Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

Οχι στο ξεπουλημα των Ελεύθερων Χώρων

Λίγη ιστορία…

Μόλις τρία χρόνια πριν πραγματοποιήθηκε αυτό που ονομάστηκε «εθνικός στόχος», η πιο «άψογη» Ολυμπιάδα μαζί με τα άλλα «μεγάλα έργα» των τελευταίων χρόνων. Τότε οι κυβερνήσεις και τα glamorous αφεντικά της Αθήνας μας καλούσαν να ‘συμμετάσχουμε’ στον τρελό ρυθμό των έργων σαν κομμάτι μιας μεγάλης ‘ελληνικής’ οικογένειας. Αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταπάτησης ελεύθερων χώρων για τις ανάγκες ανέγερσης των ολυμπιακών ακινήτων, αφήνοντας σε εμάς να αποπληρώσουμε τα έργα τους, αφού προχώρησαν στην ατέλειωτη εντατικοποίηση σε βαθμό εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις κατασκευές, αφού επέβαλαν άθλιες συνθήκες εργασίας, ωράρια πλέον των 60 ωρών την εβδομάδα, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας των έργων με αποτέλεσμα να μετράμε δεκάδες θανάτους εργαζομένων, τώρα προχωρούν ακόμα παραπέρα εκποιώντας και καταστρέφοντας τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και μεγάλους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου, αλλάζοντας τις ήδη λαβωμένες χρήσεις τους.

Οι αλλαγές…

Αποκαλυπτικό το site της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ μας ενημερώνει ότι «στόχος της εταιρίας είναι η βιώσιμη εμπορική ανάπτυξη των Ολυμπιακών Ακινήτων μέσω της προσέλκυσης διεθνών και εγχώριων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, με την προώθηση καινοτόμων έργων, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων…».

Το σενάριο πανομοιότυπο σε κάθε περιοχή και γειτονιά όπου υπάρχει κάποιο ολυμπιακό ακίνητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ξεπούλημα τμήματος του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί και του «λυόμενου» γηπέδου Μπαντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία μαζί με έκταση 25,5 στρεμμάτων, για «τη διοργάνωση εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.ά.», τη δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού Kέντρου στην εγκατάσταση του Tάε Kβον Nτο στο Φάληρο, ενώ στους πρώτους μήνες του 2007 ξεκινά και ο διαγωνισμός ΣΔIT για τη μετασκευή της εγκατάστασης και τη συντήρησή της για 25 χρόνια, την υπερσύγχρονη σκηνή για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στην εγκατάσταση του Mπιτς Bόλει στο Φάληρο, το υδατοπάρκο, τους πολυχώρους διασκέδασης στα κτίρια της μαρίνας Φαλήρου και στην εγκατάσταση του Kανόε Kαγιάκ και τους ανάλογους χώρους στο Mητροπολιτικό Πάρκο Eλληνικού, σε Φάληρο και Eλληνικό - Άγιο Kοσμά, αφού μέσα στην άνοιξη αναμένεται το τελικό master plan, καταπάτησης συνολικής έκτασης 65000 στρεμμάτων.

Τελική σφραγίδα, η αναθεώρηση του άρθρου 24 από την τωρινή κυβέρνηση, με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που επικυρώνει ακριβώς αυτή τη λογική: τη μετατροπή της δημόσιας και ελεύθερης γης σε είδος συναλλαγής με σκοπό το κέρδος.

Άλσος Βεικου: Τα σύννεφα πυκνώνουν…
Ιστορίας συνέχεια

Με αφορμή τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ειδικό νόμο (Ν.2947/2000) παραχώρησε τμήμα του άλσους Βείκου χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση, για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Με τη σειρά της η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ειδικό νόμο (Ν. 3342/2005) σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπονται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις εμπορικές χρήσεις, και παραχώρησε την εκμετάλλευση του κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι στον Όμιλο Χαραγκιώνη και την πολυεθνική Sonae Sierra με σκοπό την επέκτασή του και τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου τύπου The Mall συνολικής έκτασης 45000 τετρ. Μάλιστα, η κοινοπραξία Sonae Sierra – Χαραγκιώνη εξασφάλισε τη χρήση της εγκατάστασης για 40 χρόνια, με δικαίωμα εξαετούς παράτασης.

Διεκπεραιωτής της όλης ιστορίας, η γνωστή μας εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, μια εταιρία που καλυπτόμενη πίσω από το «επιχειρηματικό απόρρητο» συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές κοινοπραξίες για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, αλλάζοντας τη χρήση γης, χαρίζοντας χιλιάδες στρέμματα πρασίνου για οικοδόμηση.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαθηρίου θα είναι καταστροφική για όλους μας. Το πράσινο, το παιχνίδι, η άθληση των νέων, το οξυγόνο, τελικά η ίδια η ποιότητα της ζωής μας αμφισβητείται. Δεν είναι μόνο η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, το υπέρογκο τσιμεντένιο έκτρωμα που θα χτιστεί, αλλά η απαξίωση του ίδιου του άλσους που, θυσιασμένο στις λογικές επέκτασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν θα μπορεί ούτε να διατηρηθεί ούτε να αναδασωθεί για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κάθε ελεύθερης δραστηριότητας στο χώρο αυτό αφού, πλέον, το μόνο που θα μας επιτρέπεται είναι να αγοράζουμε προϊόντα.

Να πούμε ΟΧΙ!

Τώρα θέλουν να θεωρήσουμε ότι «είναι της μοίρα μας» μετά την γιορτή να πληρώνουμε πάντα τον λογαριασμό…Βλέπετε, στην καπιταλιστική μητρόπολη, δε χωράει καμία λογική στη βάση της ποιότητας της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Το σχέδιο, μελετημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας όπου υπάρχει κάποιο ολυμπιακό ακίνητο, και μια ανοιχτή πληγή…

Το μήνυμα σαφές:.. .δεν υπάρχει χώρος για πράσινο εκεί που υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα…

Δεν είναι όμως αυτά τα δικά μας συμφέροντα! Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν! Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία