Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006

Δελτίο Τύπου για τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή ανέδειξαν τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αντιφατική εποχή μας. Η ανάδειξη από τον πρώτο γύρο, λόγω και του αντιδημοκρατικού εκλογικού μέτρου του 42%, της απερχόμενης δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) για δεύτερη φορά, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πόλη μας, καθώς είναι η Δημοτική Αρχή που ευθύνεται για τη συνέχιση της υποβάθμισης της ζωής των νέων και των εργαζόμενων – Ελλήνων και μεταναστών - σ΄ αυτήν. Παράλληλα, φάνηκε η ολοκληρωτική αδυναμία της ΝΔ να εμφανιστεί ως καλύτερος διαχειριστής της κατάστασης στην περιοχή συγκεντρώνοντας μόλις 26,6% των ψηφοφόρων, παρά τις τεράστιες προσπάθειές της, σε όλη την προεκλογική περίοδο. Το ΚΚΕ συγκεντρώνοντας το 13,21% έναντι του 14,25% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, δεν κατάφερε να συσπειρώσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην πολιτική και της δημοτικής αρχής αλλά και της κυβέρνησης. Ο ΣΥΝ με νέα εμφάνιση στην περιοχή κατόρθωσε να έχει μια καλή συσπείρωση συγκεντρώνοντας το 6,45%, εκφράζοντας με επιτυχία τη λογική της καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης στο δήμο. Η ΔΑΣΙ κατόρθωσε να εκφράσει μια ψήφο διαμαρτυρίας στη Ν Ιωνία (9,06%) κυρίως όμως, λόγω της αδυναμίας της υπάρχουσας αριστεράς αλλά και της δεξιάς να πείσουν. Ωστόσο, πρόκειται για ψήφο ενσωμάτωσης με ματιά στο παρελθόν.

Με τη διάταξη των δυνάμεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που προέκυψε, φαίνεται πως δεν υπάρχει ουσιαστική φωνή υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας απέναντι στην ασυδοσία του εμπορικού και τραπεζικού κεφαλαίου που καταλαμβάνει ανενόχλητο και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για να τους μετατρέψει σε μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου the mall.

Η κίνησή μας, κίνηση που συγκροτήθηκε κυρίως από νέους αγωνιστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και από αγωνιστές του εργατικού κινήματος της πόλης μας, με δράση στις κοινωνικές μάχες της περιοχής παρά το ότι μετράει ελάχιστους μήνες παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα, κατόρθωσε ως έναν βαθμό να ενώσει και να εκφράσει ένα διάσπαρτο δυναμικό που δεν του αρέσουν τα σχέδια των κυρίαρχων για τις ζωές μας και αποφάσισε πως θέλει σε αυτά και σε όσα ακόμα ακολουθήσουν να βγει «Εκτός Σχεδίου». Και να μπει εντός σχεδίου σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που θα ξεσπάσει το επόμενο διάστημα, θέλοντας σε αυτή να είναι εκείνη η δύναμη που θα συμβάλλει στο να δημιουργείται, να ζει και να μεγαλώνει μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική ριζοσπαστική αντίληψη για τη ζωή μας, και την καθημερινότητά μας. Με δύναμη αποφασιστικότητα και διάθεση ρήξης και ανατροπής με ό,τι μας πνίγει και
μας κλέβει την ομορφιά και την ποίηση. Με διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές και ανοιχτές σε όσους θέλουν να πάρουν τη ζωή τους αλλιώς.

Οι εκλογές ήταν μία στιγμή που κατέγραψε την ύπαρξη ενός ελπιδοφόρου δυναμικού. Η ομορφιά του αγώνα και της αναζήτησης είναι μπροστά μας.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία