συνδικαλισμός.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να πείσουν ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν μεγάλες «επιτυχίες», δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: πως η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σημαίνει επιμήκυνση του Μνημονίου για να πληρωθούν οι τραπεζίτες - τοκογλύφοι, ξένοι και ντόπιοι. Πως η επιμήκυνση αυτή σημαίνει επιμήκυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων με ακόμη περισσότερες περικοπές, για να μπορέσουν να μας ξεζουμίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, τον πλούτο της κοινωνίας,  για να μαζέψει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Διαλύει τις υποδομές και καταργεί κοινωνικές υπηρεσίες, με διαδικασίες fast track ξεπουλά το Ελληνικό, το άλσος Βεϊκου, ιδιωτικοποιεί όλες τις ΔΕΚΟ, χαρίζει τα λιμάνια, τις παραλίες, και τους δρόμους σε «επενδυτές» για χρησιμοποιηθούν σαν κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Υποθηκεύουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στο κεφάλαιο με την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπόσχεται λιτότητα για τουλάχιστον ακόμη 15 χρόνια, νέα ψαλίδια σε μισθούς και συντάξεις, νέα φορομπηξία για την πλειοψηφία και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Οι τράπεζες θα πάρουν, βάσει του μνημονίου, 70 δις € μέσα στο 2011(!)
Αυτά τα σχέδια, που προωθούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Καλλικράτη, καθώς η παιδεία, η υγεία, αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως η κοινωνική πρόνοια, το περιβάλλον-χωροταξία, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.,  περνούν πλέον στη δικαιοδοσία των δήμων.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συνοπτικές διαδικασίες να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης εκατοντάδες σχολεία. Μόνο στην Νέα Ιωνία συγχωνεύονται, καταρχήν, έξι δημοτικά σχολεία, και καταργείται το σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Άμεσος στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα», μεγαλύτερα τμήματα μαθητών, λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Όμως, σκοπός της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από την άμεση εξοικονόμηση κονδυλίων που θα φέρουν αυτές οι αλλαγές. Είναι να δημιουργηθεί ένα «νέο» σχολείο κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σχολείο που θα αναζητά και θα εξασφαλίζει το ίδιο τη χρηματοδότησή του είτε από τους γονείς, είτε από τους χορηγούς, είτε και από τους δύο. Που θα λειτουργεί όχι μόνο για λογαριασμό της αγοράς αλλά και το ίδιο θα λειτουργεί με όρους αγοράς. Που θα διέπεται από ένα συγκεντρωτικό ασφυκτικό ελεγκτικό μηχανισμό, με υπερεξουσίες στο διευθυντή και ελαχιστοποίηση των δικαιωμάτων των διδασκόντων, με τη χρηματοδότηση να γίνεται έπειτα από την αξιολόγησή του, και που τελικά θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να μπορέσει να υπάρξει. Ένα σχολείο με μείωση των οργανικών θέσεων και με αναπληρωτές απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους από προγράμματα ΕΣΠΑ, χωρίς εργασιακή ασφάλεια, με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές να μετακινούνται όπου υπάρχει «υπηρεσιακή ανάγκη».
Τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από το βάρος των προβλημάτων που δημιουργεί η χούντα κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΔΝΤ – ΕΕ. Τραγικές, πλέον είναι οι ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών, καθώς διορισμοί δεν γίνονται – ούτε γιατρών, ούτε λοιπού προσωπικού- ενώ έχουν μπλοκάρει ακόμα και οι διορισμοί… ειδικευομένων (!), περαιτέρω, δε, το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες managers.

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ …
Με την εφαρμογή του νέου νόμου για την Υγεία, αποσύρεται το κράτος από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και ανοίγει διάπλατο ο δρόμος για την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες. Οι δραματικές περικοπές του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια, η υπαγωγή των δομών υγείας στους Δήμους με τον διαβόητο «Καλλικράτη», οι συγχωνεύσεις – κλείσιμο νοσοκομείων, (ήδη στην περιοχή μας, αποτελεί παρελθόν το ΙΚΑ της Καλογρέζας ενώ επίκειται  η συγχώνευση του νοσοκομείου «Αγ. Όλγα» με το ΙΚΑ των Πατησίων), η ισοπέδωση «προς τα κάτω» των παροχών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που δε θα καλύπτουν εκατοντάδες σκευάσματα, θεραπείες και εξετάσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελλείψεων που θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών.
Τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών, των υπόλοιπων υγειονομικών και πρώτα και κύρια των ασθενών βρίσκονται μπροστά στον προκρούστη των αντιλαϊκών μέτρων, στη Σκύλα και τη Χάρυβδη των αγορών. Ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει τα αισχρά «χαράτσια» που επιβάλλει το μνημόνιο, και περίθαλψη να μην έχει.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μια σειρά από κλάδους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε πραγματικό αναβρασμό: Ο χώρος της υγείας - και ειδικά των εργαζόμενων στα νοσοκομεία - με τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους και τις επικείμενες περικοπές που υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ. Ο χώρος της εκπαίδευσης, με αντίστοιχες περικοπές που θα σημάνουν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο χώρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στη μέγγενη του «Καλλικράτη» καθώς και με τους χιλιάδες συμβασιούχους να τελούν υπό απόλυση. Ο χώρος των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι στοχοποιούνται συλλήβδην για την υποτιθέμενη «χλιδή» που απολαμβάνουν. Ολόκληρος ο δημόσιος τομέας χτυπιέται βάναυσα με περικοπές στους μισθούς, απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αντίστοιχη και χειρότερη η κατάσταση στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία, τις απολύσεις αλλά και τον εκβιασμό επικείμενων απολύσεων να δίνουν τόνο. Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά,  χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά και οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας. Τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την ανεργία γίνονται όλο και περισσότερο ασαφή. Την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές και  η κυβέρνηση ανακοινώνει διαρκώς νέα προγράμματα ενίσχυσης, με ζεστό χρήμα, προς τους επιχειρηματίες.

ΩΣ ΕΔΩ!
Μια ολόκληρη κοινωνία συνειδητοποιεί το τέλμα στο οποίο μας καταδίκασε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, αλλά και το πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του.
Απέναντι στο πραξικόπημα κυβέρνησης – ΕΕ - κεφαλαίου διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα, της ανυπακοής, της ρήξης με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει μια τέτοια μάχη, που προσπαθεί να βρει διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς.
Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες των εργαζόμενων το προηγούμενο διάστημα σηματοδοτούν τη δυνατότητα ανατροπής της επίθεσης. Στα διόδια, στην Κερατέα, στις συγκοινωνίες, στην υγεία, στους αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και σε αρκετούς χώρους δουλειάς, διαμορφώνεται ένα νέο πνεύμα απειθαρχίας, ρήξης και αλληλεγγύης. Ένα όλο και διευρυνόμενο τμήμα εργαζόμενων, ανιχνεύει δρόμους ανατροπής της επίθεσης.  

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
  
ü       Ούτε ευρώ από την τσέπη των εργαζόμενων για την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο. Να ανατραπεί η οικονομική πολιτική, να σπάσει το αντιλαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.
ü       Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Κάτω η κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ!
ü       Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ü       Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία. Καμία κατάργηση, συγχώνευση νοσοκομείων.
ü       Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους.



Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρη
Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νέας Ιωνίας
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,  Αγίας Όλγας
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Πρωτοβουλία Γένοβα - Νυστέρι Αγίας Όλγας