Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πηνελόπειο ίδρυμα: κοινωνικός χαρακτήρας ή κοινωνικός αποκλεισμός;

Το Πηνελόπειο ίδρυμα είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστός παιδικός σταθμός στην Ν. Ιωνία, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του. Πρόκειται για έναν παιδικό σταθμό που δημιουργήθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια, σε εποχές όπου δεν υπήρχε καμία δομή για κοινωνική πρόνοια, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε παιδιά χαμηλόμισθων και άπορων οικογενειών. Ένας θεσμός – σανίδα σωτηρίας για τον χαμηλά αμειβόμενο, άνεργο, απολυμένο, οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένο γονιό, που παλεύει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών του.
Η σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που καταλύει καταστρέφει με τον πιο προκλητικό τρόπο το κράτος πρόνοιας (υγεία, παιδεία), άγγιξε και το ίδρυμα αυτό. Οι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο και αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης και της μείωσης μισθού. Στη θέση τους θα προτιμηθεί προσωπικό με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, μειωμένο ωράριο, χαμηλότερο μισθό. Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα – για το οποίο επιδιώχτηκε, αλλά δεν επετεύχθη, η ένταξή του στο δήμο το 1984 – επιχορηγείται από τη Νομαρχία Αθηνών, έχει συνάψει σύμβαση με το ΙΚΑ και λαμβάνει και οικονομική συνδρομή από τους γονείς. Η συνδρομή αυτή μάλιστα αυξήθηκε την τελευταία χρονιά κατά 30%. Μια χρονιά κατά την οποία μια μέση οικογένεια βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται και το κόστος ζωής να αυξάνεται και παλεύει να επιβιώσει. Πόσο μάλλον ένας χαμηλά αμειβόμενος γονιός που απέχει πολύ από την δυνατότητα τριπλής (δημοτικά τέλη, φόρος, τροφεία) εισφοράς για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, και φυσικά ούτε συζητάει τα υπέρογκα δίδακτρα ιδιωτικών σταθμών.
Οι 13 εργαζόμενοι εργάζονται σταθερά στο ίδρυμα εδώ και 20 ή και παραπάνω χρόνια. Η εμπειρία τους και η σταθερή παρουσία τους, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την φροντίδα και την υπεύθυνη τέλεση παιδαγωγικού έργου. Πώς όμως να προσφέρουν δημιουργική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και ενθάρρυνση της ανάπτυξης των παιδιών, όταν δεν αμείβονται για το δύσκολο και αναντικατάστατο έργο τους; Ή μήπως θα πρέπει να προσφέρουν απλήρωτοι το έργο τους στο όνομα της φιλανθρωπίας, τη στιγμή που ως γονείς και οι ίδιοι πρέπει να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες των παιδιών τους; Η ανταλλαγή τους με νέο ευέλικτο προσωπικό, σημαίνει την έλλειψη σταθερών και έμπειρων προσώπων στην καθημερινή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και κατά συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και γενικότερης λειτουργίας του ιδρύματος.
Οι γονείς των παιδιών του Πηνελόπειου ιδρύματος - όπως και όλοι οι γονείς - δεν μπορούν να δεχθούν τον ευτελισμό της φροντίδας και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Ούτε φυσικά μπορούν να επιβαρύνονται με καταβολή συνδρομής και μάλιστα αυξανόμενης σε περίοδο σκληρών οικονομικών μέτρων, ανεργίας και απολύσεων. Βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους απλήρωτους εργαζόμενους, γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα πει να είσαι εργαζόμενος ή απλήρωτος γονιός και τι θα πει να διεκδικείς την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης και σωστής μέριμνας για τα παιδιά. Εδώ να θυμίσουμε ότι στη Νέα Ιωνία, φέτος έμειναν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς περίπου 200 παιδάκια, λόγω έλλειψης προσωπικού και κτιρίων, αναγκάζοντας τους γονείς να στραφούν σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Η απάντηση σε όλα αυτά, δίνεται μέσα από την κοινή διεκδίκηση και ενεργή δράση όλων μας, εργαζόμενων, γονέων, πολιτών.
• Ένταξη του ιδρύματος στο δήμο Ν. Ιωνίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Δικαίωμα πρόσβασης στο Πηνελόπειο όλων των κατοίκων και μεταναστών, χωρίς την καταβολή συνδρομής ή τροφείων.
• Το Πηνελόπειο ίδρυμα πρέπει να έχει δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα για όλους.
• Καμιά ανοχή στην άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων. Καμιά ανοχή στην πολιτική απολύσεων και στη λογική πρόσληψης προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Παροχή ασφαλών και σταθερών εργασιακών σχέσεων με αξιοπρεπείς μισθούς.
Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ποιότητα στη φροντίδα και αγωγή των παιδιών μας.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com