Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Να πληρώσει το κεφάλαιο για την δική του κρίση, όχι εμείς

Πόσο μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα και πόσος τηλεοπτικός χρόνος έχει καταναλωθεί για να αναλυθεί το αυτονόητο. Ένα εκμεταλλευτικό και αδηφάγο σύστημα έπεσε θύμα της ίδιας του της μανίας, της με κάθε μέσο και τρόπο δηλαδή επιδίωξης του κέρδους. Τα «καινοτόμα» χρηματοοικονομικά προϊόντα της διαβόητης «νέας οικονομίας» βρέθηκαν στο κενό συμπαρασύροντας μαζί τους τραπεζικούς κολοσσούς από κάθε μεριά του πλανήτη. Η κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι εδώ και ήρθε για να μείνει…

Οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου καπιταλισμού από την άλλη έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων ρέει προς τους καταρρέοντες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το «κακό» και «σπάταλο» για το σύστημα κράτος μεταμορφώθηκε στον μεγάλο σωτήρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε σανίδα σωτηρίας για τον κάθε «φουκαρά»(!) μεγαλοτραπεζίτη που βλέπει τα κολοσσιαία κέρδη που είχε ως τώρα να συρρικνώνονται.

Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας: Ένα σχολείο υπό διωγμόν

Η βιαστική και απροετοίμαστη απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα νηπιαγωγεία στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου, ανέδειξε την μεγάλη αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποδεχτεί πολύ περισσότερα παιδιά σε ικανοποιητικούς χώρους.

H Νέα Ιωνία φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση στην προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με πολλούς γονείς να αδυνατούν βρουν ένα νηπιαγωγείο για το παιδί τους. Η Δημοτική Αρχή ωστόσο, στη διαδικασία εξεύρεσης χώρων για την στέγαση τμημάτων νηπιαγωγείων, ουσιαστικά μεταθέτει το πρόβλημα στους κατοίκους και στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μια λογική «βρείτε τα μεταξύ σας και αν όχι δικό σας πρόβλημα».