Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΤΣΑΝΤΙΡΙ" ΤΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ - ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΜΑ. ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η εκδίωξη των Ρομά από τον χώρο του Άλσους Βεϊκου στον οποίο είχαν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, με την παρουσία των δημοτικών, νομαρχιακών και εισαγγελικών αρχών και αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της εντεινόμενης προσπάθειας εμπέδωσης ενός γενικότερου ρατσιστικού κλίματος. Ο καταυλισμός των Ρομά, με όλα τα ζητήματα φυσικά που μπορεί να θέτει η διαβίωση μιας ομάδας εξαθλιωμένων ανθρώπων σε μια περιοχή, αντιμετωπίστηκε και εδώ ως μια «χωματερή ανθρώπων» που έπρεπε να κλείσει.

συγκεκριμένη ενέργεια δεν έγινε τυχαία. Έγινε σε μια περίοδο όπου ξεδιπλώνονται οι αντιδραστικές και ρατσιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες και την αυταρχική θωράκιση του συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους συνολικότερα. Έγινε επίσης μέσα σε ένα συνειδητά καλλιεργούμενο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού το οποίο μάλιστα βιώνουμε έντονα και στην περιοχή μας με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις σε μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή μας. Οι ρομά, όπως και οι μετανάστες είναι κομμάτια της εργατικής τάξης στην χώρα μας και μάλιστα τα πιο αδύναμα, αυτά που υφίσταται την βαθύτερη εκμετάλλευση. Το να στρέφονται εναντίον τους οι Έλληνες εργαζόμενοι, θεωρώντας τους υπεύθυνους για όλα τα δεινά, διευκολύνει ιδιαίτερα όλους τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης σε βάρος των εργαζομένων στο σύνολό τους και γι’ αυτό η αντιμεταναστευτική-ρατσιστική ατζέντα της άκρας δεξιάς υιοθετείται με τέτοιο ενθουσιασμό από το σύνολο του αστικού συνασπισμού εξουσίας, την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή της κρίσης που διανύουμε, οι επιθέσεις στους μετανάστες είναι έκφραση της επίθεσης της αστικής τάξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ενότητα της εργατικής τάξης. Η απάντησή μας επομένως, δε μπορεί παρά να παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική αυτή επίθεση, την ΕΕ και το πολιτικό σύστημα που την προωθεί. Δεν μπορεί παρά να παλεύει για ενιαία δράση ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, για ίσα δικαιώματα για όλους.


Η επιχείρηση, λοιπόν, στην περιοχή μας από κοινού όλων των επίσημων φορέων της πολιτείας (εισαγγελέας, νομαρχία, δημοτική αρχή Ν. Ιωνίας για να εκδιωχθούν οι ρομά από το άλσος Βεϊκου ήταν αναμενόμενη. Οι Ρομά αποτέλεσαν εύκολο θύμα όπως συνήθως. Έτσι κι αλλιώς κανείς «αρμόδιος» δεν θεωρεί ότι πρέπει να έχουν τα στοιχειώδη για τη διασφάλιση βασικών υποδομών υγιεινής και διαβίωσης. Έτσι κι αλλιώς πάντα αντιμετώπιζαν πρώτα τα ΜΑΤ, τον εισαγγελέα και τις μπουλντόζες της Νομαρχίας παρά την οποιαδήποτε παρέμβαση και σχεδιασμό κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας είτε από την πλευρά του Δήμου είτε από τη Νομαρχία. Έτσι κι αλλιώς είναι πιο εύκολο και περισσότερο «χρήσιμο» πολιτικά να κυνηγήσεις μια χούφτα εξαθλιωμένων που ζούν σε άθλιες συνθήκες, παρά να προσπαθήσεις να εξαλείψεις τις αιτίες αυτής της εξαθλίωσης.

Ωστόσο επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα έχει άμεση σχέση και με την τωρινή και μελλοντική κατάσταση του Άλσους Βεϊκου, ζήτημα στο οποίο έχουμε επανέλθει επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια ως «Εκτός Σχεδίου» θα θέλαμε θέσουμε και ορισμένα άλλα ζητήματα.

Οι διαμαρτυρίες για την ύπαρξη καταυλισμού τσιγγάνων σε ένα κομμάτι του Άλσους ,το οποίο μάλιστα είναι και οριακά ορατό σε σχέση με την περιοχή της Νέας Ιωνίας, δεν φάνηκαν να έχουν συνέχεια ούτε προηγούμενο, όσον αφορά την εξόφθαλμη εναπόθεση μπάζων, αλλά και τη μάντρα οικοδομικών υλικών που παρανόμως λειτουργεί εδώ και χρόνια μέσα στο κομμάτι του Άλσους το οποίο μάλιστα είναι και σε άμεση συνάφεια με την περιοχή μας.

Τα τσαντίρια των Ρομά έφυγαν. Το «τσαντίρι» όμως που πρόκειται να στήσει ο Χαραγκιώνης τσιμεντοποιώντας πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του Άλσους, με το ξεπούλημα του Παλέ και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου δεν φαίνεται να συγκινεί με τον ίδιο τρόπο του κάθε λογής «υπεύθυνους» αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Γιατί αν αποτέλεσαν ενόχληση για την περιοχή μια χούφτα εξαθλιωμένων τσιγγάνων, τι είναι η στέρηση της ελεύθερης πρόσβασης σε εργαζόμενους και νεολαία της περιοχής με την ιδιωτικοποίηση του χώρου ή τι θα είναι η προσέλκυση ενός πολύ μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή που γειτνιάζει με το Παλέ, τι θα σημάνει σε όχληση στο επίπεδο του θορύβου και των ρύπων;

Ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται μπροστά μας και είναι η συνολικότερη προσπάθεια ξεπουλήματος, τσιμεντοποίησης και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Άλσους. Και εκεί θα κριθούν οι προθέσεις όλων μας σε σχέση με το Άλσος. Και όσον αφορά τους όψιμους «υπερασπιστές» του Άλσους, που διάλεξαν αυτόν τον τρόπο για να καλύψουν τα ρατσιστικά τους κίνητρα απέναντι στους Ρομά, να ξέρουν ότι κόντρα στο μεγάλο «τσαντίρι» του Χαραγκιώνη ο εισαγγελέας και τα ΜΑΤ θα ναι με τον Χαραγκιώνη, ενώ ανεπιθύμητοι θα ναι αυτοί που παλεύουν για ελεύθερους χώρους πρασίνου και ζωής.

Εμείς, ως κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, της ιστορικής αυτής προσφυγούπολης που είναι δεμένη με τους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, με τους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, καλούμε τους κατοίκους και τη νεολαία να παλέψουμε για ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων (ελλήνων και μεταναστών), ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές από όποιον και αν προωθούνται, για ελεύθερους δημόσιους χώρους , για να μην μετατραπεί το άλσος σε άλλο ένα εμπορικό κέντρο.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com