Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ΤΟ ΠΑΡΚΑΚΙ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Εμείς οι κινήσεις πόλης που υπογράφουμε παρακάτω
Καταγγέλλουμε :
- το Δήμο της Αθήνας που τη Δευτέρα 26/1/2009 στις 6.00 το πρωί με μπουλντόζες έκοψε όλα τα δένδρα σε πάρκο επί της Κύπρου και Πατησίων
και ξήλωσε την παιδική χαρά που υπήρχε, παρά την απαγόρευση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Σκοπός τους να παραδώσουν το δημόσιο χώρο σε ιδιωτική εταιρεία για να κατασκευάσει και να εκμεταλλεύεται χώρο στάθμευσης. Επιχείρηση που μεθοδεύτηκε με το συνήθη τρόπο της εγκατάλειψης του χώρου και στη συνέχεια της αναγγελίας για δήθεν αξιοποίηση του από τον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα της διευκόλυνσης της στάθμευσης. Στην περιοχή δεν λείπουν τα αυτοκίνητα και τα ιδιωτικά πάρκινγκ, αλλά το πράσινο και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.
- Το Δήμο της Αθήνας που κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και κλούβες για να στηρίξει την επιχείρηση της καταστροφής του πάρκου και τον εισαγγελέα που έκλεινε την Πατησίων για να επιτελεστεί το έργο τους.
- Τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν με βιαιότητα στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρόταν. Από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ βρισκόταν στο χώρο και προστάτευαν τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς του δήμου για τη διαφυγή τους και την αποτροπή ελέγχου για τα φορτωμένα και κομμένα δέντρα. Την Τρίτη το πρωί 3 διμοιρίες ΜΑΤ και 7 κλούβες απωθούσαν τους κατοίκους και τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν και να δείξουν στα ΜΜΕ τι έχει συντελεστεί.
Συμπαραστεκόμαστε :
- στους κατοίκους που κινητοποιούνται
καιρό τώρα στην περιοχή και συλλογικά προσπαθούν να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν το χώρο πρασίνου από την εγκατάλειψη και την εξαφάνιση.
- στους συγκεντρωμένους κατοίκους που δέχτηκαν την βίαιη επίθεση των ΜΑΤ τη Δευτέρα και τις απωθήσεις την Τρίτη.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Την ίδια μέρα, Δευτέρα 26/1/2009, στο Άλσος Παγκρατίου ο Δήμος Αθηναίων πάλι με μπουλντόζες επεχείρησε να προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή καφετέριας και θεάτρου βαριάς κατασκευής. Οι μπουλντόζες ξήλωσαν την παιδική χαρά και ότι είχε απομείνει από το θερινό σινεμά και μόνο η κινητοποίηση των κατοίκων που απαίτησαν να δουν άδειες απέτρεψε τη συνέχιση της επιχείρησης και το ξερίζωμα δέντρων.

Και τα δυο γεγονότα αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδίου που θέλει τους ελεύθερους χώρους αντί για χώρους πρασίνου και πάρκα να παραδίδονται στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και να μετατρέπονται σε κερδοφόρες τσιμεντένιες περιοχές. Οι επιδιώξεις για κατασκευή από τον Βωβό εμπορικού μεγαθήριου στον Ελαιώνα, για μετατροπή του αεροδρόμιου του Ελληνικού σε πόλη, για κατασκευές στον πρώην Ιππόδρομο, τα σχέδια για νέους αυτοκινητόδρομους και όσα θέλουν να κάνουν στην παραλιακή ζώνη και στα βουνά του λεκανοπέδιου συνθέτουν το σκηνικό. Σχέδιο που για να υλοποιηθεί χρειάζεται την αστυνομία και τα δικαστήρια και τη βίαιη καταστολή των αγώνων των κατοίκων.
Οι αγώνες για την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και την προστασία των ελάχιστων χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη μας θα συνεχίζονται όσο οι δήμοι και οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν την πολιτική της παράδοσής τους στις δυνάμεις της αγοράς και την αντιμετώπισή τους ως χώρους κερδοφορίας.
Οι Κινήσεις που υπογράφουμε αντιτασσόμαστε στα σχέδια της κεντρικής και τοπικής εξουσίας για εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και στηρίζουμε τη συλλογική δράση των κατοίκων, των επιτροπών και πρωτοβουλιών για τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υπεράσπισης της ζωής στην πόλη.
Καλούμε μέσα από μαζικές διαδικασίες λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα όλοι να συμβάλουμε στην ενίσχυση των αγώνων για την προστασία των χώρων πρασίνου, την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων αλλά και της ελεύθερης και ανεμπόδιστης χρήσης των δημόσιων χώρων από τους κατοίκους για τις ανάγκες τους.
30/1/2009
Αγωνιστική Κίνηση ΑΝΤΙ-ΘΕΣΕΙΣ Αγ. Βαρβάρας
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση Καλλιθέας
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Ν. Σμύρνης-Μια Πόλη ανάποδα
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνία - Εκτός Σχεδίου
Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩΚΑΤ)
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου – Εκτός των Τειχών